Press "Enter" to skip to content

Ambasador Finske u Srbiji Kim Lahdevirte posetio Valjevo

Ambasador Finske u Srbiji Kim Lahdevirte u pratnji svoje supruge posetio je danas naš grad i tom prilikom obišao Valjevsku gimnaziju i Osnovnu školu „Milovan Glišić“, a ugostio ga je i gradonačelnik Lazar Gojković sa saradnicima. Tokom boravka u valjevskim školama, ambasador je iskoristio priliku da učenike i nastavnike upozna sa Finskom, da im predoči lepote ove zemlje, koja je šestu godinu zaredom proglašena za najsrećniju zemlju na svetu.

1680189718672

– Sa suprugom Pijom živim u Beogradu skoro četiri godine i trudimo se da obiđemo što više mesta u ovoj zemlji. Veoma važan deo našeg posla je da putujemo po zemlji u kojoj boravimo da bi mogli, kada se vratimo u našu državu, da prenesemo šta je to što smo saznali o državi u kojoj smo živeli. Ono što smo videli ovde je zaista impresivno. Ljudi imaju određenu sliku o Srbiji, mišljenje koje je ranije ustanovljeno, ali ono što sada vidimo značajno je drugačije. Nadam se da će nastaviti Evropske integracije i da će taj cilj biti ostvaren, jer sam duboko uveren da je Srbiji mesto u EU – poručio je Kim Lahdevirte kome ovo nije prva poseta Valjevu i konstatovao da obe škole koje je posetio pružaju izuzetne mogućnosti za rad i učenje.

1680189718707

On je ukazao i na sličnosti Srbije i Finske i poručio mladima da je važno da saznaju puno o Finskoj i njenom načinu rada jer su upravo oni ti koji će graditi budućnost između dve zemlje.

1680189718663

Načelnica Školske uprave dr Zorica Jocić ukazala je na značaj posete finske delegacije našem gradu koja se pre svega ogleda u razmeni iskustava i sticanju novih znanja, što, kako je rekla, donosi svaka poseta predstavnika bilo koje strane zemlje.

1680189718681

– Danas su naši učenici i nastavnici, kolektivi Valjevske gimnazije i OŠ „Milovan Glišić“ saznali dosta toga o Finskoj koja je na neki način slična našoj zemlji, po broju stanovnika, i jedni i drugi smo između istoka i zapada.. Najvažnije da tražimo sličnosti, ono što nas povezuje i spaja, jer kroz to možemo da ostvarimo svaku vrstu saradnje. Bilo je zanimljivo kada smo slušali o finskom jeziku, čuli smo koje su nam iste reči, koja je reč iz srpskog jezika sto posto preuzeta u finskom (vampir), da njihova najduža reč ima 61 slovo ili glas, a naša 29 i još puno toga. Mi smo kroz uspehe naših učenika i naših škola promovisali i našu kulturu. Gimnazija je poznata kao centar kulturnih dešavanja, izdavačke delatnosti, a osnovna škola „Milovan Glišić“ ima svoje specifičnosti, oni posvećeno neguju odeđene vrste preduzetničkog duha dece, individualnost, kreativnost – naglasila je dr Jocić i poručila da je izuzetno važno da se nastavi saradnja i razvije neki vid partnerstva naših škola sa školama u Finskoj.

1680189718654

Predstavnica Srpsko-finskog društva Olivera Stevanović govorila je učenicima o finskom jeziku, naučili su neke nove reči, kao i primenu naših reči u finskom jeziku u kom imaju drugačije značenje. O zanimljivostima vezanim za Finsku govorila je i Mia Tadić, Finkinja koja se udala za Valjevca i sada žive u našem gradu, a njihova deca pohađaju ove dve škole.

B. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *