Press "Enter" to skip to content

15. Valjevski festival gitare “VArt” okupio takmičare iz desetak gradova – Valjevka Kalina Jovanović laureat za osnovne škole!

Pod pokroviteljstvom Grada Valjeva u Muzičkoj školi “Živorad Grbić” proteklog vikenda je održan 15. Valjevski festival gitare “VArt” koji je ove godine okupio 36 takmičara iz Valjeva, Novog Sada, Šapca, Trstenika, Beograda, Zaječara, Niša i Zvornika. U jakoj konkurenciji tri kategorije osnovnih škola za laureata je proglašena naša sugrađanka Kalina Jovanović, iz klase profesora Luke Jezdića, dok je u kategoriji srednih muzičkihz škola ovu titulu ponela Marja Poljanski, učenica MŠ “Isidor Bajić” iz Novog Sada.

IMG-1339bf630d593ceac070e973cf9aff11-V

Prvog dana trajanja festivala profesori i članovi ovogodišnjeg žirija Stevan Jović (Akademija umetnosti Novi Sad), Petar Popović (Akademija umetnosti Novi Sad) i Miloš Janjić (Fakultet umetnosti u Nišu) održali su masterklasove, a festival je svečano otvoren koncertom gitaristre Petra Popovića koji je za valjevsku publiku izveo dela Baga, Bariosa, Brauera, Žobima i Renarta.

IMG-236cada9e78cae62052d3a2c3b0c8252-V

Valjevski festival gitare prepoznatljiv je u muzičkim krugovima i okuplja najbolje učesnike koji su spremni za takmičenje već na kraju prvog polugodišta. Da li je to bio slučaj i ove godine kada se obeležava mali jubilej i kako je protekao ovogodišnji “VArt”, rekao je profesor gitare, osnivač festivala Dragan Nikolić.

“Ove godine smo imali najveći odziv gradova do sad, radi se o preko deset gradova u Srbiji. Očekivali smo i četvoro takmičara iz Aleksinca, ali iz opravdanih razloga oni nisu mogli da dođu. Imali smo 36 takmičara u tri kategorije osnovne i dve kategorije srednje škole. Interesantno je i da smo imali rekordan broj srednjoškolaca, čak deset prijavljenih takmičara, a prava je retkost da u četvoj i petoj kategoriji bilo koji festival ima taj broj. Nedano je održan festival u Banjaluci koji su imali pet ili šest takmičara tog uzrasta”, naveo je profesor Nikolić i konstatovao da su i ove godine na festivalu nastupila nesumnjivo najspremnija deca koja su od septembra, za stotinak dana uspela da spreme program i prezentovala ga na izuzetno visokom izvođačkom nivou.

“Mi smo ove godine obeležili mali jubilej, 15. izdanje festivala. Nezahvalno je gradirati, ali mogu slobodno da kažem da smo po kvalitetu u samom vrhu takmičenja odmah posle Gitar art festivala u Beogradu koji poslednje dve decenije okuplja najbolje gitariste sveta. Slično takmičenje ima Šabac, a ove godine nam je u žiriju bio dragi kolega Stevan Jović koji je pokretač tog takmičenja. Ono što nas izdvaja, jeste ovaj datum održavanja, mi smo prvo takmičenje u sezoni, a sva ostala su na proleće. Takmičenja organizuje i Aranđelovac, Sremska Mitrovica, dobro je novosadsko takmičenje, koje ima dosta veći budžet. Dalje širenje našeg festivala bi zavisilo samo od novca, ali smatram da je obim ovoga što mi radimo sasvim dovoljan, više novca bi omogućilo da dovodimo svetske gitariste, ali ne mora svako takmičenje da bude evropskog karaktera”, ocenjuje Nikolić i dodaje da im je kao organizatorima cilj da takmičarima ne samo pokažu gde se nalaze u pogledu sviranja, već i da pruže mogućnost da rade sa vrhunskim gitaristima iz zemlje, kao i da ih motivišu da u svakom trenutku budu na što boljem izvođačkom nivou.

“Gitarizam u Srbiji je poslednjih desetak godina na izuzetno visokom nivou. Prošle godine sam bio u Madridu gde sam se susretao sa tamošnjim profesorima koji su primetili da klasični gitarizam u Španiji pada, a da je on najjači na prostorima Srbije, Hrvatske, pa pomalo i Bosne i Hercegovine, ali su potencijirali nas i Hrvate, dve jake gitarske škole i mislim da smo mi po kvalitetu i nastave sada u evropskom vrhu. Tome je doprineo Gitar art festival u Belgradu koji 20 godina okuplja najkvalitetnije gitariste sveta, ali i ovakva takmičenja, festivali koji imaju manji značaj, ali ne po važnosti koju imaju za region”, naveo je Dragan Nikolić.

Valjevska Muzička škola se ove godine na takmičenju predstavila sa osam takmičara iz klasa profesora Dragana Nikolića, Luke Jezdić i Miloša Popovića, koji su osvojili pet prvih i tri druge nagrade, pri čemu je učenica četvrtog razreda Kalina Jovanović iz klase profesora Luke Jezdića proglašena za laureata za osnovnu školu.

IMG-7cc9269789b8e866394d8d04bd46cfc8-V

“Gitaru sviram četiri godine, učestvovala sam na raznim takmičenjema, ali učešće na “VArt-u” za mene ima poseban značaj jer ovaj festival ima neku specijalnu atmosferu, baš kao i Muzicka škola “Zivorad Grbic”. Zato je za mene ovaj Laureat najdraži do sada. Planiram da nastavim sa sviranjem i dalje, to je nešto što volim i što me čini srećnom. Želela bih ovom prilikom da se zahvalim svom profesoru Luki Jezdiću na prenesenom znanju i podršci koja mi puno znači, umetničkom direktoru festivala Draganu Nikoliću i našoj sjajnoj direktorki Suzani Radovanović Perić”, poručila je mlada Kalina Jovanović.

B. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *