Press "Enter" to skip to content

Čak 60 posto mladih Srba živi sa roditeljima

Čak 60 odsto mladih u Srbiji živi sa mamom i tatom do svoje 34. godine. Devojke odlaze od roditelja u proseku sa oko 28 godina, dok mladići to čine znatno kasnije, rezultati su najnovijeg istraživanja Evropskog instituta za statistiku Eurostat. “Gori” od Srba su Hrvati, Makedonci i Crnogorci.

Panorama Grada Valjeva

Danci najranije odlaze od kuće, sa 17 godina, a za njima Finsi i Šveđani.

“Kasni odlazak iz porodičnog doma je svojevrsna tradicija na našim prostorima, dok recimo u drugim evropskim državama to nije slučaj. Već kad avrše 25 ili 26 godina, njih roditelji “teraju” da se osamostale i ukazuju im na to da je vreme da pronađu sopstveni stan i sami kroje svoj život”, kaže za Informer sociolog Dragan Koković.

Koković navodi i da se mladi “plaše neizvesnosti koju nosi samostalan život, roditelji im u svemu ugađaju, navikli su ih da im kuvaju, peru veš, rade kućne poslove umesto njih”, zbog čega mladi zapravo nemaju želju da se osamostale jer im je sve na tacni.

Sa druge strane, kaže Psihoterapeut Zoran Milivojević , “mladi ljudi žele da zarađeni novac troše na lepe stvari, zabavu, izlaske i putovanja, a ne da plaćaju dažbine za stan”.

“Naši roditelji su takvi da se teško odvajaju od svoje dece, pa čak i kad mlada osoba poželi da se osamostali, često se susretne sa komentarima roditelja poput ‘šta ti smeta kod nas’, ‘gde smo pogrešili’, ‘nemoj da ideš, ima vremena’, ‘prištedi malo, kod nas ti je sve džabe’ i tome slično”, rekao je on. Objašnjava i da mladi danas na odrastanje gledaju kao da je to negativna stvar.

“Mlade žene ne žele da liče na svoje majke jer ih vide kao žrtve koje non stop ugađaju mužu i deci. Zato odrastaju tek u tridesetim, a muškarci i kasnije”, rekao je on i objasnio da se žene ranije osamostale jer im kuca “biološki sat”.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *