Press "Enter" to skip to content

DVA TREĆA I DVA PETA MESTA ZA ČLANOVE VALJEVSKOG DŽUDO UDRUŽENJA NA TURNIRU U SOKOBANJI

U organizaciji Kraljevskog džudo udruženja “Karađorđević” iz Sokobanje, u subotu je u ovom gradu održan međunarodni turnir “Sokobanja Open 2024”. Svoje učešće na turniru koji je okupio oko 300 takmičara iz 32 kluba, uzeli su i mladi džudisti iz Valjevskog džudo udruženja koji su osvojili dve bronzane medalje i dva peta mesta. Turnir je organizovan za dečake i devojčice rođene 2010., 2011., 2012., 2013., 2014. i 2015. godine.

DŽUDO UDRUŽENJE VALJEVO

Valjevci su došli sa osam takmičara (5 devojčica i 3 dečaka) a osvajači bronzanih medalja su Aleksandra Petrović u kategoriji ispod 53 kg i Maja Ristivojević u kategoriji iznad 43 kg. Ognjen Spasojević bio je peti u kategoriji iznad 50 kg dok je Ognjen Kapetanović takođe zauzeo peto mesto u kategoriji ispod 73 kg. Pored njih, valjevski džudo su na turniru održanom u sportskoj hali SŠ “Branislav Nušić” u Sokobanji, predstavljali Mina Ristivojević -52 kg), Sofija Ilić (-48 kg), Ivona Simić (-48kg) i Uroš Krunić (-31 kg).

Valjevsku ekspediciju su u Sokobanju predvodili trener sa licencom i nosilac crnog pojasa 1. dan, Jugoslav Janevski, i predsednik Udruženja, Dragan Jovanović, juniorski i seniorski reprezentativac SRJ i nosilac crnog pojasa 4. dan.

SOKOBANJA1

Bilo je to prvo učešće na takmičarskom turniru i pravo vatreno krštenje za mlade takmičare iz Valjevskog džudo udruženja koje je osnovano ove godine.

Inače, počeci džudoa u Valjevu vezani su za ime Milenka Nikića, nekadašnjeg džudiste beogradskog Partizana, koji je tokom 60tih godina prošlog veka osnovao klub Budućnost i počeo sa pionirskim radom promovišući ovaj lepi sport. Počelo se u prostorijama stare štampariji koju je kasnije nasledio Aero klub u ulici Prote Mateje gde se sada nalazi samousluga Žinasa. Kasnije su treninzi održavani u sali DTV “Partizan” preko puta današnjeg VIPOS-a odnosno, tada OŠ “Andra Savčić”. Iako je zahvaljujući Nikiću i njegovim vezama u beogradskom Partizanu, valjevski džudo klub imao dosta pomoći tada jednog od najjačih klubova u Jugoslaviji, radilo se u skromnim uslovima često bez potrebnih rekvizita ali i bez prave podrške grada. Ipak, dobar rad je iznedrio dosta talentovanih dečaka od kojih su najpoznatiji bili Miloš Nikolić, Aćim Aleksić, Stanko Avramović i Dule Nikolić.

SOKOBANJA2

Na žalost, baš kad je stasavala nova generacija boraca, klub je ugašen pa su mnogi takmičari otišli u razne klubove van Valjeva a najviše u Beograd. Ostala je džudo sekcija pri DTV “Partizan” ali to nije bio pravi džudo klub. Treba reći da je džudo klub Budućnost u jednom momentu bio dobro plasiran u Ligi uže Srbije i vrlo blizu ulaska u elitu ali je zbog nedostatka sredstava bio primoran da pusti tada ekonomski odlično situiran klub iz Bora. Predsednik kluba u to vreme bio je Bora Mandić.

Kasnije nije bilo organizovanog kluba osim što je treninge vodio policajac Dane Đuđić. Od 1993. godine džudo sekcija postaje deo Budo kluba “Ilija Birčanin” iz Valjeva koga vodi Jugoslav Janevski.

JUDO9

Obnovu organizovanog rada, osnivanjem Valjevskog džudo udruženja, pokrenuo je Nebojša Tadić, nekadašnji izvanredni borac sarajevskog Železničara i nosilac crveno-belog pojasa 6. dan. Valjevsko džudo udruženje ima podršku Grada kao i UFK “Valis” koji je obezbedio kvalitetne rekvizite i najbolje termine za trening u obnovljenom Domu sportova “General Svetomir Đukić”.

Trenersku grupu sačinjavaju Milenko Karišik, nosilac crnog pojasa 4. dan, dugogodišnji trener Železničara iz Sarajeva i nekadašnji reprezentativac SFRJ, Dragan Jovanović, nosilac crnog pojasa 4. dan i juniorski i seniorski reprezentativac SRJ, Nebojša Tadić, nosilac crveno-belog pojasa 6. dan, nekadašnji borac sarajevskog Železničara i republički reprezentativac BiH i Jugoslav Janevski, nosilac crnog pojasa 1. dan. Valjevsko džudo udruženje trenutno ima 60 članova različitog uzrasta.

Sreten Pantelić

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *