Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr
JEDNOM SAM CELOM ODELJENJU NAPISALA SASTAVE
sreda, 03 januar 2007 20:22

 

 Jelica Milisavljević ima 18 godina. Učenik je četvrtog razreda Valjevske gimnazije.

Bavi se pisanjem eseja i sastava,  novinarstvom, i još po nečim. Iza sebe ima veliki broj nagrada, i ja ću sada napomenuti samo neke:
drugo mesto na konkursu na temu ’’Pričala mi HIV pozitivna osoba’’,  treće mesto na međunarodnom  konkursu koji je raspisao austrijski časopis Perplex u Beču na temu ’’Die Hoffnung’’, na konkursu Zadužbine ’’Dositej Obradović’’ treća republička nagrada na temu ’’Iduć’ uči, u vekove gleda’’, druga republička nagrada na temu ’’Jovan Sterija Popović pred izazovima današnjice’’ koju je  raspisalo Društvo za srpski jezik i književnost, Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije za najsuspešnije pismene zadatke....

Image 

N
jeni prijatelji kažu da je vrlo iskrena i emotivna osoba, da je vrlo skromna i da je pravi prijatelj. A evo i šta ona kaže o sebi, i o onome čime se bavi.

Od kada se baviš pisanjem?

Ja stalno piskaram, ali retko to objavljujem. Ne usuđujem se da pesme koje sam napisala bilo kome pokažem. Još u osnovnoj školi mi je bilo neobično što su me stalno zvali da drugovima u odeljenju pišem sastave. Tada sam shvatila da se ljudima dopada to što stvorim na taj način. Jednom sam celom odeljenju napisala sastave (bilo nas je oko 25 u razredu) za pismeni zadatak i kada sam došla na čas nisam bila u stanju da napišem nijednu rečenicu. Predala sam praznu vežbanku. Bila sam sasvim sigurna da ću dobiti negativnu ocenu. Ali nastavnica je prepoznala da su to sve bili sastavi koje sam ja pisala i poništila je pismeni zadatak i radili smo ga opet sledeći čas, ali na potpuno drugačije teme. I svi smo dobili mnogo bolje ocene. Samo je htela da nam pokaže da to što sami napišemo je sigurno mnogo bolje nego da nam neko drugi piše. Taj gest mi je mnogo značio.

Pored pisanja sastava i eseja, urednik si školskih novina ’’Gimnazijalac’’, i vodiš tinejdžersku emisiju Happy-Hipi svake subote na Radiju 014. Šta misliš, da li je, i koliko, teže baviti se novinarstvom u maloj sredini?

U Valjevu je teško da se neko profesinalno bavi novinarstvom. Ali, ja koliko znam, većina  škola bar jednom godišnje izdaje svoj školski list ili imaju neki termin na lokalnoj televiziji ili radiju. Tako da neko ko je zainteresovan za novinarstvo još u osnovnoj i srednjoj školi može da vidi kako to izgleda i da odluči da li mu se to dopada ili ne. Ali sada se sve više poslova obavlja preko interneta, pa tako i novinarstvo. Samo je važno biti uporan i istrajan. Mira Adanja Polak je između ostalog i konsultant spoljnopolitičkog deska britanske televizije INT-Chanнel Four News. Bila je i istraživač za američku televiziju Court Television iz Njujorka. Saradnik je za Dictionary of art u Londonu i ekskluzivan je novinar Royalty magazina iz Londona. A živi u Beogradu. ...Za nemoguće je potrebno samo malo više vremena...

Uradila si intervjue sa mnogim poznatim ličnostima. Ko je ostavio najjačim utisak na tebe i zašto?

Svaki sagovornik je ostavio utisak na mene. Svaki put sam bila presrećna što sam uspela da makar dve rečenice razmenim sa nekim kao što je Boris Komnenić, Olga Odanović, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Milorad Pavić... Mislila sam da nikada neću uspeti da doprem do tih ljudi.

Moram priznati da sam se ipak najviše pripremala za intervju sa Miloradom Pavićem. Tako da je možda on ostavio najjači utisak na mene. Način na koji je odgovarao, shvatio nas je ozbiljno, odgovore koje je dao... i na kraju kad nam je rekao: ’’Bili ste odlični.’’, nije bilo srećnije osobe tog trenutka od mene.

Da li smatraš da si uspešna za svoje godine i šta misliš, imaju li mladi u Valjevu dovoljno ’prostora’ za uspeh?

Ne znam da li se to može nazvati uspehom, ali mislim da sam samo uspela da probam različite aktivnosti i imala malo više sreće da to neko primeti. Sve je to bilo u Valjevu. Glumačka sekcija koju je vodio čika Bube Marković je bila u Valjevu, škola ’’Nada Purić’’ gde je prvi put igrana predstava koju sam režirala ’’Jer tad, tad sam bio mlad’’  u Valjevu. Gimnazija, koju sam maksimalno iskoristila da budem u Parlamentu Valjevske gimnazije, Učeničkoj Kompaniji 777 (sada Fitpro), vršnjački edukator u oblasti reproduktivnog zdravlja, i emisija Happy Hippie na Radiju 014... sve to radim u Valjevu i omogućili su ljudi iz Valjeva.

Tako da smatram da mladi imaju prostora za uspeh, ali ne mogu da čekaju da ih neko pozove, već moraju da sami sebi omoguće to, da se raspitaju gde i šta sve mogu da rade.

Da li duže traje sekund ili trenutak?

Trenutak. Sekund traje koliko traje i to je to. A čar trenutka je što njegovo trajanje nije ograničeno. Ja uglavnom pamtim trenutke, pa su mi valjda zato duži.

Koji ti je omiljeni deo Valjeva?

Moram priznati da mi u poslednje vreme skoro svaki deo postaje omiljen. Ali ako nekog ko nije iz Valjeva dočekam na autobuskoj stanici, šetnja kroz Valjevo ide ovako: prvo pored Doma kulture, zatim pored Gimnazije pa obidjemo Desankin spomenik, krenemo ka Živojinu pa preko belog mosta (a pri tom se vidi i Grand) kroz Tešnjar pa na Markovu stolicu gde je pogled na grad sjajan. To su delovi grada na koje sam ponosna.

 Nikola Šunjić


Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google YahooWebSzenario
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja