Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr
KORZO VREMEPLOV
sreda, 07 avgust 2019 19:04
04. avusta od 20 časova, između Pošte i Suda, kako su naši sugrađani rekli: ,, Vreme je stalo''. A mi ćemo reći, vreme smo vratili, do tamo neke 1976. godine. Ovogodišnji VREMEPLOV, kako su organizatori iz Doma kulture „Izvor“ nazvali ovogodišnju šetnju korzoom, vratio je Valjevce starijih generacija u doba mladosti i bezbrižnosti, u neko sasvim drugačije vreme od ovog sadašnjeg. Korzo nije samo naziv za jednu ulicu, šetalište. To je nešto mnogo veće. Korzo je simbol mladosti, vid komunikacije i stanje duha jednog vremena. Nešto što ne može u potpunosti razumeti neko ko nije proživeo taj period. Nekoliko posetilaca se začudilo, kako mi mladi ljudi možemo da organizujemo tako nešto, ipak je Korzo prepoznatljiv samo ljudima koji su iskusili čari te ulice, koji su se istinski zaljubili na tom mestu, stvorili mnoga prijateljstva, proživeli najlepše trenutke. Mi smo buđenjem korzoa dokazali da nam je znatiželja pojačala empatiju prema tim ljudima i na taj način smo osetili barem jedan delić tog vremena. Shvatamo da korzo, odnosno jedan deo Karađorđeve ulice danas mladima ne znači ništa, i da se opet organizuju takva okupljanja, to ne bi bilo isto. „Vremeplovom“ su u nedelju putovali samo oni koju su imali najiskreniju želju i koji su svoje emocije iskazali čim su iskoračili iz tzv. Vremeplova. To se zaista videlo na licima svih tih ljudi. Osmesi, sjaj u očima i razdraganost. Svako je stao na svoje staro mesto i korzo je oživeo.
Voditelj Miša Ćirić je ovu manifestaciju podigao na visok scenski nivo i svojim iskustvom doprineo da drugi ,,oživeli'' korzo zasija u punom sjaju. Valjevac ,,sa Petog puka'' kako sam sebe nazva, podsetio je sve nas na mnoge anegdote ali i uspešne Valjevce širom sveta. 
 Da sve ovo bude baš Valjevsko potrudili su se i nezaobilazni valjevski muzičari bez koga nema ovakvih okupljanja.
Pre zvaničnog otvaranja održan je minut ćutanja za nesvakidašnjeg i jedinstvenog Zorana Stanojevića, inače voditelja prošlogodišnjeg korzoa. Voditelj koji je živeo za Valjevo i sa Valjevom, zaslužio je svaku počast pa i ovakvu.Sam efekat Korzoa pojačali su specijalni gosti.
Čuveni džez muzičar Jovan Maljoković govorio je o danima svoje srednjoškolske mladosti. 1961. godine u Valjevu je završio Višu mešovitu Gimnaziju:„Valjevski korzo je naša mladost. Kada smo mi kao studenti, kasnije jedva čekali da se vratimo u naše Valjevo, da se smrači, da dođemo ovde na korzo. To je ona strana gde smo mi stajali, naše društvo i Petar Đurić oko koga smo se mi muzičari okupljali, to je bilo kod apoteke. Tako da je to mesto ostalo u mom sećanju kao nešto najlepše, deo moje mladosti, gde smo uživali, gde smo gledali lepe devojke, gde smo se zaljubljivali. Korzo je za nas bio velika stvar i to ostaje kao nešto čega ću se uvek sećati.“ Na pitanje voditelja koja muzika se slušala u zlatno vreme korzoa, Maljoković je rekao da su u to vreme muzičari imali dosta problema jer su morali da slušaju pet sati radio reklame da bi čule neke od čuvenih šlagera. Na taj način su slušali, vežbali da bi na kraju svirali na gimnazijskim igrankama. Kao zaljubljenici u muziku imali su veliku volju jer je valjevska Gimnazija imala najbolji orkestar, zahvaljujući profesoru Mijanoviću.
Sledeći je na binu izašao naš slavni košarkaš Branko Kovačević, legenda valjevskog sporta, košarkaš Metalca i Crvene zvezde. „Za Valjevo je korzo bio centralno mesto. Tu se stvorio veliki krug prijatelja, mnoga poznanstva, mnoge ljubavi i svi smo mi imali neka mesta na kojima smo bili locirani. Mislim da su fudbaleri bili bliže Centralu, a ostali sportisti kod Merkura. Kad se neka interesantna osoba pojavi uključimo se u red i napravimo krug, dva ili tri, da bi se upoznali.“ Na pitanje voditelja koja su to top košarkaška imena zbog kojih su devojke dolazile na korzo i čekale momke iz Metalca, Kovačević je naveo Ćana Đorđevića, zatim od istaknutijih Valjevaca na korzou pravnika Antonija Purića, profesora Pantu Kovačevića.
Došao u Valjevo kod svoje tetke po majci, iz Kolašina u valjevsku Gimnaziju, ostao i sreo Veru Pavladoljsku a sve ostalo je istorija koju već svi znamo. Dakle, jedna impresivna karijera je počela baš na valjevskom korzou.
Sudbinski susret sa Verom Pavladoljskom između Pošte i Suda ovekovečio je Matija Bećković u poemi ,,Kad dođeš u bilo koji grad''. Čime je na najlepši način zahvalio Valjevu za najlepše životne trenutke.
Pored gostiju, put kroz vreme su dočarale i izložbe starih fotografija. Na ovogodišnjem korzou imali smo dve izložbe. Jednu je organizovao Aca Grujić, sa temom Ilidža i Ilidžanci u periodu od 1960 – 1975, dok je druga izložba Miroslava Jeremića prikazala poznate Valjevce u godinama iza nas. Takođe, na zidu Suda posetioci su imali priliku da pogledaju projekciju fotografija starog Valjeva.
Nisu izostale ni čuvene vespe, zatim nama najpoznatiji old tajmer „Fića“, devojke i momci kostimirani u duhu perioda koji smo predstavljali. U jednom delu na platou kod Suda bila je izložbena i soba iz šezdesetih, odnosno sedamdesetih godina.
Kako je i drugi Korzo prošao uspešno, a naši sugrađani ga sa oduševljenjem dočekali, organizatori će i u narednim  godinama nastaviti sa "oživljavanjem" jedne lepe i kvalitetno provedene mladosti.
Aleksandar Milutinović
sekretar Doma kulture "Izvor"


Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google YahooWebSzenario
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja