Press "Enter" to skip to content

Ekolozi organizovali uranak za opstanak u Lukavcu

U organizaciji Ekoloških organizacija Srbije (SEOS) u seoskom domu u Lukavcu organizovan je prvomajski uranak pod sloganom “Uranak za opstanak“. Domaćin uranka bio je ekološki pokret iz Valjeva „Marš sa Kolubare“,a bilo je oko 150 učesnika – ekolozi iz Jadra, Gornjeg Milanovca, Preljana, Dobrinje, Kosjerića, Gornjeg Lajkovca, kao i meštani Lukavca i Popučaka.

Valjevo-uranak-protest-1-770x576-1„Uranak je započeo razgovorom o posledicama geološkh istraživanja litijuma i bora koji su aktuelni u Zapadnoj Srbiji i ekološkim akcijama kako bi se ta istraživanja zaustavila i predupredilo otvaranje rudnika litijuma i bora, najpre u Jadru, pa i drugim mestima“, izjavila je Gordana Jelisavčić iz pokreta „Marš sa Kolubare“.

Valjevo-uranak-protest-2-770x576-1

Jelisavčić je rekla da je nakon razgovora usledila večera, a zora je sačekana uz logorsku vatru i pesmu, uz napomenu da su neki umorni od blokada i akcija u borbi da se zaustave nastavljena geološka istraživanja kompanije Euro Litijum Balkan na dve nove parcele u Lukavcu, zaspali pored vatre u svojim vrećama

Valjevo-uranak-protest-4-1149x1536-1

Mirko Marković, inženjer šumarstva iz Lukavca i jedan od organizatora uranka kaže da su zadovoljni odzivom ekologa i meštana.

Valjevo-uranak-protest-6-770x576-1

“Bilo je oko 150 prisutnih, od toga oko stotinak meštana Lukavca i Popučaka. Mislim da bi bilo više ljudi, ali neki, koji su, verujem, želeli da nam se pridruže nisu imali hrabrosti za to jer su ranije zajedno sa predstavnicima aktuelne vlasti podržavali ove istražne aktivnosti kompanije Euro Litijum Balkan u valjevskim selima”, kaže Marković.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *