Press "Enter" to skip to content

DRUGO IZDANJE KNJIGE „SUVE SENKE RASTU“ DEJANA BOGOJEVIĆA

Dejan Bogojević (1971, Valjevo) srpski multimedijalni umetnik, za knjigu poezije „Suve senke rastu“ dobio je prestižnu nagradu „Milan Rakić“ – nagrada za najbolju knjigu poezije koju dodeljuje Udruženje književnika Srbije, za 2022. godinu. Izdavač je Kulturno obrazovni krug iz Novog Sada.

Suve senke rastu - Korice

Samo godinu nakon prvog izdanja isti izdavač objavljuje drugo izdanje Bogojevićeve knjige „Suve senke rastu“, urednik je Marija Bjelica, a recenzenti su: Ognjen Petrović, mr Dušan Stojković i Saša Radojčić. Knjiga je objavljena u tvrdom povezu sa kolor reprodukcijama slika Dejana Bogojevića.

Mr Dušan Stojković između ostalog kaže: „I ova zbirka, kao i mnoge pesnikove ranije knjige, simbioza je (neo)dadaističke, (neo)nadreali-stičke i (neo)signalističke poezije. Naš autor život u potpunosti izje-dnačava sa poezijom kojom diše, i to punim plućima. Njegova avangardnost avangardnost je posebnog kova. Pesme su mu ostvarene svim čulima; svim čulima su, istovremeno, i „otvorene“.

Saša Radojičić u svom tekstu navodi: „Posebnu pažnju zahtevaju pesme iz Bogojevićevog ciklusa „Krajolik; usputne stanice“, u kojima on iznosi narativne opise svojih susreta sa drugim pesnicima i piscima, u maniru dobre evokativne poezije. Pesme te vrste, iako se na njih često može naići u nekim drugim evropskim književnostima, u srpskom pesništvu su relativno retke (da ne ulazimo u nezahvalno pitanje zbog čega je tako), i utoliko je Bogojević zaslužio pohvale za iskorak u taj tematsko-motivski rukavac. Ove pesme su oblikovane kao intenzivni niz slika, pretežno vizuelnih, premda ne treba zanemariti ni njihove sinestezijske potencijale. Osnažena pozicija lirskog Ja, koje poništava distancu između svojih aktivnosti i njihovog prikaza, čini da neke pesme liče na protokole doživljenog.“

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *