Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr
GOLMAN U DIREKTORSKOJ FOTELJI
utorak, 23 januar 2007 15:07
Bili smo na kafici sa Zoranom Pantelićem direktorom Ustanove za fizičku kulturu Valis.

Kada grad dobija pokriven bazen i da li će građani moći da ga koriste, ili će on biti za potrebe plivača i vaterpolista ”Valisa”?

Aktivnostima oko izrade projekta, sprovođenja tendera i postavljanja montažno-demontažnog balona sa dvoslojnom membranom nad olimpijskim i dečijim bazenom, prvog tog tipa u Srbiji, rukovodi stručna služba Direkcije za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva. Manje je važno da li će balon biti u funkciji na proleće ili u jesen ove godine, već da li će biti maksimalno iskorišćen u toku gotovo cele godine od strane sportista iz Valjeva i iz drugih sredina, omladine (pre svega predškolske i školske) kao i  svih građana Valjeva, koji će uvek rado doći u Petnicu.
ZORAN PANTELIĆ 

Bili smo na kafici sa Zoranom Pantelićem direktorom Ustanove za fizičku kulturu Valis.

Za one koji ne znaju, recite nam koji su objekti i aktivnosti u Vašoj ingerenciji?

Ustanova za fiziču kulturu “Valis” organizuje upravljanje, korišćenje i održavanje u Hali sportova, Sportsko- rekreativnim centrima “Petnica” i “Petl puk”, formalno, all ne i u praksi, i u Domu “Partizan”. Delatnost Ustanove je realizacija stručno-pedagoškog rada, upravljanje, korišćenje i održavanje sportskih objekatai i terena, učešće u aktivnostima od posebnog društvenog interesa po pozivu osnivača i organizovanje sporednih delatnosti u cliju obezbeđenja nedostajućih sredstava za finansiranje osnovnih programa Ustanove.

Šta je potebno da poslujete na dohodovnom principu i da se rastereti opštinski budžet?
 Mnogo toga, pre svega da sportski klubovi posluju na dohodovnom principu, ali i sami znate kakva je tu situacija, posebno u siromašnom Valjevu. Opština, kao naš osnivač, svojski se trudi da pomogne i oživi fizičku kulturu i sport, pre svega to važi za dvoranske sportove, a, uskoro, intenzivnije i u školama. U Hali sportova omogućeno je besplatno treniranje i odigravanje utakmica klubovima - nosiocima kvalitetnog sporta, kao i besplatno korišćenje kancelarija u aneksu Hale na spratu. U SRC ““Peti puk” solidne uslove za rad imaju Atletski klub ““Metalac” i Fudbalski klub “Radnički”, a u SRC ”Petnica” Vaterpolo i Plivački klub “‘Valis”. Kada bi se tim klubovima naplaćivala ekonomska cena usluga i kada bi oni to mogli da plate, rasteretili bi opštinski budžet. To vreme će doći ali do tada moramo pomagati tim klubovima, posebno u oblasti intenziviranja rada sa mladim kategorijama.

 Kada grad dobija pokriven bazen i da li će građani moći da ga koriste, ili će on biti za potrebe plivača i vaterpolista ”Valisa”?
Aktivnostima oko izrade projekta, sprovođenja tendera i postavljanja montažno-demontažnog balona sa dvoslojnom membranom nad olimpijskim i dečijim bazenom, prvog tog tipa u Srbiji, rukovodi stručna služba Direkcije za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva. Manje je važno da li će balon biti u funkciji na proleće ili u jesen ove godine, već da li će biti maksimalno iskorišćen u toku gotovo cele godine od strane sportista iz Valjeva i iz drugih sredina, omladine (pre svega predškolske i školske) kao i  svih građana Valjeva, koji će uvek rado doći u Petnicu.
zoran pantelić 

Znaju li se cene usluga u SRC “Petnica” za 2007.godlnu?

Cene karata, bar za letnju sezonu kupanja 2007.godine, će se odrediti u proleće. Dve godine nismo menjali cene, imajući u vidu težak položaj sugrađana, pa su prošle godine naše usluge bile medu najjeftinijim u Srbiji.

Zašto UFK ”Valis” ne organizuje tradicionalni Novogodišnji turnir u malom fudbalu, kada već ustupa Halu bez nadoknade?

Od pre tri godine Novogodišnji turnir u malom fudbalu je na listi opštinskih manifestacija, pa su struja, voda, lož-ulje i korišćenje Hale besplatni za Opštinski fudbalski savez Valjeva. Ova masovna sportska manifestacija doprinosi omasovljenju i popularizaciji fudbala (poslednjih godina posebno među najmlađima), kao i pružanju finansijske potpore fudbalskim klubovima pod okriljem OFS Valjevo. Organizacija ovog prestižnog turnira je godinama pod okriljem fudbalskih poslenika, zahteva ogromno ljudstvo i naporan rad organizacionog odbora, a mi smo tu da im pomognemo u zaista maloj i neuslovnoj Hali za veliki broj posetilaca.

Da li je kamen temeljac za novu Halu izvađen, ili će opština, u skoroj budućnosti nastaviti najavljenu gradnju iste?

Verujte da je mnogo urađeno u poslednje dve godine u uklanjanju nedostataka i tekuće održavanje Hale sportova (postavljeno požarno osvetljenje, urađena kompletno nova vodovodna mreža, renovirana kotlarnica, telefonska mreža, sistem grejanja u aneksnom delu, hoblovan i lakiran parket, okrečeni hodnik, svlačionice, kancelarije, biletarnica, deo dvorane i fasade, izvršena hidroizolacija terase sa zapadne strane, ofarbane metalne površine, postavljen foto-relej i klupe ispred Hale ...), ali je ona, imajući u vidu da je izgrađena 1972.godine, uslovljena hitnošću radova, građevinskim materijalom i skromnim prostornim mogućnostima dotadašnjeg stadiona malih sportova) funkcionalno prevaziđena.

Svi moramo shvatiti potrebu što hitnije izgradnje najkvalitetnije dvorane, sa svim pratećim sadržajima za naše sportiste i posetioce. Pomoć na republičkom nivou je neophodna, all i vizionarstvo Valjevaca. U sklopu pomoći fizičkoj kulturi i sportu Valjeva (koji je često bio najbolji “ambasador” grada), mora se što pre, ostvariti stvarna jurisdikcija nad Domom ‘Partizan”, koji bi, posle punog renoviranja, postao centar rada sa predškolskom omladinom, mladim selekcijama klubova, propagator sportske i korektivne gimnastike, borilačkih sportova itd.

Postoji li ideja da se park Pećina uredi kao sportsko- rekreativni centar sa svim  sadržajima modernog grada?

Gde me nađoste, o tome dugo maštam, pogovoto što stanujem u blizini, a najveći deo moje golmanske karijere sam proveo baš na Pećini. Neophodna je sveobuhvatna zaštita ovog ogromnog ekološkog kompleksa (koji retko koji grad ima, u gotovo, samom centru) i izgradnja sportsko- rekreativnih sadržaja, kao npr: postavljanje filtera na ušću Obnice i Jablanice i rekonstrukcija bazena- kupališta kod Pivare, izgradnja adekvatnog pomoćnog fudbalskog terena, pretvaranje košarkaškog terena iznad “Zdravljaka” u teren za male sportove, sa ambijentalnim tnibinama i reflektorskim osvetljenjem (gde bi se, pogotovo leti, održavali turniri i druge javne manifestacije), izgradnja fudbalskog terena podno “Promaje” za fudbalske talente Valjeva, kvalitetne biciklističke i trim staze itd. Zaštita stoletnih stabala i pošumljavanje novim zasadima se mora odvijati kontinuirano.

Bez obzira da li će nova Hala sportova biti na prostoru kasarne na Pećini ili ne, založio bih se i za bazen i stonoteniski dom u parku Pećina.

Ovo blago Valjeva mora imati status SRC “Pećina”, sa neophodnim objektom za celodnevni smetaj sportista.

All, ne zaboravite, trebaju nam i novi fanatici i pedagozi- stvaraoci, novi Bebica, Luka Stančić, Mića Janković, Šnele i plejada nastavnika i profesora fizičkog vaspitanja po školama, koji će imati entuzijazam i ljubav prema sportu kao prethodnici.

I za kraj, lično pitanje. Da li je teže stajati na golu, ili sedeti u direktorskoj fotelji?

Mnogo je teže biti direktor Ustanove sa veoma starim objektima i u ova luda, siromašna, tranziciona vremena. A nemam ni fotelju, nego običnu stolicu. Kao golman, bio sam okružen mladim, uglavnom plemenitim, optimistički raspoloženim, drugovima i vernim navijačima (a i ja sam bio mladi). Sada je puno pesimističih, egzistencijalno neobezbedenih, neobjektivnih osoba, malo je znanja i ljubavi za sport, koji je nekad bio pun uzora za omladinu. Mnogima je najvažnije da li si član  “biblioteke” i koje. Nemam ničija “leda” iza sebe, već samo specifičnu želju da nešto ostavim iza sebe u gradu, u koji sam se vratio na vrhuncu sportske karijere, kao svaki ludi lokal patriota.

Snagu mi daju svi dobronamerni, temeljni, oštroumni sugradani, koji sanjaju teško ostvariv (ali, ipak, ostvariv) san: da u oblasti fizičke kulture i sporta budemo upravo toliko dalekovidi koliko u mnogim drugim oblastima nismo. Zbog zdravlja nas i naše dece!


Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google YahooWebSzenario
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja