Press "Enter" to skip to content

16.Vaskršnji susreti planinara Srbije na Maljenu

Susreti su održani u Ponedeljak 25.04.2022.godine. Start akcije je bio kod planinarskog doma PSD Magleš Valjevo na Poljanama. Učestvovalo je 344 planinara iz 26 planinarskih klubova i društava, koji su mogli da biraju između dve staze.
psdmagles-susreti-1
Može se reći da je manifestacija bila međunarodnog karaktera, imajući u vidu da je na akciji učestvovalo planinarsko društvo PED Majevica iz Bijeljine iz republike Srpske ( BiH ).
Duža i malo zahtevnija staza od 15 km koja je išla obroncima Maljena  da bi se planinari okupili na vrhu Veliki Maljen 970 mnv. Na samom vrhu  je naš prijatelj planinar iz PD Maljen održao kraći govor o spomeniku koji je u blizini vrha. Spomenik je podignut borcima poginulim u Kolubarskoj bitki koji su branili koju 970 mnv. Borci su bili iz Maljenskog odreda i poginulo ih oko 500 boraca ali podatci nisu do kraja istražni i potvrđeni. Moramo se sećati naše istorije da bi znali kako ćemo u budućnost.
psdmagles-susreti-2
Usput se prelazi preko Crne Kamenice dva puta i preko Manastirice u blizini doma. Na stazi su se videli vrhovi okolnih planina od Avale,Kosmaja,Bukulje,Rudnika,Goča, Ovčara i Kablara, Subjel kao i ski staza Tornik na Zlatiboru. Kraća staza je za planinare sa manje kondicije,  dužine od 7 km, na kojoj je prelazak preko Krčmarske reke,prolazi se pored vikendica,livada, poljskih staza gde su leti bili čobani.
Na stazama su planinari mogli videti retke biljne vrste kao što su Jeremičak , Vres ,na kraćoj stazi su mogli brati Sremuš. Domaćini  iz PSD Magleš su svoje goste poslužili pre polaska na stazu  kafom,čajem,slanim pecivima,ratluk. Isto je planinare čekalo i po povratku sa obe staze kao i točeno Valjevsko pivo.
Tradicionalno je održana i tucijada Vaskršnjim jajima gde je učestvovalo oko 80 planinara, dece i odraslih. Prva 4 mesta su dobili diplome i poklon od sponzora. Sva deca koja su bila na planinarenju dobili su diplome za učešće.
psdmagles-susreti-9 psdmagles-susreti-10
Sva planinarska društva i klubovi koji su učestvovali od organizatora su dobili zahvalnicu za učešće i prigodan poklon koji je obezbedila Turistička organizacija Valjevo gde su bili propagandni materijali o Valjevu.
Organizator je za akciju dobio od svih učesnika pohvale i po neki predlog kako još da akciju unapredimo. Vidimo se na akcijama PSD Magleš Valjevo.
Za informacije obratite se na tel 0652894577
Panta
V  E  D  R  O  !!!
psdmagles-susreti-3  psdmagles-susreti-5psdmagles-susreti-4 psdmagles-susreti-6 psdmagles-susreti-7 psdmagles-susreti-8 psdmagles-susreti-11 psdmagles-susreti-12

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *