Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr
GRAD PO MERI ČOVEKA
sreda, 13 novembar 2013 21:13
Foto Bojan KonticI ako je slovenački grad Velenje na razne načine prisutan u valjevskoj stvarnosti, prosečan Valjevac  zna vrlo malo ili gotovo ništa o današnjem Velenju. Kroz razgovor sa gradonačelnikom ovog mesta, gospodinom Bojanom Kontičem otkrivamo savremenu sliku Velenja, Evropu iz njihovog ugla, sve ono što odgovorna vlast želi i može da uradi, ali i Valjevo viđeno očima uspešnog Evropejca.

Kako biste u najkraćim crtama Valjevcima opisali Velenje i trenutnu društveno-ekonomsku situaciju u njemu?

Velenje je lepo, moderno, uređeno mesto gde se mnogo brige i pažnje posvećuje dobrobiti građana,  kao i posetilaca. Mnogo truda, energije i finansijskih sredstava uloženo je u projekte koji poboljšavaju kvalitet života različitih društvenih grupa.

Opština Velenje je od 2004. mesto po meri ljudi sa invaliditetom u zajednici. Uz niz mera za poboljšanje uslova za osobe sa invaliditetom koje žive i rade u našem gradu,  oni pokušavaju što je moguće više da uzmu učešće u društvenom životu lokalne zajednice. U 2008. mi smo zvanično pridruženi mreži UNICEF-a, „dobrih gradova“ za decu, a ovaj projekat je preduzet u cilju razvoja mesta i njegovog približavanja mladima. Takođe, proglašeni smo za opštinu sa najboljim praksama e-poslovanja u zemlji 2008. godine, a u 2010. dobili smo priznanje najzelenije i energetski najefikasnije gradske opštine u Sloveniji. U 2011. Opština Velenje je nagrađena u oblasti održive mobilnosti, a i sertifikovani smo kao opština naklonjenima mladima u periodu od 2012. do 2016. godine. Do sada, Velenje je dobilo šest puta prvu nagradu za urednost, a  sve ostale godine bili smo na drugom ili trećem mestu. Izabrani smo i za najgostoljubivije mesto u Sloveniji.

Opština Velenje sprovodi niz projekata i aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, promovisanje odgovornog upravljanja životnom sredinom i ekološkim razvojem. Briga za uredno i čisto okruženje je takođe jedan od glavnih ciljeva projekta „Moje čisto Velenje“, u okviru koga od 2002. nudimo letnje  poslove za srednjoškolce i studente sa ciljem da se podigne svest mladih o važnosti zdrave, čiste životne sredine i inspirisanja pozitivnog stava prema urbanoj okolini.

Nažalost, u Velenju je vidljiv uticaj ekonomske krize. Sve je više i više pojedinaca i porodica kojima je potrebna finansijska pomoć. Opština Velenje zalaže se za dobrobit i bolji kvalitet života svih građana, pružajući različite oblike pomoći i socijalne zaštite.

Građanima je dostupna kućna nega, koja obuhvata korisnike socijalne zaštite u slučaju starosti, invaliditeta i drugih slučajeva u kojima socijalni rad kod kuće može da zameni institucionalnu brigu. Socijalno ugroženim porodicama i pojedincima pružamo vanrednu finansijsku pomoć, obezbeđujemo tople obroke u kuhinjama i pakete hrane dobijene od Crvenog krsta Velenje.
Građanima i posetiocima takođe nudimo besplatan gradski prevoz, besplatne bicikle. Naši građani mogu koristiti besplatne pravne savete i gradsku kasu, gde oni mogu da plate račune bez provizija.


kliknite na fotografije da bi ste ih uveličali
Kako se ulazak Slovenije u Evropsku Uniju odrazio na Vašu privredu i životni standard građana Velenja? Da li Velenje ima problem sa stopom nezaposlenosti?

Slovenačko pristupanje Evropskoj uniji, između ostalog, mi ćemo maksimalno iskoristiti za apsorpciju EU fondova. Već u 2004. godini, kao jedna od prvih opština u Sloveniji, napravili smo projektni tim koji sistematski prati i evidentira različite pozive Evropske unije. Posle 2007. bili smo uspešni u raspodeli sredstava za investicione projekte. Projektni tim, koji se trenutno sastoji od 6 osoba, već je generisao oko 30 projekata, a u realizaciji je još 14 projekata.

Projekti se sufinansiraju iz fondova EU, sa ciljem poboljšanja kvaliteta života naših građana (renoviranje gradskog centra Velenje - šetalište, igralište Gorica, Vila Bianca, Mladinski hotel) i poboljšanje infrastrukture životne sredine, kao što su postrojenja za preradu vode, vodovoda i gradnja mreže za klimatizaciju-daljinsko hlađenje. Takođe, ovi projekti poboljšavaju uslove za razvoj preduzeća (Poslovna zona Velenje, City Impulses), i ulaganje u energetske projekte (niskoenergetski vrtić Velenje, javna rasveta, energetska sanacija Zdravstvenog doma Velenje, itd.) i održivost (iznajmljivanje bicikala, mobilna aplikacija za javni prevoz lokalnog stanovništva).

U Velenju smo na žalost, i pored velikih korporacija koje posluju u našoj lokalnoj zajednici, suočeni sa relativno visokom stopom nezaposlenosti. U tom smislu, mi sprovodimo niz mera koje bi trebalo da u kratkom i dugom roku doprinesu  smanjenju nezaposlenosti.

Od 2008. finansiramo poslovni inkubator SAŠA, čija je osnovna misija da pomogne mladim ljudima, da stignu od poslovne ideje do sopstvenog biznisa. U okviru ovih aktivnosti osnovano je više od 20 kompanija. Mladim i perspektivnim kompanijama, nudimo opremljene kancelarije u poslovnom centru »Rudarski dom« sa vrlo niskom cenom zakupnine. Najnovija mera je donošenje Uredbe o promociji preduzetništva u opštini Velenje, putem koje  možemo da finansijski pomognemo  kompanije ili njihove projekte direktno iz budžeta Opštine Velenje. Na osnovu ove uredbe smo upravo završili javni tender za "promociju novih investicija u privredi", gde smo podržali 6 kompanija sa ulaganjima u iznosu od 42 000 eura. Kompanije su se obavezale da u 2013. i 2014. godini zaposle 12 ljudi.

Sa ovim merama, dugoročno očekujemo da postepeno smanjimo nezaposlenost.

Velenje je 2010. i 2011. godine dobilo nagradu za energetski najefikasniju opštinu u Sloveniji. Sa ciljem smanjenja CO2 uveli ste besplatan gradski prevoz, besplatno korišćenje bicikli, takođe postavljate solarne elektrane, kreditirate izgradnju i uređivanje energetski efikasnih domova, nabavku električnih automobila, napravili ste sistem daljinskog hlađenja objekata... Kakva je trenutna situacija na polju energetske efikasnosti u Velenju, dokle ste stigli sa smanjivanjem CO2 i kakvi su Vam planovi za budućnost?

U opštini Velenje sprovodimo mere obnovljivih izvora energije (OIE) i mere energetske efikasnosti (URE ) preko svojih projekata ili projekata našeg „KSSENA“ Lokalne agencije za energetiku, koja je posebno osnovana za tu svrhu. U oblasti obnovljivih izvora energije jedan od najvažnijih projekata je izgradnja malih fotonaponskih postrojenja u upravnoj zgradi Opštine Velenje, zgradi škole Livada i škole Gustav Šilih i lampi za javnu rasvetu, koje koriste razne obnovljive izvore energije. U oblasti energetske efikasnosti je najprogresivnije rezultate dalo renoviranje javnih zgrada i rekonstrukcija javne rasvete (zamena lampi, kontrolisan rad, itd.). Pored solarnih lampi imamo i daljinski sistem hlađenja, od 2008. godine imamo besplatan javni prevoz za sve građane, dok smo prošle godine uveli besplatno iznajmljivanje bicikli kao deo modularnog sistema BICI.

U budućnosti, mi želimo da postignemo ciljeve koje smo postavili ispred nas. Podneli smo i odobren nam je održiv energetski akcioni plan za smanjenje emisije CO2 za 20% do 2020. Naši napori će ići u pravcu istovremenog korišćenja različitih obnovljivih izvora energije. Lokalni akcioni plan takođe predviđa postepenu zamenu zastarelih motora sa ekološki prihvatljivim izvorima, kao što su gas i vodonik. Opština Velenje takođe aktivno traži mogućnosti za nabavku autobusa sa gorivim ćelijama, koje koriste vodonik. Benzinska pumpa na vodonik u Velenju će biti instalirana u okviru promotivne kampanje „Centra izvrsnosti nisko karbonskih tehnologija“ (CONOT). Takođe želimo da se proširi sistem daljinskog hlađenja u drugim javnim zgradama, da promovišemo održivu mobilnost i energetsko saniranje svih javnih zgrada u opštini.

Agencija KSSENA učestvuje u  evropskom projektu Euronet 50 / 50 čiji je cilj smanjenje potrošnje energije u školama, a time i smanjenje troškova. U prvom delu projekta, koji je realizovan na evropskom nivou, bilo je uključeno 58 škola, čak 40 škola postiglo je uštedu  u potrošnji energije, a prosečna ušteda po školi je 2.100 evra. U naredne tri godine, trideset škola iz Slovenije će ući u ovaj program.

U kontekstu prekograničnog projekta između Slovenije i Austrije uradili smo analizu potencijala obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti i prekogranični energetski koncept. Realizovali smo veliki broj energetskih pregleda javnih zgrada i analizu javnih objekata u graničnom području. Za dva objekta je napravljena detaljna energetska revizija i projektna dokumentacija za energetsku sanaciju zgrada. Takođe, analizirali smo položaj javnih objekata za eksploataciju solarne energije. Za dva objekta je spremna tehnička dokumentacija za solarne elektrane na osnovu kojih bi na krovu površine 1.600 m2 bila instalirana dva solarna panela ukupne vrednosti 180 kV, u cilju smanjenja ekoloških 125 t emisije CO2.

Razvili smo energetski samostalne ulične lampe koje su prve te vrste u Sloveniji. Njihova specifičnost je što u isto vreme eksploatišu dva izvora obnovljive energije. S obzirom da je energetski samodovoljna, ulična lampa ne koristi spoljni izvor napajanja, te možemo biti sigurni da svaka lampa uštedi 134 kVh godišnje, ili 74 kg CO2. Napravili smo solarni park koji se sastoji od 36 energetskih uličnih svetiljki. Ukupna investicija je bila sa ciljem da se spase skoro 5 MVh električne energije godišnje, ili smanji 2.661 kg CO2 godišnje.


Gosti Velenja na prvi pogled mogu da primete da grad nije zaboravio na svoje sugrađane, invalide. Svuda su prisutne table na Brajevom pismu, toaleti su prilagođeni  osobama sa invaliditetom i slično. Šta je Opština Velenje učinila do sada za ovu grupu građana?

 U okviru projekta EU CLEAR  uskoro će  biti izdata publikacija "Velenje, grad kontrasta". U projektovanju publikacije, obraćamo posebnu pažnju na slabovide. Kao motiv, opredelili smo se za arhitektonsko nasleđe grada, a u izboru boja imamo u vidu potrebe osoba oštećenog vida (izabrali smo kontrastne boje za ovu populaciju što je njima pogodnije).
Opština Velenje je uspostavila "Plan bezbednih ruta za osobe sa oštećenim vidom u Velenju", koje ćemo implementirati. U Velenjskom muzeju – dvorcu, u stalnim postavkama biće instalirani taktilni vodiči čiji će sadržaji biti na Brajevom pismu. U kulturnim i administrativnim zgradama smo instalirali slušne oznake za osobe sa oštećenim sluhom. Takođe imamo kvalifikovane i obučene radnike na znakovnom jeziku  u Velenjskom dvorcu, Muzeju uglja Slovenije, biblioteci, Turističkom informativnom centru i Opštini Velenje).

Niz aktivnosti za poboljšanje života osoba sa invaliditetom u opštini Velenje sproveli smo u sledećim oblastima:

Informisanje i podizanje svesti građana :
- Vodič za invalide, brošure, flajeri.
- Međunarodna konferencija za invalide.
- Podizanje nivoa svesti dece u predškolskim ustanovama i osnovnim školama o invalidnosti.
- Info Point o pravima osoba sa invaliditetom (zapošljavanje, zajednica penzijskog i invalidskog osiguranja).
- Uslovi za integraciju osoba sa invaliditetom u donošenju odluka;
Osnovali smo stručno, savetodavno telo Savet za osobe sa invaliditetom u opštini Velenje, koji integriše i koordinira rad i aktivnosti svih uključenih osoba sa invaliditetom na području opštine Velenje.

- Nega asistent (pomoć za 18 osoba sa invaliditetom) .
- Pomoć u kući (mogućnost pojedinca u slučaju starosti, bolesti ili invaliditeta da ostane u kućnom okruženju. Ovu pomoć pružamo u proseku za 80 korisnika mesečno).
- Implementacija javnog servisa u skladu sa standardima i Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, programom socijalne inkluzije i centara za zapošljavanje (Institut INTEGRA) .
- Preventivni programi i predavanja za prevenciju radne invalidnosti (Zdravstveni dom Velenje i Crveni krst).
- Osnaživanje osoba sa invaliditetom za uspeh u životu.
- Implementacija sportskih programa za invalide u našim javnim ustanovama (bazen, sportska dvorana).
-Alokacija i regulisanje stambenih jedinica za osobe sa invaliditetom.
- Pružanje finansijske pomoći ugroženim osobama sa invaliditetom.
- Sufinansiranje programa, organizacija osoba sa invaliditetom.
- Zapošljavanje osoba sa invaliditetom.
- Sufinansiranje programa javnih radova u koje su uključene osobe sa invaliditetom.
- Mogućnost prehrane osoba sa invaliditetom u narodnoj kuhinji.
- Besplatna pravna pomoć.
- Besplatni autobus (sa rampom za osobe sa invaliditetom).
- Ugradnja bankomata pristupačan za osobe sa invaliditetom .
- Jeftinije karte za osobe sa invaliditetom za bazen, saunu i fitnes centar.
- Besplatno članstva u Biblioteci Velenje.
- Besplatan ulaz za invalide u muzeje i galerije u Velenju.
- Slobodan ulaz za osobe sa invaliditetom za programe u Domu kulture Velenje.

Radimo i na uklanjanju barijera koje sprečavaju ili obeshrabruju samostalni život osoba sa invaliditetom poput uređenja objekata za invalide na javnim putevima i ulicama u gradu (odgovarajuće rampe na putevima i ulicama i ulazima u raznim institucijama ... ), adekvatno horizontalno i vertikalno obeležavanje postojećih parking mesta, obezbeđivanje nesmetanog kretanja osoba sa invaliditetom (liftovi za invalide, ulazi u raznim institucijama, raspored kupatila i toaleta za invalide...). Takodje, uvodimo sistem zakazivanja zdravstvenih usluga putem mobilnog telefona SMS porukom za osobe sa oštećenim sluhom.

Boravili ste u Valjevu u julu i avgustu mesecu 2013. godine, kakvi su Vaši utisci o našem gradu i ljudima?

Grad Valjevo je veoma lep grad sa bogatom istorijom i zanimljivim kulturnim nasleđem. Na svakom mestu možete da sretnete gostoljubive ljude. Vidim veliki potencijal za razvoj grada koji će stanovnicima omogućiti da  još bolje žive i rade u njemu. Verujem da  Velenje i Valjevo u budućnosti mogu da dobro i konstruktivno učestvuju u brojnim uspešnim projektima koji će doneti pozitivne efekte za oba grada.

Velenje i Valjevo, sa svojim institucijama, imaju dugogodišnju saradnju na svim planovima (privreda, obrazovanje, kultura…). Kakve zajedničke projekte možemo da očekujemo u narednom periodu?

Opština Velenje će nastaviti da se zalaže za saradnju između institucija Valjeva i Velenja, uspešno možemo i da povežemo privredu, ali i ostale grane među kojima izdvajamo kulturu, sport i obrazovanje. Preciznije, predlažemo saradnju na projektima koji bi mogli biti potpisani i realizovani zajedno, u okviru evropskih programa na kojima Srbija ima pravo da učestvuje ("Evropa za građane", "Jugoistočna Evropa" i drugi). Predlažemo da uspostavite sistem iznajmljivanja gradskih bicikli, a kompletan materijal i projekat, od pripreme do realizacije imamo u Velenju.

Školski centar Velenje od 2008, obezbeđuje obrazovanje za studente iz zemalja Zapadnog Balkana, a u školskoj 2008/2009, 16 učenika iz Valjeva školovali smo u Velenju u okviru pilot projekta, koji nije sproveden nigde drugde u Sloveniji. Danas od tih 16  učenika najmanje 7 već radi u fabrici Gorenje u Valjevu. Ove školske godine, 12 učenika iz Valjeva završilo je obuku u Velenju. Ovakav način obrazovanja želimo da nastavimo i u budućnosti ne bi li učenici stekli praktične veštine koje se prikazuju već prvog dana na prvom poslu. Pored toga, treba omogućiti bolju povezanost studenata sa kompanijama.

Kada biste bili gradonačelnik Valjeva šta bi Vam bio prvi potez?   Koja bi bila Vaša poruku ili savet za gradsko rukovodstvo Valjeva?

Verujem da se Valjevo suočava sa sličnim problemima kao i Velenje – sa lošom saobraćajnom infrastrukturom, što je ključ za privlačenje potencijalnih investitora, koji će biti spremni da otvore nova radna mesta i omoguće razvoj opštine.

Moj savet bi bio da se dobro pripremite za ulazak u Evropsku uniju i da iskoristite finansijske mogućnosti koje pruža EU. Predlažem da napravite radni tim koji bi se sistematski bavio aplikacijama i pozivima na evropske konkurse i da na taj način pokušate da realizujete što više projekata koji koriste evropske fondove.

Mi smo tu, spremni da pomognemo i koristim ovu priliku da pozovem kolege iz Gradske uprave  Valjevo, koji će se baviti evropskim fondovima da nas posete. Naš tim će predstaviti svoj metod rada, procedure za praćenje obaveštavanja o evropskim konkursima, kao i naše iskustvo u dobijanju sredstava iz evropskih fondova.


Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google YahooWebSzenario
 

Komentari  

 
-14 #1 Miško 13-11-2013 13:19
Lepa priča. Malo doduše liči na plaćeni oglas, al ajde. A baš me zanima da li grad Valjevo ima tim koji će se baviti evropskim fondovima i prijavljivanjem na iste. Ako ima, ko su ti ljudi? Kakvi su planovi, strategija nastupa, imaju li konsultacije sa zainteresovanim građanima?
Inače, sajtovi EU su prevedeni na hrvatski, pa nema jezičke barijere.
Veliko hvala našim prijateljima iz Slovenije.
Citiraj
 
 
-18 #2 Jedna mama 13-11-2013 19:11
Sjajan tekst koji nazalost verovatno vecina posetilaca nije ni procitala posto se ne pominju starlete, mrtvi ili crkva.

Velenje je odlican primer da vidimo kako pametni ljudi rade i koliko mi godina kaskamo za svetom. Ehej, oni imaju sistem daljinskog hladjenja, a mi jos nismo uveli ni daljinsko grejanje. O lampama na alternativne izvorne energije da i ne pricamo!
Citiraj
 
 
-25 #3 Ugledni Privrednik 13-11-2013 21:39
Misko;
"Inače, sajtovi EU su prevedeni na hrvatski, pa nema jezičke barijere".

Kako nema jezicke barijere, em su na hrvatskom, em nisu pisani na cirilici!
Kad to lepo prevedu na srpski, i to na cirilicu, onda mozemo da pricamo o fondovima, bre!
Misle da parama mogu da kupe nasa vekovna ognjista. Cvrc!
Dosta je ucena iz EU, na celu sa Dojclandom.
Dalje, tu se ne pominju nikakvi TENDERI za nase privrednike,
pa se omastiti niko ne moze kao sto dolici nasem Domacinu.
Nema nista od toga, treba tu da se mnogo radi, to je jos jedna zamka onih sila koji mrze sve srpsko. Sikter iz moje mahale!
Citiraj
 
 
-9 #4 popaj 11-03-2015 19:28
Ziveo sam i radio velenju (u gorenju),znate koliko zaostajemo za ovim gradom u sloveniji ,, najmanje 30 godina,,,koja je samo cistoca u tom gradu nevjerovatno,,
Citiraj
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja