Press "Enter" to skip to content

NADA KOJA POBEĐUJE – Zajedno protiv karcinoma dojke

U četvrtak, 28.06.2023. godine, u holu IO Biblioteke u Peckoj, održano je predavanje o značaju ranog otkrivanja karcinoma dojke. Ovo informativno predavanje je organizovala Biblioteka zajedno sa DZ Osečina, u cilju podizanja svesti o ranoj dijagnostici i prevenciji ove opake bolesti. Ovo je treće predavanje u suorganizaciji Doma zdravlja i Biblioteke.

IMG_7716

Predavač je bila dr Borka Stevanović, koja je podelila svoje bogato znanje i iskustvo sa prisutnima. Cilj predavanja bio je da se razbiju mitovi i predrasude , ali i da se ukaže na važnost redovnih pregleda i samopregleda dojki. Doktorka je naglasila da je rano otkrivanje ključno za uspešno lečenje karcinoma. Statistike pokazuju da se, uz pravovremenu dijagnozu, stopa preživljavanja značajno povećva. Zbog toga je redovno samopregledanje dojki , kao i godišnji pregled kod ginekologa, od izuzetne važnosti.

Učesnici su imali priliku da čuju o simptomima koji mogu ukazati na prisustvo karcinoma . Takođe, predstavljene su najnovije metode dijagnostike, poput mamografije, ultrazvuka. Poseban akcenat stavljen je na samopregled dojki, koji je jednostavan postupak koji svaka žena može da obavi kod kuće.

Tokom predavanja , prisutna publika je imala priliku da postavlja pitanja i razmenjuju iskustva. Atmosfera je bila puna podrške i razumevanja, doktorka je sa strpljenjem odgovarala na svako pitanje.

Ovo predavanje je još jednom potvrdilo koliko je edukacija i podizanje svesti ključno u bobi protiv karcinoma dojke. Prisutna publika se složila da je potrebno nastaviti sa ovakivim aktivnostima kako bi se smanjio broj obolelih i povećala stopa preživljavanja.

IMG_7709

Pesmu „NJOJ KOJOJ SE DIVIM“ pročitala je Tanja Petrović

Negovanje zdravstvene kulture uz knjige množe biti sjajan način da se informišemo , motivišemo , inspirišemo da brinemo o svom zdravlju, zboog toga NEGUJMO ZDRAVSTVENU KULTURU!!!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *