Press "Enter" to skip to content

BLIZAK SUSRET SA SLEPIM MIŠEM

Valjevka, koja je želela da ostane anonimna, nedavno je imala „blizak susret“ sa slepim mišem u svom dvorištu i tom prilikom zadobila manju povredu na prstu ruke. Kaže, osetila je da joj prst trne pa se odmah obratila lekarima i dobila preventivnu terapiju.

Ona priča da se ovaj, ni malo prijatan susret za nju, desio dok je prikupljala i sortirala čist veš sa sušila.

„Mislila sam da je u korpu sa vešom upao list sa drveta i krenula sam da ga sklonim, medjutim, to nije bio list, već slepi miš, koji me je tom prilikom ubo“, kaže naša sagovornica.

Ona se odmah obratila lekarima i dobila neophodnu preventivnu terapiju.

Sa ovakvim pacijentima lekari infektivne službe Opšte bolnice u Valjevu sreću se povremeno i to za njih nije „neka vest“, kaže za portal Valjevska posla dr Snežana Arsenijević, infektolog.

„Vest bi bila da je slepi miš napao vašu sagovornicu, našu sugradjanku. Medjutim, kod ovog primera, to nije slučaj. Sugradjanka ga je uhvatila rukom pokušavajući da ga izbaci iz korpe za veš ne znajući pri tom da je u pitanju slepi miš“, kaže dr Arsenijević i naglašava da slepi miševi na našem području nisu agresivni i nisu zaraženi.

Ipak, preduzimaju se sve mere preventivne zaštite.

„Po utvrđenom protokolu tačno se zna kako lekar postupa u ovakvoj situaciji i koje lekove pacijent mora da uzme“, kaže doktorka i ukazuje na činjenicu da im se zbog „bliskih susreta„ sa životinjama i zadobijenih povreda, od komaraca, krpelja, preko zmija, pa do majmuna, javaljaju često pacijenti.

Naš priznati biolog Predrag Peca Petrović, koji se bavio izučavanjem slepih miševa na našem području i bio učesnik naučne ekspedicije na području centralne i južne Amerike, kaže za naš portal da su slepi miševi koji žive na području Evrope bezopasni za ljude.

„Slepi miševi sa područja Evrope se hrane isključivo insektima i bezopasni su za ljude. To su u eko sistemu jako korisne životinje i netreba ih se plašiti, niti uništavati. Situacija je nešto drugačija sa slepim miševima centralne i južne Amerike, od Meksika do Paragvaja, koji se hrane tako što sisaju krv od domaćih životinja, a može se desiti, i ljudi. Ti slepi miševi mogu biti prenosioci besnila i nekih drugih zaraznih bolesti“, kaže za portal Valjevska posla biolog Predrag Peca Petrović i navodi da ga je slepi miš više puta povredio ali bez ikakvih posledica po njegovo zdravlje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *