Press "Enter" to skip to content

Deci koja nisu vakcinisana niko ne sme zabraniti školovanje: “Pravo deteta na školovanje je ne samo ustavno već i univerzalno pravo”

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je da je osnovno obrazovanje u Srbiji obavezno i da se zalaže za obaveznost srednjeg obrazovanja.

Učionica
Fotoilustracija

Povodom napisa koji su se pojavili na nekim društvenim mrežama da će biti zabranjeno školovanje dece koja nisu vakcinisana, kao i da će biti oduzimana od roditelja Šarčević je ocenio da je reč o pogrešnim interpretacijama njegovih izjava, koje su izvučene iz konteksta.

“Možda nekome smeta što se u vreme pandemije virusa kovid 19 pokazalo da je obrazovanje jedan od segemanata društva u kom su postignuti dobri rezultati i veliki nivo organizovanosti”, ocenio je ministar.

“Dobro je poznato da je osnovno obrazovanje obavezno i da se zalažem da se zakonskim izmenama omogući da i srednje obrazovanje bude, takođe, obavezno. S druge, strane vakcinacija je civilizacijska tekovina i to je nešto što regulišu zakoni iz oblasti zdravstvene zaštite, a ne iz oblasti obrazovanja”, rekao je ministar.

Šarčević je, takođe, podsetio da porodične odnose, uključujući odnos deteta i roditelja reguliše Porodični zakon po kome postupaju centri za socijalni rad koji nisu u nadležnosti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

On je naglasio da niko ne može da zabrani detetu školovanje.

“Pravo deteta na školovanje je ne samo ustavno već i univerzalno pravo, nešto što garantuje i Konvencija o pravima deteta. Niko nikada nije pominjao da će bilo kome u bilo kojim uslovima biti zabranjeno školovanje”, istakao je ministar.

Ministar je podsetio da je u o oblasti obrazovanja i vaspitanja odgovornost učenika i roditelja regulisana članovima Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV). U tom zakonu, između ostalog, navodi se da je roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik deteta, odgovoran, između ostalog i „da poštuje pravila ustanove“.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *