Press "Enter" to skip to content

DANAS ZVONO OZNAČAVA KRAJ ŠKOLSKE GODINE, DVE NEDELJE RANIJE, U SVIM OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA U SRBIJI

U svim osnovnim i srednjim škole u zemlji danas se završava školska godinu, dve nedelje ranije nego što je to bilo predviđeno kalendarom. Odluka Vlade Republike Srbije, doneta 1. juna zbog tragedija koje su se desile početkom maja, zatekla je nespremne i prosvetne radnike i roditelje, a verovatno i učenike.

Kako je navedeno u saopštenju, škole mogu da nastave da rade do 20. juna, za učenike koji to žele i u tom periodu se mogu realizovati dopunska, dodatna i pripremna nastava, nastava u prirodi i drugi oblici obrazovno-vaspitnog rada sa ciljem podsticanja socijaljih i emocionalnih veština učenika i aktivnosti na teme tolerancije, empatije, zajedništva, podrške i zahvalnosti. Učenici koji ne budu zadovoljni svojim uspehom, dobiće priliku do 20. juna da poprave ocene, na lični zahtev.

1685999214802
Vesna Andrić – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije

Prosvetni radnici su za odluku saznali iz medija, a ne od resornog ministarstva ili školskih uprava kako bi bilo logično, a kako ističe Vesna Andrić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, sa ovim postupkom Vlade RS se pokazalo da su bili u pravu kad god su imali proteste, štrajkove, kada su ukazivali da sistem nije dobar.

„Ovaj postupak pokazuje da se ništa nije pitalo ni Ministarstvo prosvete, ni školske uprave, ni nastavnici. Prosvetni sistem je jedan veliki sistem i ne možete odluke koje ste doneli prvo da objavite u medijima, i da mi koji sve to treba da realizujemo saznamo za tu odluku na televiziji. Ostajemo na tome da onaj ko je u sistemu najmanje plaćen, prosvetni radnik, nosi na sebi ceo teret ovih pogrešnih odluka, odluka koje su donete na brzinu bez konsultovanja stručnih ljudi. Mi smo ti koji ćemo da brinemo i o programu i o ocenama. Roditelji i deca čuju samo neke poluinformacije, nas pitaju šta će biti, a niko ne zna kako to treba da izgleda“, nezadovoljna je Vesna Andrić, a kakve sve probleme ova odluka donosi kaže:

„Samo je rečeno da završavamo 6. juna, ali ko želi može da dolazi, da se organizuje dodatna, dopunska, nastava u prirodi, i to u ovom vremenu kada govorimo o bezbednosti, teže ju je obezbediti van škole nego u školi. Najveći problem je što gradivo nije završeno, nije mala stvar da 14 dana pre kraja prekinete, deca nisu ispitana. Ja verujem da će svi prosvetni radnici najviše brinuti o deci, kada već sistem ne brine, kada drugi akteri ne brinu. Što se tiče ocena đaci neće ostati uskraćeni, ali je problem šta je sa znanjem. Imaćemo tu formu, ocenićemo se, svi ćemo biti odlični, ali šta je sa znanjem? Ovo preskočeno, to je posledica za ubuduće. Odmah menjate plan za sledeću godinu, morate da nadoknadite ovo propušteno da biste prešli na nešto novo. Osim toga, novonastala situacija zahteva prilagođavanje. Roditelji će morati da smisle ko će im čuvati decu, naročito mlađeg uzrasta, s obzirom da neće ići u školu, a trebalo je. Problemi su kompleksni, nadam se da ćemo naći rešenje. Verujem što se tiče prosvetnih radnika neće biti problema, problem će biti šupljina u znanju koju već vučemo zbog onlajn nastave i kovida“, konstatovala je Vesna Andrić iz Unije sindikate prosvetnih radnika

U Nezavisnom sindikatu prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) smatraju da je odluka politička, a ne prosvetna i da je sramotno da prosvetni radnici, roditelji i učenici o tome saznaju putem medija.

IMG-98afaae3cc8cace0a2646364dc3a201c-V
Vesna Tomić – predsednik Gradskog odbora NSPRS Valjevo 

„Odluka je neosnovana, neozbiljna, nekompetentna i doneta je bez dogovora sa strukom, bez socijalnog dijaloga koji već godinama izostaje. Neozbiljnost i nestručnost se ogleda i u činjenici da se o završetku nastave prvo čuje iz medija, a onda iz službenog dopisa. Posle tragičnih događaja početkom maja, kada je doneta odluka sindikata da se obustavi rad u školama, usledio je dopis Ministarstva prosvete koji je kritikovao takvu odluku u smislu da nastavni proces treba nastaviti. Šta onda reći za ovakvu odluku, koja spominje neku delikatnu situaciju, pa se pitamo šta se to u bezbednosnom smislu promenilo u odnosu na vreme tragičnih događaja“, prokomentarisala je Vesna Tomić, predsednik Gradskog odbora NSPRS Valjevo.

„Nastavni proces je jedan složen proces koji se odvija prema unapred utvrđenom planu. U poslednjim nedeljama polugodišta uvek ima najviše poslova. Kada ga nasilno prekinete, to izaziva potpuni haos, tim pre što i samo uputstvo Ministarstva prosvete ima pukotina i nejasnoća i u suprotnosti je sa Pravilnikom o ocenjivanju, pa iz svega proizlazi da je čitav sistem poremećen. Prvi problem je netransparentnost u postupku ocenjivanja, jer vi ocenjujete jednog učenika ili nekoliko onih koji popravljaju ocenu, a da tu nisu prisutni učenici celog odeljenja. Kakvu poruku šaljemo učenicima? Kaže se u dopisu blagovremeno obavestiti roditelje i učenike, a da pri tome sami nastavnici nisu blagovremeno obavešteni o kraju školske godine. Nije li to jedan novi vid nasilja nad prosvetnim radnicima“, upitala je Vesna Tomić.

B. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *