Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr
SVI ZA VALJEVSKI JAZZ
utorak, 19 maj 2020 19:59
Prema sadašnjim planovima i u zavisnosti od epidemiološkog stanja, 36. Valjevski Jazz Fest biće održan u oktobru ove godine jer je pandemija Kovida uslovila odlaganje. Nakon sastanka održanog u ponedeljak, 18. maja, predsednika Saveta organizacionog odbora valjevskog Jazz Fest-a, gospodina Aleksandra Uroševića i gradonačelnika Valjeva, Slobodana Gvozdenović koji je promenuo mišljenje u pogledu održavanja ovogodišnjeg festivala. Dogovoreno je da, iz budžeta, manifestacija bude finansirana sumom od ranije opredeljenih 3,5 miliona dinara, dok od resornog Ministarstva treba očekivati dva miliona.
        Članovi Saveta su pozvali sve sugrađane, dobronamerne ljude i prijatelje festivala da svoje predloge šalju na mejl 
Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli  jer je u toku izrada razvojne Strategije valjevskog džez festa, obzirom da je reč o manifestaciji obzirom da je u kontinuitetu održavana već tri i po decenije, uz visoke standarde pri odabiru, domaćih kao i inostranih, izvođača i kao takva postala je prepoznatljiva širom sveta, i radi svega navedenog zaslužuje status kulturnog i javnog dobra.        Krajem prve dekade maja u "Službenom glasniku grada Valjeva" objavljeno da, kako je navedeno "zbog nedovoljnih sredstava u budžetu grada Valjeva neće se održati" valjevski Jazz Fest i još nekoliko stalnih manifestacija. Koliko je javnosti poznato, ova odluka pre objavljivanja nije dobila odobrenje Skupštine Grada Valjeva. U svakom slučaju, reakcija javnosti bila je burna uz jednoglasan stav - poštujmo tradiciju i negujmo vrednosti Jazz Fest-a Valjevo! Tim povodom, članovi Saveta valjevskog Jazz Festivala: Aleksandar Urošević, Milan Nedeljković, Miodrag Pešić, Ivan Teofilović i Petar Zorkić, održali su konferenciju za novinare u utorak, 19. maja, u Klubu Abrašević.

        Predsednik Saveta, Aleksandar Urošević, ukratko prenosi zaključke sastanka održanog prethodnog dana, a to je da je odluka o neodržavanju Festivala - povučena, da veruju da će Skupština lokalne samouprave Grada Valjeva potvrdno odgovoriti na pitanja finansiranja manifestacije obzirom da su budžetska sredstva ranije opredeljena, Centar za kulturu je obavestio Ministarstvo kulture da će Jezz Fest u Valjevu biti održan, te postoji opravdana nada da će iz republičkog budžeta stići još dva miliona dinara. Takođe, javili su se pojedinci sa svih strana, nudeći pomoć u cilju priređivanja 36. Valjevskog Jazz Festa.  

        Član Saveta, profesor i izuzetan saksofonista, Ivan Teofilović pre nego je pročitao segment saopštenja za javnost Umetničkog odbora Festivala, posebno naglašava da je Valjevski Jazz Fest jedna od najstarijih kulturno - umetničkih manifestacija u Srbiji, a činjenica da je održavan bez prekida je posebno dragocena. Bitno je usmeriti energiju na pravi način, a to je očuvanje Festivala i zbog toga je u pripremi Strategija za period od tri do pet godina, odnosno kako bi "Valjevski Jazz Fest" bio zaštićen, kao kulturno i javno dobro, od delovanja bilo kog pojedinca, uključujući i sadašnji i sve naredne organizacione odbore i kako nikada više ne bi nastala situacija poput ovogodišnje, da je održavanje ove manifestacije, koja je od velikog značaja za grad, dovedeno u pitanje. S toga i poziv svim sugrađanima, dobronamernim ljudima i prijateljima festivala da se uključe u izradu Strategije i da pošalju svoje ideje i predloge na mejl adresu festivala 
Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .
     
        "Ovim putem želimo da obavestimo javnost Srbije i grada Valjeva da je na inicijativu gradonačelnika Valjeva, Slobodana Gvozdenovića došlo do sastanka između njega i predsednika Umetničkog saveta organizacionog odbora Valjevskog Jazz Fest-a, gospodina Aleksandra Uroševića. Na tom sastanku postignut je dogovor da Valjevo Jazz Fest bude održan u odloženom terminu, do kraja kalendarske godine, a u skladu sa epidemiološkom situacijom. Grad će, kao i do sada, finansirati festival iz budžeta, novcem koji je prvobitno u tu svrhu i namenjen. Dana 18.05. održan je sastanak Saveta festivala, na kojem je utvrđeno da ne postoje nikakve nesuglasice i prepreke u vezi sa organizovanjem ovogodišnjeg izdanja" - navedeno je u saopštenju za javnost.

        Pri tome, Teofilović rezimira da je "Valjevski Jazz Festival" nasleđen od uglednih osnivača i muzičara, a samo pozajmljen od budućih generacija koje već stasavaju i obožavaoce ove vrste muzike i rado aktivno učestvuju u programima.

        Mladi Valjevac, ugledni dirigent, Milan Nedeljković, napominje da su upravo zbog toga određeni programi edukativnog karaktera i prilagođeni uzrastu dece i mladih, te su prošlogodišnje radionice privlačile pažnju učenika ovdašnje muzičke škole, kao i studenata muzičkih akademija iz Beograda i Novog Sada, ali i mladih profesora muzike. Nedeljković kaže da je Big Bend RTS-a sada veoma dostupan za višestruku saradnju, ne samo program otvaranja, kao i da su, za ovogodišnji Jazz Fest, u planu nastupi prestižnih imena inostrane i domaće džez scene; no, prvenstveno nastupi valjevskih muzičara biće posvećeni u spomen i čast dr Voje Milutinovića, kompozitora i vokala, predanog poštovaoca džez ostvarenja. Nedeljković napominje da su neprekidno u kontaktu sa svim planiranim izvođačima i predavačima, kao i da su uspostavili saradnju sa organizatorima džez festivala u Sibiu u Rumuniji i liderom mađarskog nacionalnog Big Benda, Kolmanom Gaborom. Takođe, Duško Gojković je pomogao pri ostvarivanju saradnje sa Minhenskom Džez Akademijom, čiji su studenti i Big Bend u planu za koncert u oficijelnom programu "Valjevskog Jazz Festa" uz održavanje edukativnih radionica za mlade. Osmišljen je bogat program ispunjen nastupima prestižnih domaćih i muzičara iz SAD, Švajcarske, Makedonije, Izraela i Velike Britanije. Ukratko rezimira Nedeljković da je, za samo godinu dana, Savet Valjevskog Jazz Festivala uspeo da razgrana mrežu inostranih saradnika i učvrsti kontakte sa uglednim domaćim džez muzičarima.        Naravno, članovi Saveta "Valjevskog Jazz Festivala" napominju da je program pripremljen, te da se nadaju da će 36. valjevski Jazz Fest biti održan u oktobru, pa neprekidno prate epidemiološku situaciju. Takođe, jednako značajan činilac ove manifestacije je publika, pa pozivaju ljubitelje džeza iz svih krajeva sveta da podrže 36. valjevski Jazz Fest - SVI ZAJEDNO I SVI ZA JAZZ!
       

Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google YahooWebSzenario
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja