Press "Enter" to skip to content

BUBNJAR BRANKO POPOVIĆ DEO MUZIČKOG SPEKTAKLA – ROK SIMFONIJE „SIMPLY THE BEST”

Rok simfonija „Simply the best”, nesvakidašnji muzički spektakl okupio je vrhunske muzičare iz Zrenjaninske filharmonije, soliste (Julijana Vican, Aleksandar Bojović i Stefan Zdravković) i rok bend u čijem sastavu je i naš sugrađanin, bubnjar Branko Popović. Ovaj koncert posvećen nedavno preminuloj kraljici popa Tini Tarner prvi put je izveden polovinom avgusta ove godine na Trgu slobode u Zrenjaninu u okviru manifestacije „Dani piva” i tom prilikom okupio je preko 15.000 posetilaca, poštovaoca lika i dela čuvene muzičke dive, a nakon toga, prošlog meseca u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, gde su karte bile rasprodate u prvih par sati prodaje. Ovo dovoljno govori o kvalitetu projekta, a kako otkriva Popović, još dok je bio na nivou ideje njegov kolega sa Berkli koledža Vladimir Samardžić ga je pozvao da u njemu učestvuje.

FB_IMG_1701855560718
Foto: Pabllography/Srdja Doroski photography

„Odmah sam prihvatio jer mi je bilo zanimljivo da sviram sa profesionalnim muzičarima. Ovo je spoj klasične filharmonijske postave koju čini tridesetak muzičara i nas u bendu (bas, bubanj, gitara, klavijatura), uključujući pevače i prateće vokale, sve ukupno nas preko 40! Kad sam došao iz Amerike imao sam priliku da sviram u sličnoj postavi prošle godine na Beogradskom proleću kada sam nastupao u okviru benda uz Big Bend RTS–a i Filharmoniju. Bio je to prvi kontakt sa takvom muzičkom kombinacijom u našoj zemlji”, priča Branko koji je sa Samardžićem u Valjevu, ali i drugim gradovima zemlje, onlajn i uživo držao seminar, čuvenu Kliniku za bubnjare i basiste.

FB_IMG_1701855522918
Foto: Pabllography/Srdja Doroski photography

Projekat je posvećen sećanju na kraljicu pop muzike Tinu Tarner i uglavnom se izvode njene pesme u aranžmanima koji su napravljeni za filharmoniju i bend. Nazvan je Rok simfonija jer pored muzike Tine Tarner izvode i muziku bendova Deep Purple, Led Zeppelin, Guns and Roses, AC/DC, Van Halen i drugih, jedan miks pop, rok i hard rok muzike.

FB_IMG_1701855533053
Foto: Pabllography/Srdja Doroski photography

„Bio je to pravi izazov, naročito kada se ima u vidu da u ovom sastavu nastupaju mahom klasičari iz Filharmonije. Interesantno je i da smo imali samo dve probe, najpre jednu probu samo nas četvorica iz benda sa dirigentom i pratećim vokalima, a potom i jednu za ceo orkestar, dva puta po dva sata i bili smo spremni, izašli i odsvirali. To me je podsetilo na rad u Americi i Berkli, pošto ljudi koji dosta dobro sviraju, dobro čitaju oni su u mogućnosti da to odmah interpretiraju i da to odmah zvuči kako treba”, navodi Popović koji upravo u svojoj Školi bubnjeva to nastoji da prenese svojim polaznicima, da oni dođu na taj nivo da ono što čitaju mogu odmah da interpretiraju i da odsviraju sa ozbiljnim orkestrima i ozbiljnim muzičarima, da to odmah zvuči na svetskom nivou!

FB_IMG_1701855528007
Foto: Pabllography/Srdja Doroski photography

Nakon Srpskog narodnog pozorišta, sledeći termin za Rok simfoniju je 1. febrara 2024. godine u bivšem Domu sindikata, popularnoj MTS Dvorani u Beogradu, a uveliko se bukiraju datumi za sledeću godinu po regionu, Italiji, Nemačkoj…

B. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *