Press "Enter" to skip to content

DIREKTOR VALJEVSKE GIMNAZIJE PREDRAG JEVTIĆ POVODOM DANA ŠKOLE: Prilika da se podsetimo na postignuto!

Dan škole je prilika da se sumiraju utisci, postignuti rezultati škole u toku proteklih godinu dana, da se istakne i pohvali ono najbolje i vredno pažnje, a sa druge strane i da se animiraju sugrađani, kako đaci, tako i njihovi roditelji da dođu u školu, da im se prikaže sve ono što ukazuje na svu raznolikost i raznovrstnost svega onoga čime se bave đaci i profesori škole, konstatuje direktor Valjevske gimnazije Predrag Jevtić povodom obeležavanja 153. rođendana ove ugledne obrazovne institucije u našem gradu.

IMG_20231123_120708

Kako je podsetio ovogodišnja proslava počela je promocijom dva školska časopisa, časopisa biološke sekcije „BIOM” i časopisa lingvističke sekcije „Naša reč”, koji već dve godine uzastopno osvaja vredna priznanja na državnim takmičenjima i konkursima. Potom su usledili programi koje su upriličili nekadašnji učenici ove škole, najpre koncert Uroša Spasojvića, a potom i izložba iz privatne kolekcije Saše Obradovića „Čudesni svet minerala”, a svi koji su prisustvovali ovim programima bili su impresionirani onim što su mogli čuti i videti.

IMG_20231123_115226

„Danas obeležavamo dan Valjevske gimnazije, 153. rođendan, najpre svečanom sednicom, nakon čega nam u goste dolaze đaci Subotičke gimnazije, a organizovani su i suseti sa srednjim školama u Valjevu u okviru kojih ćemo imati turnir u odbojici, turnir u šaku, debatni turnir, istoričko-geografski kviz, dok nas kasnije očekuje tradicionalni muzički program „Raspevana gimnazija”. Navikli smo da dramski studio pripremi pozorišnu predstavu, ali ove godine će, zbog renoviranja Centra za kulturu, biti izveden samo odlomak, dok nas po završetku tih radova očekuje premijera. U nedelju proslavljamo školsku slavu Sveti Jovan Zlatousti, a u sredu, 29. novembra, tradicionalno slavimo rođendan akademika Matije Bečkovića i dolaze nam gosti iz Karlovačke, Filoške i 14. Beogradski gimnazije. Festivalom nauke, 6. decembra, zatvaramo program vezan za obeležavanje Dana škole, s tim da naše aktivnosti ne prestaju, škola živi svoj život, imaćemo takmičenja, aktivnosti sekcija, vannastavne aktivnosti i sve ono što je svojstveno za našu školu”, otkriva Predrag Jevtić.

IMG_20231123_120906

Puno toga obeležilo je godinu iza nas u radu ove škole, bili su domaćini velikom broju poznatih ličnosti od Emira Kusturice, Matije Bečkovića, Dragana Lakićevića, do košarkaša Branka Kovačevića, Saše Pavlovića, Saše Obradovića, novinara, publiciste Miloša Jevtića i drugih, ugostili su predstavnike Nemačke ambasade, ambasadora Finske, učenici su bili na Krfu na ostrvu Vido, obišli su Sikstinsku kapelu, bili u Varaždinu, Temišvaru, obišli mnoge manastire kao i hram Svetog Save, a učestvovali su i u programima razmene učenika, gimnazijalci iz Valjeva bili su u SAD, Nemačkoj i Francuskoj, a u gostima su im bili učenici iz Francuske i Indonezije. Ono što direktora škole posebno raduje jesu uspesi sada već bivših učenika pri upisu fakulteta.

IMG_20231123_120737

„Kao i uvek, ističemo uspehe naših maturanata na prijemnih ispitima na fakultetima. Ove godine, a to se negde već godinama unazad ponavlja, 84% naših đaka maturanata je upisalo željeni fakultet. Od njih, 62% je upisalo na teret budžeta. Dakle, veliki broj đaka upisuje fakultet koji želi i upravo ga upisuje na teret budžeta. Uglavnom su to đaci koji upisuju fakultete Beogradskog univerziteta, određeni broj njih upisuje i novosadski. Ponosni smo i na činjenicu da je u junu završila prva generacija učenika IT odeljenja. Njihovi rezultati su zaista izuzetni, osvajali su nagrade na državnim takmičenjima iz programiranja, fizike, iz filozofije, iz srpskog jezika, imali su učesnika Međunarodne filozofske olimpijade iz tog odeljenja i najbolji đak generacije je iz tog odeljenja, a za nas je posebno važno da su upisali zaista raznovostan spektar fakulteta: arhitekturu, građevinu, mašinstvo, elektrotehniku, matematiku, medicinu, umetnost. Čini mi se na svakom fakultetu gde je postojalo prostora za taj IT sektor i tako neki smerovi da su oni našli sebe na tim fakultetima. Ponosni smo i na rezultate naših učenika osmog razreda na završnom ispitu, koji su na sva tri testa bili među 50 osnovnih škola od 1.243 i da su na svakom testu bili daleko iznad republičkog prosaka”, naglasio je Jevtić uz napomenu da se trude da u svim aspektima rada i života jedne škole budu aktivni i zastupljeni.

IMG_20231123_120703

Novitet koji dolazi iz izdavačke delatnosti škole je zbirka pesama dr Miodraga Lome koja će uskoro izaći iz štampe uz podršku nekadašnjeg profesora škole Milomira Romanovića, po rečima direktora, jedno kapitalno delo. Jevtić je najavio i opremanje četiri školska kabineta (hemija, biologija, likovno, muzičko) za šta je sredstva odobrilo Ministarstvo pravde preko konkursa.

IMG_20231123_120920

B. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *