Press "Enter" to skip to content

U Donjem Taoru održana manifestacija “Dani sremuša”

Manifestacija ”Dani sremuša” održana je u subotu 22. aprila u selu Donji Taor na Povlenu.

Presednica Skupštine grada Valjeva, Snežana Rakić je svečano otvorila devetu po redu manifestaciju ”Dani sremuša”.

IMG-955402aa6c4cb7c117e7fcd2bd8603bb-V-1

Organizatori celodnevne manifestacije u prirodi su Udruženje za razvoj turizma i zaštitu prirode ”Taorska vrela”, Klub ARS Nova, Turistička organizacija Valjevo, Udruženje za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja uz podršku grada Valjeva. Slogan manifestacije je ” Uberi zdravlje” sa ciljem promocije vrednosti biljke sremuša koje ima u izobilju na planini Povlen.

Program manifestacije realizovan kod Doma u Donjem Taoru, uz takmičenje ekipa u spremanju jela u kojima je sremuš obavezan dodatak ili sastojak jelima. Prvo mesto u spremanju jela od sremuša osvojila je ekipa Magleš 1, drugo mesto Magleš junior,dok je treće mesto zauzela ekipa Sač 18+.

IMG-7073834f80480651f1f7aa5f8213d870-V

S obzirom da je sremuš sve zastupljeniji u ishrani, objavljene su dve knjige recepata za jela od sremuša. Organizatori manifestacije pripremili su vredne nagrade u pogledu vaučera, domaćih proizvoda za pobednike. Program manifestacije upotpunila je muška pevačka grupa iz zaseoka Delić na Povlenu.

Ovogodišnja manifestacije je održana istog dana kada je i Dan planete Zemlje, u skladu sa tim održana je izložba dečijih radova ”Bio otpad, a sad je figura” i izložba Foto konkursa ”Zeleni zavičaj”. U toku manifestacije održano je predavanje Marinka Lugonje o značaju čuvanja planete Zemlje, zdravoj životnoj sredini i čuvanju prirode koja nas okružuje. U Osnovnoj školi ”Milan Marković”, održano je za sve meštane sela Donji Taor medicinsko selo u organizaciji Doma zdravlja Valjevo. Policijska uprava grada Valjeva je imala svoj promotvni štand na manifestaciji. 

Turistički potencijali Taorskih vrela koji se nalaze u Donjem Taoru, su neozabilazna destinacija svih posetilaca manifestacije ”Dani sremuša”. Pored vrela, bili su posećeni izvor reke Skrapež, Makovište, Taoski grad, Vidikovac i Taorski hram koji je u izgradnji.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *