Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr
KARAVAN IGRE U VALJEVU
sreda, 15 novembar 2017 22:10
BaletNacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fondacije Art Mentor iz Lucerna i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, otpočeli su realizaciju projekta Karavan igre.

Cilj projekta, Karavan igre je da kroz umetničke, kreativne i edukativne, a pre svega interaktivne programe u 15 odabranih gradova u Srbiji, predstavi i promoviše umetničku igru. U toku četiri meseca, odnosno u periodu od septembra do decembra 2017 godine, pažnja najšire kulturne javnosti u Srbiji, pre svega mladih ljudi i nove publike, biće fokusirana na umetničku disciplinu koja se u svetu prepoznaje kao jedna od najvažnijih u oblasti kreativne industrije i turizma, ali i benefita koje donosi lokalnom stanovništvu, od rada sa decom i mladima, animiranja nove pozorišne publike, do programa rekreacije i plesne terapije. 

Ideja je da Karavan igre u svakom gradu kroz trodnevni program ponudi brojne aktivnosti, približi klasičan balet i savremenu igru svim zainteresovanim učesnicima i posetiocima, i istovremeno ponudi drugačiji kulturni sadržaj. U Nišu, Kragujevcu, Pirotu, Subotici, Vranju, Novom Pazaru, Negotinu, Kraljevu, Vršcu, Šapcu, Valjevu, Užicu, Čačku, Zrenjaninu i Smederevu, publika svih generacija će moći da prisustvuje predstavama, da prati filmski program i prezentacije, otkriva umetničke fotografije iz savremenih produkcija, sluša predavanja o istoriji igre, novim koreografskim postavkama, pravilnom i pravovremenom radu sa baletskim talentima, festivalima igre u svetu… Najmlađi će imati priliku da se uključe u praktične edukativne radionice ili majstorske kurseve, da razgovaraju sa svojim vršnjacima koji pohađaju profesionalne baletske škole u Beogradu i Pančevu, dok će njihovi roditelji moći da se posavetuju sa pedagozima i stručnjacima.

Kroz ovaj intenzivni program, sagledaće se nivo interesovanja publike, mogućnost daljeg uključivanja talentovane dece u različite programe, kao i tehnički kapaciteti pozorišnih sala za uspostavljanje narednih gostovanja. Karavan igre bi trebalo da podstakne edukaciju i stipendiranje talenata, uključi novu publiku u praćenje baleta i savremene igre, i istovremeno podstakne lokalne organizacije da razvijaju produkcionu mrežu i postave temelje kreativnih industrija, posmatrajući kulturnu ponudu kao vredan turistički potencijal. Decentralizacija kulture, odnosno mogućnost da svi građani budu uključeni u raznovrsnu kulturnu ponudu, razvija pre svega potrebu mladih generacija za novim umetničkim sadržajima koji podstiču kreativno razmišljanje, nudeći širu obrazovnu bazu. Istovremeno, Karavan igre je podsticaj za negovanje navika aktivnog učestvovanja u kulturnim sadržajima, koje se moraju razvijati kod svih starosnih grupa.  

Za ostvarivanje ovog projekata Nacionalna fondacija za umetničku igru koristiti veliki deo sopstvenih resursa, od filmskog i foto arhiva, do angažmana brojnih igrača, koreografa, pedagoga, repetitora, istoričara igre, kompozitora, baletskih kritičara, učenika baletskih škola… Svi programi su za publiku besplatni, a cilj je da trodnevne aktivnosti u svakom gradu okupe minimum 3.000 posetilaca i učesnika svih generacija.

KARAVAN IGRE U VALJEVU

 
subota 18.11.
filmski program
17h – Prva pozicija
19h – Bele noći
(Centar za kulturu Valjevo, hol)
 
nedelja 19.11.
 
11h - otvoreni čas baleta, pedagog Marija Janković, prva solistkinja baleta
(Centar za kulturu Valjevo, scena)
 
12h- press konferencija i otvaranje izložbe
(Centar za kulturu Valjevo,, press rom)
 
12h – 13h -  otvoreni čas baleta za decu iz Valjeva / klasičan balet
(Centar za kulturu Valjevo, scena)
 
13h – 14h – otvoreni čas baleta za decu iz Valjeva / savremena igra
(Centar za kulturu Valjevo, scena)
 
14h – predstava za decu “Mali princ”
(Centar za kulturu Valjevo, scena)
 
14.30h – predstava "Časovi igre za odrasle i napredne" /  koreograf Staša Zurovac (Hrvatska)
(Centar za kulturu Valjevo, scena)
15h - razgovor sa roditeljima i decom - Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za  umetničku igru
 (Centar za kulturu Valjevo, foaje)
 
15.30h– predavanje / Savremena igra i kreativne industrije
Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za umetničku igru
(Centar za kulturu Valjevo, foaje)
 
19h–Baletski gala  koncert
nastupaju prvaci Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru i učenici Baletske škole Dimitrije Parlić iz Pančeva
( Centar za kulturu Valjevo, scena)


FILMSKI PROGRAM SUBOTA 18.NOV

Dokumentarni film "Prva pozicija" govori o formiranju mladih igrača, odrastanju, izazovima i surovosti baletske profesije, o teškoj i neizvesnoj stazi koja samo najupornije vodi do uspeha na sceni. Ovaj sjajni film ovenčan je prvim nagradama na festivalima dokumentarnog filma u Torontu, Njujorku, Portlandu, Vankuveru i San Francisku.

Igrajmo!
režija:Gabriel Biblovic    trajanje: 53'
“Igrajmo!” je dokumentarni film o fantastičnom uspehu izraelske moderne i savremene igre. Film istražuje kako Izrael, uprkos reputaciji militantnog i “mačo” društva, postaje prepoznat kao svetski lider u oblasti umetničke igre i delimično formira njen istorijski razvoj. Kroz spektakularne komade, bogati arhivski materijal, intervjue i vizuelnu demonstraciju, film prati okolnosti koje su od izrealske igre načinile jedno od najvećih lokalnih, kulturnih dostignuća do danas. Kroz radove, priče i jezik pokreta vodećih koreografa, kao što su Ohad Naharin, Rami Ber i Jasmin Goder, “Igrajmo!” se nas vodi kroz prostor i vreme, i otvara prozor svojim izvorima inspiracije – vibrantnom i egzotičnom svetu koreografa – pionira, kao i priči o razvoju lokalne igre. Igra je tokom proteklih 90 godina, bez reči, uspela da se poveže, komunicira i bavi najosetljivijim problemima izraelskog društva, kao što su religija, seksualnost, kuća, vojska i multi-kulturalizam. Film nudi drugačiji, iznenađujući i inovativni pogled na izraelsko društvo, i predstavlja ga kao društvo koje igra: od Hora krugova na poljima Kibuca tokom prvih talasa imigracije, do današnjeg vremena. Svakodnevna veza između izraelskog društva i igre, uspeh lokalne plesne scene, kulturnog, istorijskog i vuzelnog bogatstva, magije senzualnosti, snage i radosti pokreta, udružuju se kako bi postali izazovni i fascinantni dokument.

Bele noći
režija: Tajlor Hakvord
uloge:Mihail Barišnjikov, Gregori Hajns...
trajanje: 136’
Nikolaj (M. Barišnjikov) je davno pobegao iz bivšeg Sovjetskog saveza. Tokom putovanja, njegov avion se spektakularno ruši na pisti u Sibiru. Zarobljen u zemlji iz koje je pobegao, boravi kod Rejmonda, amerikanca koji je pobegao tokom Vijetnamskog rata. Nikolaj očajnički želi da pobegne iz zemlje, ali Rusi imaju druge planove.

Samo kada igram
režija: Bedi Finci     trajanje: 78’
Jan je odrastao u najopasnijoj faveli Rio de Žaneira, Complexo do Alemão, gde i dalje živi njegova porodica. Igru je otkrio kada je imao 12 godina, tako što ga je rođak pozvao da se pridruži jednom času, na kome su pedagozi otkrili njegov talenat. Dobio je stipendiju Centra za igru Ria, i nikada se više nije osvrnuo unazad. Prkoseći ideji da je balet umetnička forma ogrezla u istoriji bogate bele elite, ovaj dokumentarac prati snove dvoje crne dece iz brazilskih favela, koja su uprkos stalnim predrasudama i sumnjama, rešena da sruše sve zidove i ostvare svoje snove, koristeći igru kao retku mogućnost za bekstvo iz teške svakodnevice.


Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google YahooWebSzenario
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja