Press "Enter" to skip to content

Akcija prikupljanja potpisa za ukidanje sirovog lignita!

U organizaciji  udruženja iRevolucija, Lokalni odgovor i Odbor za ljudska prava Valjevo, u ponedeljak,  8. marta u našem gradu počinje prikupljanje potpisa za ukidanje prodaje i upotrebe sirovog lignita kao najvećeg trovača i krivca za prekomerno aerozagađenje. Valjevci će do 15. marta moći da se svojim potpisom priključe borbi “Za čistiji vazduh”, koja će voditi na još 10 “frontova” u Srbiji. Cilj je da se za 7 dana, u 11 najzagađenijih srpskih gradova, sakupi 30.000 potpisa za zakonsku zabranu sirovog lignita. Sve što građani treba da urade je da na ulicama potraže osobu sa zalenim balonom i kod nje potpišu Narodnu inicijativu “Za čistiji vazduh.

Aerozagađenje

Akcija prikupljanja potpisa “Za čistiji vazduh” trajaće od 8. do 15. marta, a deo je projkta “Potpiši-Prodiši”, koju je pokrenulo Udruženje građana “Srbija u pokretu”. Valjevska udruženja iRevolucija, Lokalni odgovor i Odbor Va, lokalni su partneri u ovom poduhvatu koji se, pored Valjeva, istovremeno sprovodi još u Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, Beogradu, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, Boru, Užicu i Nišu.

Valjevo prednjači u Srbiji i Evropi po prekomerno zagađenom vazduhu. “Čuveni” smo po višestrukim prekoračenjimam koncentracije veoma štetnih PM čestica tokom grejne sezone, najvećim “pikovima” u zimskim mesecima, nažalost i po broju prevremenih smrti usled aerozagađenja. Prema istraživanju Svetske zdravstvene organizacije, u 11 najzagađenijih gradova Srbije godišnje zbog posledica  aerozagađenja  prerano  umre  3.600  ljudi, a  na Valjevo odlazi čak  20%  od  tog  broja,  što  znači  da  zbog  zagađenosti  vazduha svake godine Valjevci izgube 720 svojih sugrađana. S tim u vezi, udruženja koja u ponedeljak startuju sa prikupljanjem potpisa “Za istiji vazduh”, aktivirala su na društvenim mrežama akciju u kojoj njihovi aktivisti, držeći zeleni balonom u rukama, minutom ćutanja odaju počast svim osobama preminulim od aerozagađenja u Valjevu i Srbiji.

Sa izbijanjem pandemije korona virusa u Srbiji, tema aerozagađenja je na izmaku prethodne grejne sezone pala u zapećak. Širenje virusa i posledice oboljevanja od COVID-19 postala je tema broj jedan, kako u svetu tako i kod nas. Kako se za naš grad već odavno zna da nosi taj neslavni epitet najzagađenijeg grada u Srbiji, a neretko i u Evropi, broj zaraženih i preminulih Valjevaca od posledica korona virusa učinili su da i po toj neslavnoj i nesrećnoj statistici budemo u samom vrhu. Dakle, postali smo grad koji u svojoj  državi prednjači ne samo po broju dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, već i po broju zaraženih i preminulih osoba od posledica korona virusa. Svetski naučnici doveli su u spregu zagađenje vazduha sa povećanim rizikom od zaraze korona virusom i smrtnog ishoda, što dodatno alarmira da se hitno mora započeti rešavanje problema aerozagađenja u našem gradu jer se Valjevcima, sa već načetim plućima, crno piše ako pandemija potraje!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *