Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr
VELIKI RAD, RECEPT ZA USPEH
nedelja, 08 decembar 2013 16:19
Foto Branko GoloskokovicPripremavši se za ovaj intervju, jednom prijatelju sam u već odomaćenom valjevskom žargonu krenuo da kažem “idem za pola sata u Teksas''. Na pola rečenice sam se ujeo za jezik, shvativši da nekadašnji  „Teksas“ nema mnogo toga zajedničko sa školom koja je verovatno jedan od najvećih valjevskih ponosa danas. O velikoj transformaciji Tehničke škole, načinu rada, uspesima ali i problemima koje učenici i svi zaposleni u školi svakodnevno doživljavaju, govori nam direktor ove obrazovne institucije, gospodin Branko Goloskoković.

Već dvanaest godina ste direktor škole, mnogo stvari je urađeno za to vreme ali na koje stvari ste najviše ponosni i kako ste stigli do njih?

Nepunih dvanaest godina sam direktor, dvadeset i šest godina radnik škole, pre toga učenik, znači preko 36 godina sam u Tehničkoj školi u Valjevu.  Nema velike filozofije, bitan je samo rad i dobar tim, a pored same “dekoracije i enterijera” škole uspeli smo da dovedemo dobre đake u školu. Prosečna ocena je vrlo dobar i mislim da je to najveći uspeh i ponos u ovom teškom i ludom vremenu. Pored toga,  otvorili smo dosta novih i atraktivnih zanimanja, a u planu je i otvaranje četiri nova obrazovna profila u području mašinstva.
Takodje, vrlo značajno, godinama  unazad dobro planiramo upise, većina ima problem zbog upisa i manjka učenika dok mi nemamo tehnoloških viškova, čak primamo i nove radnike. I treća stvar koju bih izdvojio jeste izgled škole  danas. Moderna i opremljena škola, pre svega čista, što je zasluga svih nas ali i učenika škole. Treba pomenuti međunarodnu saradnju, već 6 godina smo u partnerstvu sa Slovenijom, naši učenici se školuju tamo, završavaju i dobijaju diplome i sertifikate Evropske unije. Pet učenika je upisalo fakultet u Mariboru i to je sigurno jedan od velikih uspeha. Treba pomenuti da smo uspeli da za šest meseci napravimo zatvoren bazen koji pored nas ima samo još jedna škola u Srbiji.

Šta su najveći problemi sa kojima ste se susreli i da li eventualno žalite  za nečim što još niste stigli da uradite?

Nајvеći problem poslednje dve godine je zadržati ovaj trend broja odeljenja i zaposlenih. Svake godine se odeljenja smanjuju i to je definitivno najveći problem svih škola u Srbiji. Nemamo nekih velikih ciljeva koje nismo uspeli da dostignemo. Možda samo još malo radova vezanih za eksterijer škole.

U čemu je tajna ovakvog izgleda škole? Stalno se priča o krizi ali gledajući kako škola izgleda unutra reklo bi se da je Vas kriza obišla?

Često kažem, kada me pitaju kako smo uspeli da “sredimo” školu, da novac nisam doneo od kuće –jer ga i nemam, a i da nam niko ništa nije poklonio. Pre svega dobra organizacija, velika volja i veliki rad. Ulagali smo svoj rad, pomoćno osoblje, učenici, profesori i pomoć sa strane. Recimo bazen nismo napravili sami, deo sredstava  nam je odobrilo ministarstvo, ali smo i mi učestovali i obezbedili preko 10 miliona dinara. Ono što nas izdvaja od drugih škola  je to što sa manje para možemo mnogo više. Imamo sreću što od pomoćno-tehničkog osoblja, nastavnika praktične nastave imamo zastupljene sve profile. Velika je stvar kad ne morate da plaćate električare, stolare, molere, varioce i na tim uštedama dobijamo sigurno duplo  više novca za druge stvari,  no što imaju druge škole.  Imamo i dan danas učeničku zadrugu koja radi i proizvodi. Ono čime se možemo pohvaliti je da smo radili veliki broj amfiteatara i ugradili smo preko 10 000 sedišta. Radili smo fakultete u Beogradu, Užicu, Kragujevcu, Šapcu,  a na žalost najmanje smo radili u Valjevu, za valjevske institucije i firme. Ali takvi smo mi Srbi. Moram samo da pomenem da smo radili i za “Krušik akumulatore” i da nas je ta firma oštetila za 600 000 dinara, što je veliki novac i za privatne firme, a ne za jednu školu. Dobili smo spor  pred  Apelacionim sudom ali šta nam to vredi, kad ne možemo da naplatimo.  Izgradnja bazena u jednoj srednjoj školi u unutrašnjosti Srbije je  verovatno zvučala kao utopija na samom startu. Kakav put ste prošli od ideje do realizacije tog projekta?

Kada prođe sve, zaboravi se i kažemo da nije bilo teško ali bilo je svega. Sputavanja, podmetanja, problema, što je opet stvar našeg mentaliteta. Sve kao narod možemo da oprostimo osim uspeha. Imali smo dva-tri pokušaja da dobijemo sredstva iz NIP-a ali saznao sam da je sve to bilo stopirano iz Valjeva.  Rezon je bio šta će školi bazen?! Onda smo bili malo drski i bezobrazni i uz pomoć našeg bivšeg kolege Milana Petrovića i Srđana Ilića, uradili smo ceo projekat. Nije bilo plana i novca, bez jasnog  pravca kretanja uradili smo projekat i krenuli da konkurišemo kod ministarstava. I tu je bilo puno problema,  ali smo na kraju uspeli da obezbedimo sve dozvole  i papire i da dobijemo sredstva iz Beograda ali i da deo novca obezbedimo sami. Za šest meseci smo  napravili bazen ali je i tu naravno bilo problema sa izvođačima u građevinskom delu inače bismo uspeli i ranije. Bazen radi već dve godine, ne pravi zaradu, radi pristojno i pokriva svoje troškove. Ni jedan jedini dinar ne dugujemo za izgradnju bazena i njegov rad. Pored dva vaterpolo kluba, plivačkog kluba i naše škole plivanja, svi učenici i radnici besplatno koriste bazen. Imamo i odvojen termin za građanstvo ali to nije nešto mnogo posetilaca, razlog tome verovatno leži u našoj kulturi.

Gde je naš sistem obrazovanja u odnosu na evropske škole?

Mislim da  u praktičnom delu malo kaskamo za njima. Mi smo generalno stručna i skupa škola. Ako poredimo školovanje naše dece sa npr. situacijom u Sloveniji, naša deca su onda ipak dosta oštećena. Kako to mladi vole da kažu, ono što tamo  imaju je „bruka“. Često sam u Sloveniji i meni počinje da biva neprijatno.   Mi obrazujemo recimo numeričare upravljanja e-num mašinama, a nemamo  ni jedan CNC uređaj. On košta 30 000 evra i ko će to nama da kupi? Pokušavamo putem donacija da dobijemo ali teško. Moramo da šaljemo decu po firmama da bi videli te mašine, ali to nije dovoljno. Što se tiče teoretskog i opšteg dela nastave, tu smo jako dobri. Naša deca su išla na takmičenja iz matematike u Sloveniju i bilo smo ubedljivo prvi, a ipak treba naglasiti da smo mi Tehnička škola, a ne specijalizovana matematička gimnazija.

Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google YahooWebSzenario
 

Komentari  

 
-123 #1 Stanka 08-12-2013 07:20
Kako bi bilo da kao inženjer radi malo u privredi, a ne na budžetu, sve vam uspešni u neprivredi pobegli, pa se kriju iza naših para i hvale svojom pameću.U privredu da vidimo koliko si uspešan.
Citiraj
 
 
-124 #2 Sofija 08-12-2013 09:18
Ja sam bivša učenica škole, nemate čime da se hvalite, školovali ste nas za Zavod za zapošljavanje, a vi se uhlebili kao stručni profesori, a ni jedan se nije oprobao u preduzeću kao inženjer.Uzimate te platice i pričate i hvalite se a sve je gore i gore.
Citiraj
 
 
-148 #3 Maratifiky 08-12-2013 10:06
Moli se Radiša Kovačević da pročita ovaj tekst.
Citiraj
 
 
-150 #4 valjevac 08-12-2013 10:14
Nema se ovde sta mnogo dodati. Dela govore vise od reci. Svaka cast ovom coveku i celoj njegovoj organizaciji!

Kao bivsi gimnazijalac, sramota me je sto je nasa "najznamenitija" skola u takvom ocajnom stanju kakvo je danas. Od perioda kada sam ja ucio gimnaziju, a to je bila generacija 2000. godine, skola se samo u svakom pogledu urušavala. Pamtim samo par godina kada je Voja Madjar bio direktor, znao se red u i oko škole.

Danas najlepša školska zgrada u Valjevu polako ali sigurno propada i to u centru grada, sasvim je jasno da je u pitanju nesposobno rukovodstvo i nezainteresovan i profesori i učenici koji "drže nivo" a time apsolutno ništa ne postužu jer su ih ostale škole odavno prešišale. Gre'ota!
Citiraj
 
 
-158 #5 ex gimnazijalac 08-12-2013 10:33
Pažnjivo čitajući tekst zaključuje se da se Tehnička škola uspešno bavi i privrednim delatnostima te prva dva komentara su u krajnju ruku smešna. Drugi komentar koji se odnosi na Zavod za zapošljavanje je tek da ne kažem van pameti. Pa neće škola zapošljavati i popravljati privredni ambijent, javite se onima za koje ste glasali proteklih godina.

Tehnička škola kao stručna škola može se porediti sa Poljoprivrednom i Ekonomskom školom, i tu se vide razlike. Koliko su Teksas i Poljoprivredna otišle napred u odnosu na Ekonomsku koja isto tako može da pravi novac i kvalitetno obučava djake, a ne radi to kako treba.A kao bivši Gimnazijalac mogu samo da kažem da mi je žao na koje grane je ta škola pala. Nekada elitna škola je postala teški prosek...
Citiraj
 
 
-156 #6 Bivsi Tehnicar 08-12-2013 13:39
Ovaj covek koji je uspeo da napravi da Tehnicka Skola izgleda kao san, je imao spoticanja i sabotaze od strane upravo ovakvih koji pisu komentare pod brojem 1 i 2. Jadni mi kojima nikada ne valja!!!! Ne valja kada nemamo ne valja ni kada imamao!! Kakvo god da je! A tek sto znamo da sudimo o svemu i svacemu na nezreo nacin, to vidimo komentarisuci pod 1 i 2. Ali kao sto je rekao profesor Branko, uspeh u Srbiji niko ne oprasta, a sabotiraj coveka u onom sto dobro radi je kao dobar dan kod nas. Nasa kultura -nase razmisljanje. Ne znam... da Vam je Tehnicka skola i dala obrazovanje,i nasla posao, i nasla dobre plate, i razmisljala umesto Vas i onda Vam ne bi bilo dobro. Jer Vi najbolje znate i najbolje umete , i bolje i vise, i pametnije zar ne? Hah? Najbolje umete da tipkate po tastaturi iz vase stolice a da uradite nesto u zivotu ne, jer treba se pokrenuti i STVARNO uraditi nesto. Ah, da i jos nesto: mucnite malo pa razmislite glavom da li je LAKSE raditi kao direktor skole i obezbediuti novac kroz poganu politiku, i uz sva ogranicenja i besparicu?? Da li je laske raditi ovo sto je Branko radio ili je laske ici u fabriku i raditi????Da date odgovor..imate citav Vas zivot....
Citiraj
 
 
-159 #7 peraa 08-12-2013 15:43
Bravo za ceo kolektiv tehnicke.Neka se u opstini ugledaju pa nek naprave bar jedan javni wc da se grad zove gradom
Citiraj
 
 
-159 #8 Uspesna 08-12-2013 17:02
U Valjevu se uspeh ne prasta. Samo napred Gospodine Branko. Bravo za sve sto ste uradili.

Nazalost najvise je onih koji sede za racunarom i pisu negativne komentare a nisu mrdnuli prvo da urade nesto za sebe kako bi smanjili svoje nezadovoljstvo, ljubomoru i zlobu.
Citiraj
 
 
-144 #9 Inzenjer 08-12-2013 19:29
Kao bivsi ucenk skole mogu samo da kazem BRAVO, BRAVO, BRAVO! Izuzetno sam ponosan na transformaciju Teksasa u moze slobodno da se kaze Menhetn. Posetio sam skolu pre dve godine, skoro da sam zaplakao od srece. SAMO NAPRED ZA sve u TS.

@ Stanka i @ Sofija, da niste vas dve one od sorte koja misli sto je zavrsavanjem skole zasluzila i pravo na posao mozda? Da vas dve niste od onih sto smatraju mozda da drzava treba da vam nadje posao? Uf....Nekad coveku i da prdne treba malo kreativnosti...

Imate li rezime? Ko ste? Sta ste? Za sta ste motivisane?

Hmmmm, ne bi vama ni privreda Amerike pomogla, ni tamo drzava ne duguje nikome posao...Znam iz iskustva...
Citiraj
 
 
-151 #10 sampion 08-12-2013 20:43
Bravo Branko!

Dok drugi sede i misle da ce im sve pasti sa neba ti sa svojim kolektivom vredno radis za nas grad i nase obrazovanje.

Mislim da bi isto tako bio uspesan u privredi kad bi ti dozvolili da izaberes svoj tim.

Zalosno je sto ovi sto nista nisu uradili salju negativne komentare, a misle da je samo dobro raditi u javnim preduzecima zato sto se tamo nista ne radi.

Predlazem im da pocnu da se bave nekim svojim biznisom,da zaposle nekoliko radnika i tek onda ce da shvate kako je tesko nesto organizovati i biti uspesan u nasem gradu i u nasoj Srbiji.

Postavi sebi i svojim saradnicima sto vise ciljeve pa i dalje setaj nasim gradom uzdignute glave, ponosan na svoje uspehe jer u ovom gradu nema mnogo takvih.
Citiraj
 
 
-150 #11 bivsi djak ekonomske 08-12-2013 21:58
Jel se ovi +/- steluju? Jutros su Sofija i Stanimirka bile u debelom minusu, a sad vidim da je normalan narod pocrveneo, pa mi nije jasno. Tehnicka i poljoprivredna skola su nekad bile ruglo, a sada su sredjene, jedine koje su napredovale. Ekonomska se raspada godinama, a i gimnazija je takodje nisko pala, bukvalno svako moze da je upise i zavrsi.

@Sofija Generalno, posla nema. Ljudi sa zavrsenim ozbiljnim fakultetima isto tako cekaju zaposlenje, sta ti da ocekujes sa bilo kojom srednjom skolom? Poenta je da u tehnickoj imas uslove da nesto naucis, imas praksu, mozes da odes i do Maribora da vidis nesto novo. Npr. u ekonomskoj ne mozes da naucis nista. Privrednici nece nikog da prime na praksu i da nesto pojasne, prethodni direktor je vise bio pijan nego trezan. Nastavnici ocajni, *************** ***i slicnih kojima ne bih dao dve koze da cuvaju. Jedino sto je u u ostalim skolama bolje u odnosu na Teksas jeste sto ima vise riba.
Citiraj
 
 
-154 #12 Prolaznik 08-12-2013 22:28
Citiranje bivsi djak ekonomske:
Jel se ovi +/- steluju? Jutros su Sofija i Stanimirka bile u debelom minusu, a sad vidim da je normalan narod pocrveneo, ....

Ma, pre bih rekao da su Sofija i Stanko/mirka (verovatno ista licnost) pored toga sto su pakosni i zavidni, bili i poprilicno zaludni, i da su veliko vreme utrosili na kvrckanje modema, ponovno konektovanje i lupanje plusica sebi, a minusa normalnom narodu.
Citiraj
 
 
-155 #13 deda gaga 09-12-2013 07:42
Više od 35 god. pratim obrazovno vaspitni rad u Srbiji, a naročito u Valjevu, i tvrdim da je ta društvena velatnost u ovom Gradu tradicionalno među najboljim u Republici. Naravno da tu ubrajam i valjevsku Tehničku školu sa kojom sam svojevremeno tesno sarađivao. Veoma me raduje što je Napred posvetio deo svoje pažnje ovoj školi uz napomenu da treba više pisati i pričati o savremenim obrazovnim sadržajima, novim obrazovnim profilima i saradnji škole sa privredom. Uveren sam da će u bliskoj budućnosti potrebe za kadrovima ove i drugih stručnih škola u Valjevu i šire biti sve veće, i da će novom industrijalizac iojom Srbije njihov društveni ugled biti sve veći.
Citiraj
 
 
-144 #14 Martinovic D. 09-12-2013 10:56
Kome su potrebni i namenjeni ovi hvalospevi,o uspesina mocima direktora,12 godina je tu, da je zasadio drvo, mogao je sad da ga prodaje na kubik,primao je platu za to sto radi, i nije Vam to dovoljno nego ga hvalite, u opljackanoj i opustosenom Valjevu,sa sigurnih budzetskih plata napadate nekoga, ko po meni pise istinu (Stanka i Sofija).Dekadencija je odavno zavladala u prosveti, to se vidi i izmedju redova ovih komentara.
Citiraj
 
 
-144 #15 Prolaznik 09-12-2013 13:48
Citiranje Martinovic D.:
Kome su potrebni i namenjeni ovi hvalospevi,...


Namenjeni su svima. Da vide da pored mnostva nespososobnih lezilebovica u ovom gradu ima i vrednih, agilnih i sposobnih ljudi.
Ali i da se vidi kako su oni trn u oku nesposobnim lezilebovicima, i kako ce oni, svesni svoje niskosti, da ih napadaju i pljuju.
Citiraj
 
 
-145 #16 Fotomontazer 09-12-2013 18:19
Posmatrajući rezultate glasanja mnogo sam se zabrinuo. Negativni komentari su u debelom plusu, a pozitivni u dobrom minusu. Ako nema nekog hakerisanja nije dobro. I stvarno je narod u pravu kada kaže da se uspeh ne oprašta. A izgleda da u Valjevu u tome prednjačimo. Zbog toga direktore samo napred I verujem da znaš da imaš I mnogo prijatelja ali I onih drugih.
Citiraj
 
 
-148 #17 Prolaznik 09-12-2013 20:14
Citiranje Fotomontazer:
Posmatrajući rezultate glasanja mnogo sam se zabrinuo. Negativni komentari su u debelom plusu, a pozitivni u dobrom minusu. Ako nema nekog hakerisanja nije dobro. I stvarno je narod u pravu kada kaže da se uspeh ne oprašta. A izgleda da u Valjevu u tome prednjačimo. Zbog toga direktore samo napred I verujem da znaš da imaš I mnogo prijatelja ali I onih drugih.

Nema razloga da se brines.
To jedan jedini nesposobni, a pakosni i zavidni lezilebovic svaki cas gasi modem, i ponovo se konektuje, pa pa tuce minuse na normalne, a pluseve na uvrnute komentare koje je sam pisao.
Ne mrzi ga da svoju zlobu na taj nacin iskazuje.
Vec po tome se vidi o kakvom liku se radi.
Citiraj
 
 
-143 #18 Kosta 09-12-2013 21:15
Ovde samo pišu ojadjeni i plaćenici, i jedni druge kude i prosudjuju.Zaigradje mečka i pred vašu kuću, nije ovo dobro u Valjevu mnogo je loše,i trebalo bi svi iz sistema, bilo gde da su da snose odgovornost i odu,a ne da se hvale da su savesni i stručni i uspešni,samo za sebe i svoje plaćenike moguće.
Citiraj
 
 
-145 #19 Moram da kazem 09-12-2013 21:16
Jadan smo mi narod, pljujemo o necemu sto je neko nesto ucinio i unapredio.
Kakav smo mi to narod, jel moguce da nas toliko zavist i mrznja jede?

Pitam se da izbije neka velika nedaca na ovim prostorima da li bi pustali jedni druge da umiru i pomazu neprijatelju.
Bojim se da bi bilo bas tako kao sto mislim.
Citiraj
 
 
-146 #20 Moram da kazem 09-12-2013 21:52
Eto bio sam upravu, vec jedan minus na moj komentar potvrdjuje moje misli. A izgleda ce ih biti jos.
Strasno.
Citiraj
 
 
-149 #21 bivši đak ekonomske 10-12-2013 00:04
Ova škola sada zaista izgleda sjajno.

Međutim, treba slikati i ekonomsku, koja je po mom mišljenju mnogo bolja od tehničke.

Pa uporediti.
Citiraj
 
 
-143 #22 Prolaznik 10-12-2013 00:49
Citiranje Moram da kazem:
Eto bio sam upravu, vec jedan minus na moj komentar potvrdjuje moje misli. A izgleda ce ih biti jos.
Strasno.

Kao sto rekoh fotomontazeru
Nema razloga da se brines.
To jedan jedini nesposobni, a pakosni i zavidni lezilebovic svaki cas gasi modem, i ponovo se konektuje, pa pa tuce minuse na normalne, a pluseve na uvrnute komentare koje je sam pisao.
Ne mrzi ga da svoju zlobu na taj nacin iskazuje.
Vec po tome se vidi o kakvom liku se radi.
Citiraj
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja