Press "Enter" to skip to content

U INTERNACIONALNOM UMETNIČKOM STUDIJU PREDSTAVLJEN MAGIČNI SVET FOTOGRAFIJE JOVANA HORVATA

Sinoć je u okviru 36. Tešnjarskih večeri u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“ svečano otvorena izložba „Magija fotografije“ autora Jovana Horvata. Reč je o svestranom umetniku, profesoru fotografije, pedagogu, muzičaru, esejisti, pesniku, prevodiocu, autoru dokumentarnih filmova, koji već više od tri decenije živi i stvara u Barseloni.

Izložbom „Magija fotografije“, koja objedinjuje preko 80 radova iz šest ciklusa, Jovan Horvat nastavlja suživot koji je želeo da ima sa gradom svojih predaka. Osim fotografiji, Horvat je podjedanko posvećen muzici i poeziji. Upravo je u muzici i fotogafiji tačka preseka koja možda može najbolje da ga definiše kao umetnika, inače unuka našeg čuvenog profesora i kompozitora Živorada Grbića, po kojem valjevska Muzička škola nosi ime. Fotografija je za Horvata, nasuprot muzici, dosta jasna. Fotografija je predaja ideja, govor ideja na vizuelan način, pokušaj da se ne samo kroz oko, nego da se kroz sva čula umom doživi nešto. Na majstorski način uspeo je da objektivom uhvati (vizuelni) ritam, koji je od velike važnosti u fotografiji, podjedanko kao što je u muzici neizostavan.

U Internacionalnom umetničkom studiju u Valjevu Horvat se predstavlja radovima iz serija fotografija podeljenih u šest tematskih celina: „Poznate ličnosti“, „Samoća u gradovima“, „Duhovi“, „Ortopedija“, „Prostori moći“, „Mefistofeles“. Njegova serija radova iz ciklusa „Poznate ličnosti“ obuhvata fotografije predmeta koji referišu na Šarla Bodlera, Franca Kafku, Florens Najtingejl, Džonija Vajs Milera, Karmen Mirandu… „Samoća u gradovima“ je serija fotografija koju čine urbani pejzaži za putopis po imaginarnoj Evropi kakvu je oduvek zamišljao i priželjkivao. Svoje „Duhove“ opisuje kao lakše od prašine, vazduha, praznine… Projektom „Ortopedija“ postavlja pitanje granica života, pravi paralele između grada i tela, navodeći na razmišljenje da se grupisani i povezani objekti i građevine, sa jasno podeljenim funkcijama, mogu shvatiti kao organizam. Prostore opresivne hladnoće i bezličnosti nazvao je „Prostorima moći“. Na posletku nas fotografijama vodi u kratku šetnju kroz privatne odaje gospodina Mefistofelesa.

„Hvala vam svima najlepše što ste večeras sa nama. Sa ovog mesta želim posebno da pozdravim gospodina Jovana Horvata, autora fotografija koje imate priliku da vidite večeras i narednih dana. Jovanu šaljemo mu puno pozdrava i zahvalnosti. On iz objektivnih razloga nije mogao da prisustvuje svečanom otvaranju izložbe, ali u svakom slučaju, prvi put kada bude stigao u Srbiji i Valjevo, biće rado viđen gost ovog našeg prostora. Naime, Jovan Horvat je odlučio da svojih 140 fotografija iz opusa pokloni našoj Galeriji, tako da zahvaljujući njegovim radovima naša kolekcija bogatija i broji oko 400 dela umetnika iz celog sveta. Takođe, velika zahvalnost i našoj sugrađanki, našoj dragoj saradnici i koleginici, gospođi Zorici Šević, koja nas je povezala sa gospodinom Horvatom, i jer je prepoznala našu Galeriju kao jednu ozbiljnu instituciju. Nadamo se da ćemo nastaviti da sarađujemo i dalje i da ćemo imati još ovako lepih i zajedničkih projekata“, rekla je otvarajući izložbu Mirjana Vojić, direktorka nternacionalnog umetničkog studija.

Sinoć je „magija fotografije“ bila upotpunjena zvukom koji joj pripada. Urbane nemire, potmulo bilo samoće, cinizam odbačenosti u mnoštvu, zamiranje radosti i vaskrsavajuću snagu ljubavi dočarali su predstavnici grupe Poliptih – Marko Tomić (tenor) i Luka Jezdić (gitara).

JOVAN HORVAT rođen je 1967. godine u Beogradu. Radio je kao profesionalni muzičar u beogradskom „Narodnom pozorištu“, bio član Opere, svirao u simfonijskom orkestru, ansamblima za savremenu i srednjevekovnu muziku, te bio i solista. Potom je otišao u Barselonu, gde živi i radi više od tri decenije. Na tamošnjem Konzevatorijumu magistrirao je udaraljke. Istovremeno je završio i Katalonski institut za fotografske studije u Barseloni. Pored uspešnog bavljenja renesansnom muzikom, pisanjem poezije i eseja, prevođenjem i snimanjem dokumentarnih filmova, fotografija je zapravo ta koja objednjuje Horvatove umetničke težnje i definiše njegovu umetničku poetiku. Predaje u tri škole fotografije u Barseloni. Izlagao je u Srbiji, Španiji, Francuskoj, Švajcarskoj. Njegove fotografije objavljivane su i objavljuju se u eminentnim časopisima i magazinima. Stalni je saradnik časopisa za savremenu arhitekturu „On Diseño“ koji izlazi u Barseloni i madridskog „Casa y Jardín“. Dela mu se nalaze u posedu više privatnih i javnih kolekcija. Horvatovu izložbu „Šapat istorije“, koja je bila upriličena u živopisnom mestu Agramunt, nedaleko od Barselone, u okviru prolećnog bijenala fotografije, lično je otvorio jedan od najvećih savremenih katalonskih slikara Josep Guinovart i Bertran. Sa tom izložbom Horvat je učestvovao i na bijenalu u Parizu.

Izložba će biti otvorena narednih mesec dana.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *