Press "Enter" to skip to content

DRUGAČIJI “POGLED” NA SVET – KREATIVNI DUH PROFESORA ŠKOLE PRIMENJENIH UMETNOSTI IZ ŠAPCA PRED OČIMA VALJEVSKE JAVNOSTI

Sa željom da predstave svoj rad gradovima u okruženju, Škola primenjenih umetnosti iz Šapca priredila je izložbu “Pogledi” koja je sinoć otvorena u Gradskoj galeriji. Izložba okuplja 21 profesora stručnih predmeta ove škole, slikara, grafičara, dizajnera tekstila, kostima, keramike, vajari, arhitekte, koji su kroz različite umetničke vizure – poglede i poetike prikazali svu raznovrsnost pristupa, ideja, medija.

IMG_20240614_190627

“Škola primenjenih umetnosti u Šapcu je jedina umetnička škola pri Školskoj upravi Valjevo i ideja je bila da se predstavimo gradovima u okruženju, a ovo je prva u nizu planiranih izložbi. Želja nam je bila da počnemo od Valjeva koje nam je tako blizu, a nažalost, mislim da nedovoljno sarađujemo, kako institucije kulture, tako i mi kao umetnička škola”, otkrila je Mina Stupar, umetnički rukovodilac Škole primenjenih umetnosti iz Šapca.

IMG_20240614_190740

Sloboda pristupa, raznovrsnost umetničkog izraza, raznolikost sadržaja čini ovu izložbu bogatom. Pred “pogledom” valjevske javnosti našle su se slike, skulpture u drvetu, metalu i kamenu, fotografije, keramika, crteži, grafika, vez, print, instalacija…

IMG_20240614_191221

“Mi smo se trudili u principu da svako zadrži svoj pečet i da priloži ono što inače radi po svom senzibilitetu i želji, ali da nekako ipak uklopimo to u neki zajednički koncept pa možete videti zaista različite i tehnike i pristupe rada i tematiku, ali mislim da smo uspeli nekako da to objedinimo u neku zajedničku izložbu i da to sve zaista zajedno ima smisa. Radovi datiraju iz različitih godina stvaranja, neki su iz studentskih dana profesora koji su realativno skoro završili akademije i fakultete, pa možemo reći da su im radovi sveži, neki su se odlučili da izlože svoje ranije radove, a ima i još vrućih, tek izvađenih iz keramičke peći”, objasnila je Mina Stupar I dodala da je planu da nastave sa ovom praksom i ubuduće.

IMG_20240614_190722

“Ideja je da ovu, ali i neke nove izložbe koje budemo osmišljali, samostalne izložbe profesora, grupne i samostalne izložbe učenika, prikažemo gradovima u okolini i Valjevo nam je svakako jedno od prvih mesta gde ćemo to ubuduće želeti da izložimo i pokažemo publici, naročito zato što mi imamo đake koji dolaze iz Valjeva, imali smo i pre i trenutno imamo decu koja pohađaju školu, a da su rodom iz Valjeva i to nam je onda posebno drago”, najavila je Mina Stupar i pozvala Valjevce da do 5. jula dođu u Gradsku galeriju i pogledaju ovu izložbu.

IMG_20240614_190702

“islim da je lepo da dođu da vide možda i jedan malo drugačiji pogled na svet, naročito u današnje vreme. Mislim da je ovo mesto, vaš prostor, i naša izložba, mesto koje je obasjava i da treba da je pogledaju!”

B. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *