Press "Enter" to skip to content

Američki general Mekini obišao novoizgrađeni objekat vrtića Bambi – Završeni radovi, sledi opremanje i do kraja godine prijem dece

Otpravnik poslova Ambasade SAD Džon Ginkel i brigadni general Kris A. Mekini posetili su juče naš grad i tom prilikom obišli novoizgrađeni objekat vrtića “Bambi”. Izgradnja vrtića je finasirana kroz Program humanitarne podrške Evropske komande Sjedinjenih Američkih Država (EUCOM). EUCOM je uložio ukupno 1,1 milion američkih dolara u izgradnju vrtića, što predstavlja najveći takav projekat u Srbiji do sada i značajno ulaganje koje će deci Valjeva omogućiti ključan početak obrazovanja.

IMG-5ecc6d5ca203d201c271f9fe7328830b-V

General Kris A. Mekini zahvalio je najpre deci i vaspitačima za divan plesni program koji su im priredili, a potom ukazao na značaj ovog projekta koji je podrazumevao veliki rad i zajedničko zalaganje mnogih, od planera, arhitekata, radnika, sve do lokalnog rukovodstva.

IMG-0cb9136177ae7919daaa2f3028c348e4-V

“Na ovaj način stvorili smo sjajne mogućnosti. Imamo dodatni prostor za 220 mališana, tačnije 1.500 kvadratnih metara novog prostora, sigurnog i bezbednog okruženja u kome će mališani moći da se druže, uče i postanu budući lideri Srbije. Bila nam je velika čast da smo mogli da pomognemo u ovom projektu, kao jedan od najvažnijih i najlepših vidova humanitarne pomoći i doprinosa američke vlade i EUCOM-a. Značaj ovog projekta ogleda se u tome što na ovaj način pomažemo da zajednica raste, ovo je velikog značaja za roditelje koji će sada biti bezbrižni jer će moći oboje da rade, ostavljajući svoju decu u bezbednom i sigurnom okruženju, to je veliki benefit”, poručio je general Mekini uz podsećanje da je kroz EUCOM program humanitarne podrške, od 2008. godine za projekte u Srbiji uloženo preko 18 miliona dolara. Pored projekata usmerenih na obrazovanje najmlađih, značajna pomoć pružena je u oblasti zdravstva, poput kupovine CT skenera i druge opreme.

IMG-77fd0caf3f0e2858ed51f8b633e1129b-V

U ime dece i zaposlenih, gostima se zahvalio direktor Predškolske ustanove “Milica Nožica” Milan Radović, uz posebnu zahvalnost Kancelariji za odbranu SAD koji su izdvojili sredstva za izgradnju objekta.

“Ponosan sam na činjenicu da smo naš dogovor realizovali i nadamo se da ćemo u rekordnom roku uspeti i da opremimo ovaj vrtić, za šta bi trebalo da dobiijemo podršku Ministarstva prosvete, i da što pre primimo decu. Mislim da Valjevo ide dobrim putem što se tiče otvaranja vrtića. U ovoj godini će to biti treći novi vrtić uz rekordan broj upisane dece, sa čim smo godinama imali velikih problema”, podsetio je Radović.

IMG-3a0e54e6ebd2028e08807f1754f855ce-V

Novi objekat ima 1.500 kvadratnih metara u kome će biti raspoređeno 11 soba, pet u prizemlju za jasleni uzrast, a šest na spratu za uzrast od 3 do 6 godina, odnosno mlađe, srednje i starije vaspitne grupe. Pored soba, objekat će raspolagati modernom velikom kuhinjom. Ukupan kapacitet objekta je 220 dece, a u planu je da se zaposli novih 50 radnika.

Nakon završetka građevinskih radova, sledi opremanje samog vrtića, zatim tehnički prijem i verifikacija u Ministarstvu prosvete, tako da se zvaničan početak rada ovog objekta može očekivati do kraja godine, po procenama direktora ustanove.

B. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *