Press "Enter" to skip to content

Dan sećanja na besmrtnog pilota

Svake godine, 4. maja, u Valjevu se služi pomen i odaje počast pilotu Milenku Pavloviću, legendarnom komandantu 204. lovačko-avijacijskog puka, koji je tog datuma 1999. godine herojski izgubio život braneći nebo nad Valjevom od NATO aviona. Pomen ispred spomenika Milenku Pavloviću u Ulici Vladike Nikolaja, održao je Episkop valjevski g. Isihije sa sveštenstvom Eparhije valjevske. Tačno u 12:04, simbolično u vreme pogibije pilota, nebom iznad Valjeva preleteo je MiG 29 Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije, u čijem kokpitu se nalazio major Dejan Batočanin. U “Danu sećanja” na zavičajnog junaka, uz prigodan program položeni su venci i cveće na njegov spomenik u Valjevu i u selu Bujačić, gde je pao Pavlovićev avion. Minutom ćutanja odata je pošta i upućeno saučešće porodicama žrtava masovnog ubistva koje se dogodilo u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”.

Dan-secanja-pilot-Milenko-Pavlovic-2023-3-768x576
Dan sećanja na pilota Milenka Pavlovića

Gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković kazao je u svom obraćanju da se Dan sećanja u čast herojskog čina pilota pukovnika Milenka Pavlovića već duboko urezao u kolektivno sećanje generacija koje žive ne samo u Valjevu, već i čitavoj Srbiji.

“Ponosan sam na činjenicu da je Valjevo, čije je nebo hrabro branio Milenko Pavlović, sačuvalo uspomenu na njega, njegov život i herojski čin. To je obaveza svih generacija koje će doći posle nas. Odajemo počast Milenku Pavloviću, ali i svim znanim i neznanim junacima koji su dali živote za svoju zemlju i obavezujemo se da ćemo u miru i svojim radom i znanjem graditi Valjevo i Srbiju”, istakao je gradonačelnik Gojković.

Dan-secanja-pilot-Milenko-Pavlovic-2023-5-768x576
Sa obeležavanja 24. godišnjice herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića u Valjevu

“Otkako postoji svet, kažnjavaju nas i tamane jer nismo kao ostali… Naš san je nemoguće, a nepoznato zavičaj”, stihovi su čuvene poeme “Vuk” Mike Antića koje je u prigodnom programu svečanosti pod nazivom “Dan sećanja” odrecitovala Ivana Vilotić, učenica valjevske Poljoprivredne škole.

Prisustvo mnoštva mladih u Danu sećanja na branitelja otadžbinskog neba dokaz je da sećanje i heroji žive, da uspomena na junaštvo Milenka Pavlovića ne bledi, naprotiv, sija još jače!

Dan-secanja-pilot-Milenko-Pavlovic-2023-2-768x576
Sa obeležavanja 24. godišnjice herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića u Valjevu

Vence na spomenik pukovniku pilotu Milenku Pavloviću položili su članovi njegove porodice, delegacija Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO koju je predvodio general-major Duško Žarković, predstavnici Komande Garnizona u Valjevu predvođeni komandantom Drugog centra za obuku pukovnikom Sašom Stojiljkovićem, rukovodstvo Grada Valjeva i Opštine Osečina, delegacije SPS, Policijske uprave Valjevo, HK “Krušik”, predstavnici SUBNOR-a i drugi poštovaoci lika i dela pukovnika Milenka Pavlovića.

Dan-secanja-pilot-Milenko-Pavlovic-2023-4-864x576
Sa obeležavanja 24. godišnjice herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića u Valjevu

Pukovnik Milenko Pavlović imao je 40 godina kada je poginuo boreći se sam u neravnopravnoj borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4. maja 1999. tokom NATO bombardovanja. Tog dana, oko 12 časova primećena je veća grupa NATO aviona koja je dejstvovala u pravcu Valjeva, uglavnom na fabriku municije Krušik, kao i na vojna skladišta u selu Pričević. Komandu da poleti dobio je jedan od mlađih oficira, ali ga je pukovnik Milenko Pavlović sprečio da krene u rizičan let rečima: “Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću”. Izvukao je iz kokpita mladog pilota i poleteo put rodnog kraja. Njgov poslednji let trajao je 12 minuta, na njega su ispaljene rakete od strane holandskih pilota iz aviona F-16 “fajting falkon” koji su bili zapadno od Tuzle. Zabeležene su Milenkove poslednje reči kada se susreo sa neprijateljskim avionima: “Vidim ih, ali vide i oni mene! Imaju me!”. Poginuo je još u vazduhu. Ostaci njegovog aviona pali su u selo Bujačić. Sahranjen je 6. maja 1999. na Bežanijskom groblju.

Dan-secanja-pilot-Milenko-Pavlovic-2023-6-768x576
Prelet MiG-a 29 nad Valjevom u 12:04

Pukovnik Milenko Pavlović za svoja dela nikada nije zvanično proglašen herojem. Posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom, kao i ordenom Svetog vladike Nikolaja, najvećim priznanjem Eparhije valjevske. Srpski najveći vojni aerodrom u Batajnici i centralna ulica u Batajnici nose njegovo ime, u njegovom rodnom selu Gornjem Crniljevu kod Osečine izgrađen je Spomen kompleks u kojem se sa posebnom pažnjom neguje uspomena na Milenka Pavlovića, manifestacije u Milenkovu čast održavaju se u Osečini, gde glavna ulica nosi njegovo ime. Od 2019. godine puštena je u opticaj poštanska markica sa likom besmrtnog pilota.

Počivaj u miru nek ti je večna slava. Valjevo će uvek pamtiti HEROJA svog neba!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *