Press "Enter" to skip to content

AMBASADOR SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA KRISTOFER HIL I GRADONAČELNIK VALJEVA LAZAR GOJKOVIĆ POLOŽILI KAMEN TEMELJAC ZA NOVI VRTIĆ U NASELJU KOLUBARA 2

Gest vredan pažnje i zahvalnosti

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer R. Hil danas je posetio Valjevo i tom prilikom, sa gradonačelnikom Valjeva Lazarom Gojkovićem položio kamen temeljac za novi objekat u sklopu vrtića “Bambi” u Naselju Oslobodioci Valjeva. Kako je rečeno, novi vrtić će po završetku radova koje je sa million dolara finansirao Program humanitarne podrške Evropske komande Sjedinjenih Američkih Država (EUCOM), moći da primi do 220 dece čime će lokalna zajednica dobrim delom rešiti višegodišnji problem.

1688562070047

Sa ponosom mogu da kažem da je ova gradska vlast na pragu da reši dugogodišnji problem smeštaja dece u valjevska obdaništa. Broj od 561 neupisanog deteta u odnosu na veličinu grada Valjeva je ogroman broj i na stotine porodica u Valjevu su onemogućene da se roditelji bave poslom i da zarađuju, jer nema ko da im čuva decu. To je ozbiljan socijalni i ekonomski problem, koji ćemo rešiti već ove jeseni. Kao što znate, od jeseni ćemo u zgradi stare Šeste škole imati dva vrtića”, rekao je prilikom posete vrtiću “Bambi” gradonačelnik Lazar Gojković dodavši da se dobri odnosi koje Valjevo ima sa institucijama Sjedinjenih Američkih Država neguju i unapređuju. Podsetio je na vrednu donaciju od pre tri godine kada je Američka ambasada valjevskoj bolnici donirala sanitetsko vozilo i aparat za ultrazvuk, zatim ulaganja u energetsku efikasnost, uz konstataciju da je saradnja sada podignuta na još viši nivo.

1688562069966

Danas mi je posebna čast da ugostim ambasadora SAD u Beogradu, Nj. E. Kristofera Hila, sa suprugom i saradnicima ovde u vrtiću „Bambi“, čiju dogradnju finansira Evropska komanda Ministarstva odbrane SAD, a sprovodi je Kancelarija za saradnju u oblasti odbrane. Naši prijatelji iz Sjedinjenih država su prepoznali koliko je Valjevu i Valjevcima bitno da se reši ovaj problem smeštaja dece u vrtiće i odobrili su nam najveću donaciju koju je ova Kancelarija ikada imala u Srbiji, a humanitarne projekte sprovode u našoj zemlji decenijama. Više od milion dolara za valjevsku decu je osim materijalne podrške, gest prijateljstva vredan svake pažnje i naše zahvalnosti”, poručio je Gojković.

1688562070066

Za svega nekoliko meseci Hil je dva puta posetio naš grad, što je znatno više nego što je bio slučaj sa njegovim prethodnicima, bivšim ambasadorima SAD u Srbiji. Kako je istakao, kao neko ko radi u ambasadi, najčešće ima kontakte sa političkim funkcionerima, ali da za njega ne postoji veće zadovoljstvo i nešto što je važnije od dobre saradnje i komunikacije sa građanima Srbije!

1688562069958

Veoma mi je drago što sam danas u Valjevu i što sam svedok nastavka naše saradnje na projektima koji su za Valjevo veoma važni. Rekao bih da ne postoji važniji nivo obrazovanja od predškolskog, odnosno vrtića, jer to je nešto gde sve počinje. Valjevo je srećno da ima ovako sjajne vaspitače koji podučavaju ovako malu decu. Ja toliko volim nastavnike i vaspitače u predškolskim ustanovama da sam se jednom i oženio”, otkrio je Kristofer Hil, izazvavši osmehe i aplauz prisutnih.

1688562069942

Znam da će biti potrebno više meseci da se ovaj projekat dovede do kraja i završi, međutim roditelji koji se sada muče da zbrinu decu kod baka i deka ili na druge načine, ili čak ne mogu da rade jer moraju da ih čuvaju, treba da znaju da je rešenje blizu, u veoma bliskoj budućnosti. Iako sam zahvalan što vi posmatrate ovaj projekat kao podršku američke ambasade, on zapravo predstavlja i podršku dvojnih predstavnika SAD, zapravo Evropske komande u Zapadnoj Evropi koji su našli načina, izdvojili sredstva da ovu pomoć omoguće”, pojasnio je Hil i uz malo muke na srpskom jeziku poručio da će posetiti Valjevo i naredne godine i prisustvovati otvaranju novog vrtića.

1688562156277

EUCOM Program humanitarne podrške fokusiran je na unapređenje osnovnih usluga za građane Srbije, uključujući ulaganja u obrazovanje u ranom detinjstvu i zdravstvene usluge usmerene na spasavanje života. U okviru podrške američko-srpskom partnerstvu, ovaj program je od 2008. godine obezbedio više od 16 miliona dolara za različite projekte koji su spasli živote i pomogli da se najmlađi građani Srbije pripreme da ostvare svoj potpuni potencijal kao angažovani I produktivni građani.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *