Press "Enter" to skip to content

Čist vazduh u jaslicama zahvaljujući donaciji valjevskih Rotarijanaca

Rotary klub Valjevo realizovao je humanitarnu akciji “Čist vazduh za zdravu decu”, u okviru koje je kupljeno i donirano 25 uređaja za prečišćavanje vazduha za potrebe svih jaslenih grupa PU “Milica Nožica” u Valjevu. Prečišćivači su svečano uručeni ovdašnjoj Predškolskoj ustanovi povodom Dan planete Zemlje, koji se obeležava 22. aprila, a polaznici obdaništa “Zvončić” izveli su tom prilikom prigodan program.

Rotari-klub-Valjevo-Milica-Nozica-2-768x576-1
Spomenka Đurović, v.d. direktora PU “Milica Nožica” i Goran Branković, predsednik Rotary kluba Valjevo

Predsednik Rotary kluba Valjevo Goran Branković ukazao je na ozbiljnost problema aerozagađenja sa kojim se suočavamo u našem gradu, kao i da valjevski Rotarijanci svojim akcijama pokušavaju da koliko-toliko doprinesu njegovom rešavanju i smanjenju šetnosti vazduha. On je istakao da je akcija “Čist vazduh za zdravu decu” jedna u nizu akcija koje ovdašnji Rotary klub preduzima za dobrobit lokalne zajendice i podsetio da su članovi Rotary kluba Valjevo prethodne godine poklonili 29 uređaja za prečišćavanje vazduha Odeljenju za neonatologiju i Pedijatriju naše Opšte bolnice.

“Odlučili smo da kroz ovu akciju dočekamo Dan planete Zemlje i da ukažemo na značaj čistog vazduha i zdravlja dece, što je svakako jedan od glavnih ciljeva i tema Rotari mreže. Valjevo je nažalost jedan od gradova sa najozbiljnijim problemom aerozagađenja u Srbiji. Zato je ova akcija od izuzetne važnosti za zdravlje dece i najmlađih, jer zagađen vazduh može biti uzrok na desetine respiratornih i drugih sistemskih bolesti i alergija. Deca u predškolskim ustanovama veliki deo dana provode u zatvorenom prostoru, posebno tokom zimskih meseci, a većina predškolskih ustanova je smeštena u zonama visoke zagađenosti, pa je ova akcija tim važnija. Mi u Rotary klubu Valjevo često govorimo o problemu aerozagađenja i pokušavamo da doprinesemo rešenju koliko je to u našoj moći. Ono što smo mi poželeli jeste da doprinesemo bar u nekoj meri da se ove posledice, koje aerozagađenje ostavlja, koliko toliko ublaže”, kazao je Goran Branković zahvalivši se ovom prilikom i drugim Rotari klubovima i njihovim članovima, a posebno prijateljima valjevskog Rotary kluba koji su pomogli da se ova akcije realizuje: Urban Technics, STR Maja, SZR Mivex, X Brend system, STR Lord MN, Piramida drema, RK Sombor, RK Metropoliten, RK Stari Grad i Rotary E klub.

inCollage_20220426_173103346
V.d. direktora Predškolske ustanove “Milica Nožica” Spomenka Đurović izrazila je veliku zahvalnost Rotary klubu Valjevo na ovom humanom činu.

“Zagađenje vazduha uzima maha u našem okruženju i na spoljne faktore je zaista teško uticati. U prostorijama imamo mogućnost da utičemo na kvalitet vazduha. Prečišćivači vazduha će sigurno učiniti da zajednički boravak deca i nas zaposlenih u pojedinim prostorijama bude što čistiji, zdraviji, kvalitetniji i projatniji. Veliko hvala Rotary klubu Valjevo na ovom humanom činu”, rekla je Spomenka Đurović.

Rotari klub Valjevo ove godine obeležava 25 godina postojanja i rada, koje su obeleželi brojne uspešne akcije. Kak je rečeno, u planu je svakako da se dalje nastavi s aovakvim akcijama.

Rotari-klub-Valjevo

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *