Press "Enter" to skip to content

Počela rekonstrukcija enterijera velike sale Centra za kulturu

Radovi na rekonstrukciji enterijera velike sale Centra za kulturu ukupne vrednosti oko 31 milion dinara, pri čemu je Ministarstvo kulture obezbedilo 16 miliona, a grad blizu 15 miliona dinara, počeli su pre desetak dana i ukoliko sve bude teklo planiranom dinamikom sve bi trebalo da bude završeno najkasnije do polovine janaura sledeće godine.

IMG_20231016_125645-1

Pre dve godine urađena je projektna dokumentacija za kompletnu rekonstrukciju velike sale, računajući na sredstva Ministarstva kulture u okviru konkursa „Gradovi u fokusu”. Imajući u vidu da su projektom bili predviđeni složeni i obimni radovi (kompletna rekonstrukcija enterijera sale, scene, klimatizacija i ventilacija objekta, mašinski, elektrotehnički, hidrotehnički radovi, kao i ugradnja protivpožarnog sistema) vredni 150 miliona dinara, nadležno ministarstvo na prošlogodišnjem konkursu nije odobrilo celokupna sredstva. Početkom ove godine grad je ponovo konkurisao sa jednim delom sveobuhvatnog projekta i dobijena je subvencija od 16 miliona dinara za uređenje enterijera velike sale.

IMG_20231016_125655

„Ustanova od 2022. godine raspolaže kompletnim projektom rekonstrukcije prostora u kome se nalazi velika sala i scena. Ministarstvo kulture je raspisalo konkurs „Gradovi u fokusu” koji omogućuje jedinicama lokalne samouprave da u saradnji sa ustanovama kulture konkurišu sa projektom ili delom projektne dokumentacije u cilju poboljšanja uslova na ili u samom objektu što bi u krajnjoj liniji uticalo na kvalitet uslova rada i pružanja usluga posetiocima. Grad je blagovremeno u roku konkurisao pri ministarstvu sa delom projektne dokumentacije i ministarstvo je kroz pomenuti konkurs opredelilo 16 miliona, dok je grad obezbedio blizu 15 miliona dinara. Nakon svih radova sledi opremanje sale novim pozorišnim stolica sa budžetske pozicije centra za kulturu, vrednosti od preko deset miliona dinara”, ističe Nenad Patijarević, član Gradskog veća zadužen za kulturu.

IMG_20231016_125750

Podsećanja radi, baletskom predstavom „Ohridska legenda” 8. marta 1960. godine svečano je otvoren Dom kulture u Valjevu, objekat koji je građen sedam godina. Do 2016. godine nije bilo značajnijih investicionih ulaganja u ovaj objekat koji je 2009. godine preinačen u Centar za kulturu. Te godine urađena je fasada objekta i zamenjena stolarija na delu zgrade gde se nalaze službene prostorije, nakon čega je 2020. godine izvršena zamena krova sa olucima i rekonstrukcija glavne terase. Aktuelni radovi će u značajnoj meri doprineti da enterijer velike sale u kojoj se organizuju brojni programi tokom godine dobije lepši izgled, kao i da posetiocima ovih dešavanja bude što komfornije, pa će tako umesto dosadašnjih 632 mesta u loži, galeriji i sali, sada biti maksimalnih 550 sedišta. Kako podseća Patijarević, radi se o rekunstrukciji sale u okviru postojećih dimenzija, sa ciljem da se u što manjoj meri utiče na autentičnost same sale (reparacija i osvežavanje postojećeg stanja), a sa druge da se stvore takvi uslovi koji će odgovarati savremenim potrebama. Tokom trajanja radova, programi se neće zakazivati, a postojeći se odlažu do daljnjeg, s tim da su za određene programe pronađeni alternativna rešenja. Kada je u pitanju Džez fest, Patijarević naglašava da tradicija neće biti prekinuta, te će ovaj festival planiran za kraj godine biti realizovan na nekoliko alternativnih lokacija kao što su Hol Centra za kulturu, sala Muzičke škole i svečana sala Valjevske gimanazije.

IMG_20231016_125707

Celokupnim projektom su pored ove faze koja je u toku i koja se odnosi na uređenje enterija velike sale (podove, stolice, elektro rasvetu, reparaciju zidova i vrata, uređenje foajea…), predviđene još dve faze, od kojih se jedna odnosi na scensku tehniku, binu, rasvetu, audio–vizuelni sistem, dok je trećom predviđena klimatizacija i ventilacija kompletnog objekta.

B. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *