Press "Enter" to skip to content

Svet razgovora Miloša Jevtića

Povodom 50 godina edicije „Gost Drugog programa“ i kolekcije „Odgovori“, u četvrtak, 30. maja 2024 godine održan je književni program.

441868513_896797029162076_6217081370587185366_n

Ove godine narvšilo se pola veka edicije „Gost Drugog programa“ a istovremeno su se navršilo 50 godina od objavljivanja prve knjige u njegovoj kolekciji „Odgovori“. To je bila lepa prilika da ova dva značajna jubileja objedinimo, i da kroz književni program odamo dužno poštovanje Milošu Jevtiću, izuzetnim kulturnom pregaocu i da obnovimo kulturu razgovora i pamaćenja, za koje se Jevtić od početka zalaže.

Doajenu našeg novinarstva i publicistike Milošu Jevtiću pošlo je za perom da objavi čak 235 knjiga intervjua sa istaknutim i vrhunskim umetnicima i naučnicima, što je podvig, za Ginisovu knjigu rekorda. Njegovi sagovornici – pisci, naučnici, istoričari, lekari, muzičari, etnolozi, bibliotekari, slavisti – otvorili su dušu u tim razgovorima, kazujući o svom životu od rane mladosti, prijateljima, svedočili o zanimljivim događajima i, razume se, o svojoj profesiji i stvaralaštvu. Da je zaista reč o srpskoj eliti svedoči podatak da je među njima, čak, 100 akademika!

Miloš Jevtić svuda sa ponosom ističe rođen je u Podgorinii, Gornjoj Bukovici, a detinjstvo je proveo u Donjoj Kamenici gde su mu roditelji bili učitelji. Uvak nam je zanimljiva priča o Miloševom dolasku na studije 1954. godine i o tome kako je neplanirajući uplivao profesionalno u novinarstvo i istovremeno i u institucije kulture Beograda, Srbije i JUgoslavije. Otuda datiraju njegova poznanstva od Vardara do Triglava, pa i preko tih granica, isto toliko i jedinstvenih audio snimaka.

O jubilejima koje smo obeležili govorili su akademik Zlata Bojović, Ranko Stojilović, urednik drugog programa Radio Beograda, Milan Tasić, urednik kolekcije „Odgovori“.

Posebnu, svečanu notu programu dalia je muzička pozlata naših učenika Izdvojenog odeljenja Muzičke škole „Živorad Grbić“ u Osečini.

Marko Spasojević, uzčenik drugog razreda u klasi prof. Miloša Savića na harmonici izveo je Čajkinovu “Snežaninu igru”, Emina Vićić, pohađa drugi razred u klasi prof. Nikole Jankovića, a ovom prilikom je izela kompoziciju „Končertino u G – duru“, mlada pijanistkinja Emilija Spasić, 2.r, koja je u klasi profesorke Marije Pavlović a ovim povodom nam je izvela Burmileru: “Baladu”, a ĐorđeVasiljević, 2.r, u klasi: prof. Luke Jezdića na gitari izveo je Anonov: “Španski valcer”.

Sinoć smo imali govornike koji su sami vrh srpske književnosti, kulture, informisanja i nauke. Posetioci imali su jedno izuzetno bogato i sadržajno veče, protkano novim saznanjima naše kulturne scene 19. do 21. veka.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *