Press "Enter" to skip to content

Dan Evrope u znaku doprinosa zaštiti životne sredine

Povodom obeležavanja 9. maja – Dana Evrope i Dana pobede nad fašizmom, Evropski pokret u Valjevu organizovao je razgovor sa aktivistima i stručnjacima na temu doprinosa zaštiti životne sredine, kao jednoj od veoma značajnih evropskih vrednosti. Razgovor je imao za cilj da promoviše evopske ideje i evropske vrednosti, pre svega mir među narodima i pravo na zdravu životnu sredinu. Razgovaralo se o tome kako poboljšati obaveštenost javnosti o stanju životne sredine i kako, pre svega, podržati građane da se uključe u odlučivanje i zaštite svoje pravo na zdravu životnu sredinu.

Evropski-pokret-u-Srbiji-1
Foto: Evropski pokret u Srbiji – Valjevo

Učesnici razgovora organizovanom u Muzeju zavičjanih pisaca saglasili su se da je potrebna međusobna podrška i saradnja da bi se odbranilo pravo na zdravu životnu sredinu koja je ugrožena, kako od velikih korporacija, tako i od manjih, ali vrlo štetnih projekata, koji se realizuju u naseljenim mestima ili zaštićenoj priorodi. Zaključeno je da je Arhuska konvencija dobar alat koji može pomoći da se zaštiti pravo građana na informacije o životnoj sredini, ali i sredstvo čijim korišćenjem je moguće učestvovati u odlučivanju o zaštiti svoja prava kada je reč o životnoj sredini.

Osnivač “Arhus centra” iz Kragujevca Srađan Matović govorio je o primeni Arhuske konvencije i iskustvima u toj oblasti. Matović je kazao da proces pridruživanja Evropskoj uniji predstavlja kreiranje ambijenta u kome naši građani normalno žive.

“Da imamo čist vazduh, da nam ne zagađuju vodu, da nam se ne dovode prljave tehnologije, da se svi u Srbiji borimo protiv eksploatacije litijuma i bora. Ja se kao lekar i javno zdravstveni radnik zalažem da zaštita životne sredine ima veći značaj nego što je to do sada bio slučaj”, smatra Matović.

Evropski-pokret-u-Srbiji-2
Foto: Evropski pokret u Srbiji – Valjevo

“Valjevo se brani u Lukavcu”, istakao je advokat Sreten Đorđević, pravni zastupnik pokreta “Marš s Kolubare” čiji se aktivisti bore protiv primenjenih geoloških istraživanja litijum i bora u valjevskom kraju. Đorđević je naglasio da su merenja kvaliteta podzemnih voda u selu Lukavac kod Valjeva pokazala prisustvo bora u koncentracijama koje su nekoliko hiljada puta veće od dozvoljenih. Takođe je kazao da mu poznavanje Arhuske konvencije predstavlja dobar alat u pravnim sporovima koje vodi u oblasti zaštite životne sredine.

Dušan Perić, aktivista građanske inicijative “Komšiluk protiv pumpe”, koja se bori protiv izgradnje benzinske stanice u gusto naseljenoj zoni u centru grada, rekao je da su se stanari tog dela Valjeva pobunili i organizovali protest sa namerom da zaštite svoje i zdravlje svih komšija, jer se na osnovu više desetina naučnih istraživanja zna koliko je po zdravlje štetno isparavanje štetnih gasova sa pumpi u urbanim i gusto naseljenim sredina.

“Demokratija se iz institucija premestila na ulice”, naglasio je Vladimir Pantić, aktivista Evropskog pokreta. On je istakao da građani imaju pravo i treba da učestvuju u odlučivanju koje se tiče životne sredine.

Evropski-pokret-u-Srbiji-3
Foto: Evropski pokret u Srbiji – Valjevo

Razgovor organizovan od strane Evropskog pokreta u Srbiji – Valjevo deo je nacionalnog programa obeležavanja 9. maja – Dana Evrope i Dana pobede. Takođe, u maju ove godine navršava se 13 godina otkako je Republika Srbija ratifikovala Arhusku konvenciju. Narodni poslanici u Beogradu su u maju 2009. godine usvojili Zakon o potvrđivanju Konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *