Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr
NA PUTU KA PRVOJ LIGI
četvrtak, 06 mart 2008 01:19

Košarkaški sport ponovo je aktuelan u Valjevu. Mnogo je razloga za to, a čini se da su dva najveća, pre svega poslednji uspesi Vujić Metalca koji se bori za povratak u prvu ligu koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a drugi je činjenica da je Miloš Teodosić obukao dres najbolje reprezentacije na  nedavno održanom kontinentalnom prvenstvu u  Španiji.

Uspeh Metalca vezuje se pre svega za jedno ime. Posle uspešne igračke karijere tokom koje je stekao mesto u vrhu najboljih igrača Valjeva u istoriji, Duško Đukanović se 2001. godine prihvatio mesta predsednika kluba, koji po svojoj tradiciji i renomeu zaslužuje mesto u samom vrhu srpske košarke.

Dusko Djukanovic 

Gospodine Đukanoviću kako iz ove perspektive izgledaju prethodnih sedam godina koliko ste na čelu najboljeg košarkaškog kluba u ovom delu Srbije?

Po dolasku u klub zatekao sam katastrofalno stanje. Nagomilani dugovi su se svakog dana pojavljivali i ako mi verujete pitao sam se kada će doći tome kraj. Ipak, velikim naporima smo uspeli da saniramo taj dug i sa ponosom  mogu reći da je Metalac finansijski jedan od najstabilnijih klubova u Srbiji. Pravno gledano 2001. godine situacija je bila jako zamršena. Faktički klub je tada bio Budućnost iz Valjeva nastao nastao fuzijom Budućnosti iz Peći i Metalca. Uspeli smo zahvaljujući razumevanju čelnika Saveza i nesebičnoj pomoći trenera Partizana Duška Vuješevića da sačuvamo status i kasnije nastavimo takmičenje. Usledilo je ispadanje u Prvu srpsku ligu, pa potom i povratak u prvu B ligu gde smo i danas. Ako me lično pitate da li bi ponovo isto radio ne bih, ali ako me pitate da li bih sadašnju situaciju menjao i za milion eura ne bih!

Kao što ste rekli posle nekoliko godina stagnacije i blagog uspona Metalac ove godine predstavlja hit u Prvoj B ligi, dok ste igrački afirmisali nekoliko momaka?

Prošle godine smo zauzeli mesto u samom vrhu B lige i već tada smo se prpremali za ovo što radimo danas, tj borbu za plasmanu u viši rang. Želja nam je da ojačamo klub u svakom smislu, organizaciono, kadrovski.... Pred početak sezone prilikom formiranja igračkog kadra pojavila se mogućnost da angažijemo našeg bivšeg igrača Jovana Teodosića, normalno nismo je propustili. To nam se vraća na pravi način jer je on izrastao u pravog lidera ove ekipe i najboljeg igrača prve B lige. Pored njega tu je i Vladimir Đokić nekada vrhunski igrač koji želi da završi svoju karijeru u rodnom Valjevu. Nismo očekivali o Đola partije na nivo igara iz Partizana, ali sam sasvim zadovoljan njegovim igrama i pre svega iskustvom koje pokazuje. Narvno  tu su i Valjevci Đorđić, Rakić i Beljić koji uz centarski tandem Marojević, Veinović čine jednu kompaktnu celinu.

Metalac zauzima prvu poziciju na tabeli i prema rasporedu i proceni mogućih rezultata ima velike šanse da se naredne godine nađe u elitnom društvu. Bojažljivo, već se prave plannovi za veliki povratak ovdašnje košarke na srpsku scenu

Treba biti oprezan, nije gotovo dok i matematiči ne obezbedimo ulazak, a vrlo smo blizu. Iskreno ovih dana puno mi je srce kada vidim 1500 ljudi na poslednjem derbiju sa Tamišem, koji na najbolji nači pokazuje da naša publika poznaje košarku. Moram to da naglasim veoma sam zadovoljan hemijom koja je stvorena među igračima što mislim da je i jedan od ključnih razloga dosadašnjeg uspeha.

Kakve su perspektive razvoja košarke na ovom području?

U svakom slučaju Metalac je nosilac razvoja košarkaškog sporta u Valjevu i mi očekujemo u narednom periodu da će najmanje 100 dečaka doći da uči košarku kod nas inspirisani ulaskom u viši rang, punom Halom sportova i uopšte pričom koja je stvorena oko našeg kluba. Za narednu sezonu planiramo da značajno pojačamo igrački kadar. Mislim da ćemo biti jedna od najstabilnijih ekipa u svakom smislu. Trudimo se naravno da uspostavimo i što bolju saradnju sa ostalim košarkaškim klubovima, npr Gimnazijalcu smo ustupili nekolicinu igrača. Naši intresi i intresi pojedinih škola košarke od kojih neki dobro žive nisu uvek isti, mada moje je mišljenje da oni treba da budu u neku ruku servis Metalca. Igrački u narednom periodu smatram da ćemo uspeti da valorizujemo potencijal koji imaju Stefan Birčević i Đukan Đukanović čime bi smo pridodali i tu komponentu u radu prve ekipe?

Duško Đukanović  odrastao je na terenu Pete škole odakle je počeo i da gradi uspešnu karijeru prvo kao igrač, a potom i kao sportski radnik. Taj deo grada iznedrio je mnoge značajne u ovom slučaju košarkaše.

Mislim da je tajna u terenu. Nekako dimenzije terena su nas uvek upućivale na košarku. Pomenuo bih samo neka imena nekih igrača koji su počeli baš na terenu petoj školi: braća Kovačević, Jovančić, Poček, Borisavljević, Jerinić, Ivković pa braća Teodosić, Maksim Kovačević.....

Za kraj čoveku koji je uspeo da dobije mnoge bitke i ratove pronašli smo oblast u kojoj mora da pruži ruku po sopstvenom priznanju boljem. Naime ljubitelji stonog tenisa u i oko Tešnjara u potonjim vremenima skupljali su se na vrhu Đukanovića kuće ne bi li odigrali po koju partiju, a tamo u duelu opet braće ovog puta Đukanović, bolji je onaj stariji Boško.

Realno Boško je bolji igrač od mene u stonom tenisu. Ipak trudim se i na zalaganje uspem da dobijem po koju partiju.

Miroslav Milovanović 


Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google YahooWebSzenario
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 


 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

 
Staro Valjevo

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja