Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
NAJVEĆI PROBLEMI VALJEVSKIH ROMA
petak, 14 septembar 2012 13:44

Ljiljana Kostic

Borba za vodu kao borba za život


BlizonjeRomi iz sela Blizonje kod Brankovine bore se sa velikim brojem problema, ali je sigurno jedan od najvećih neispravna voda za piće, Oni svakodnevno pešače 1,5 kilometar kako bi je doneli svojim kucama. U tom selu, u oko 20 kuća živi 36 Roma, od kojih je 13 maloletne dece, školaraca i predškolaca, koji piju zagađenu vodu za koju je Zavod za javno zdravlje prošle godine proglasio neispravnom za piće.
- Imamo jedino taj bunar i drugačije ne znam kako da se snađemo za vodu. Jedan dečak je prošle godine dobio žuticu, pa su ispitivali od čega se razboleo i utvrdili da je od vode. I pored rešenja što smo dobili od Zavoda za javno zdravlje da voda nije za piće mi nemamo drugi način nego da koristimo tu vodu. S njom kuvamo hranu, peremo sudove, veš, koristimo je za higijenu, pa i za pice - kaže Ana S. (26), dodajući da od nadležnih nisu imali nikakvu pomoć, niti im se iko javljao u vezi ovog slučaja.
Selo deluje zamrlo, iako u njemu žive brojne porodice. Ne poseduje osnovne uslove za život kao što su voda, da ne spominjemo asfalt, kućne telefone, internet, uličnu rasvetu, jer za žitelje ovog sela to predstavlja luksuz u kojem uživaju samo odabrani. Jedino čime su se pohvalili jeste dobra struja.
- Pred izbore nas je posetio predsednik Romske partije Srđan Šajin koji nam je tada obećao ulično svetlo i pumpu za vodu, kada dođu na vlast. Izbori su prošli, svi su se lepo smestili u fotelje, a nas niko više ne obilazi i nema nikakvih nagoveštaja da će biti nekakve pomoći. Deca putuju u Brankovinu u školu i vraćaju se po mrklom mraku, ni jedne sijalice u ulici nema da osvetli put. Kada pada kiša, pošto su ulice neasfaltirane, svuda je blato. Kako onda da u gumenim čizmama i opankama siđemo u grad?! Nikoga ne zanima što nam se deca truju vodom, što nemaju uslove za higijenu, a znaju da apeluju da školujemo decu. Verujem da svako normalan mašta da bude uspešan, da pohađa najbolje škole i da se najlepše oblači, a naša deca žele samo da imaju osnovne uslove za život - istakao je Momčilo S.(33).
Romi u ovom selu pretežno su korisnici usluga Centra za socijalni rad. Dragiša P.(44), požalio se na tešku materijalnu situaciju koja ga je zadesila:
- Posla nema, snalazimo se kako znamo da bi prehranili decu. Ne bi moja porodica volela da zavisi od tog socijalnog, od kojeg samo dobijali oko 9.000 dinara. Niko se od tih para nije obogatio. Državi smo uvek na teretu mi najsiromasniji, samo gledaju da nas skinu s vrata i na nama stežu kaiševe. Supruga i ja smo radili mesec dana na njivi i zaradili oko 17.000 dinara i moja porodica više nema pravo na socijalnu pomoć. Ne valja kad radiš, ne valja kad ne radiš, pa kad razmislim, bolje da sam lenčario nego što sam se pekao na suncu!
Nedaleko je selo Balačka poznato kao jedno od najugroženijih sela po nedostatku vode u valjevskom kraju. Njihov problem delimično je rešen uz finansijsku pomoć fondacije neprofitnog drustva LDS Charities prošle godine, pa im iz vodovoda redovno stižu pune cisterne. Romi u Balačkoj, za razliku od suseda iz Blizonja, izbore su okrenuli u svoju korist, jer imaju veći glasački procenat. Oni su problem nedostatka ulične rasvete rešili tako što su se, kako kažu, nagodili sa predstavnicima vlasti da ga reše pre izbora, kako bi im oni za uzvrat dali svoj glas.
Jos gora situacija kod Roma je u Naselju Milorada Pavlovića u Valjevu koji, iako žive u gradu, nemaju struje a nedavno im je ugašena i česma, pa idu po okolnim naseljima kako bi se snabdevali vodom za 17 članova, od kojih je šestoro dece! Njihove komšije iz okolnih zgrada koji su svedoci neprimerenih uslova u kojima žive ovi ljudi, napisali su molbu Vodovodu da im se vrati česma, ali problem još uvek nije rešen.

Pitali smo i nadlezne koje su posledice dugotrajnog korišćenja vode sumnjivog kvaliteta, ali i koliko dece, kao i odraslih treba da se razboli da bi vlast imala sluha za njihov problem. Predsednik Romske partije Srđan Šajin negira da je pred izbore obećao da će njihov problem rešiti za 15 dana.

- I sam sam čekao formiranje vlade kako bih počeo sa radom. Verujem da ću uskoro pronaći vremena i opet posetiti to selo. Obaviću telefonski razgovor sa predsednikom Skupštine Grada Mikom Jokićem, koga ću informisati o ovom problemu i pokušati da zajednički pronađemo resenje - rekao nam je Šajin, jedini predstavnik Roma u parlamentu, čija je stranka u koaliciji sa SNS i koji nakon više od dve sedmice od našeg poziva nije stupio u kontakt niti sa žiteljima ovog sela, niti sa gradskim vlastima.
U Zavodu za javno zdravlje epidemiolog dr Biljana Rajković nam je istakla da ne postoji rutinski pregled vode ako ne postoji zahtev za tim, jer neko mora da plati pregled analize vode. Ona je navela da često imaju problema po tom pitanju, jer pojedinci ne žele da priznaju vlasnistvo nad bunarom. Njihova uloga je, kako naglašava, samo savetodavna i nemaju nadleznost, niti rade čišćenje bunara, kako misli većina stanovnika.
-  Uvek savetujemo ljudima koji se snabdevaju iz bunara sa vodom koja nije higijenski ispravna za piće da se priključe na gradsku vodovodnu mrežu. Posledice direktnog unosa zagađene vode su pre svega crevne zarazne bolesti, kao sto su trbusni tifus, paratifus, dizenterija, zarazna žutica, koje su zbog uvođenja centralnog vodosnabdevanja u većinu naselja, u poslednje vreme veoma retke i ograničavaju se na nivou lokalnih ili pojedinačnih slučajeva. Što se tiče tako nekih retkih slučajeva, veoma je teško spoznati da li se radi o vodi ili o hrani. Takodje, nedostatak higijenske vode za piće i izostanak higijene za posledice mogu imati parazitarne zarazne bolesti kao sto je šuga – navela je dr Rajković.
Podsećamo da su završeni radovi na brani Rovni, koja se gradi od 1988. godine. Punjenje jezera najavljeno je za ovaj septembar i trajaće godinu dana, nakon čega se očekuje trajno snabdevanje vodom za piće u okolnim selima grada Valjeva, kao i u opstinama Ub i Lazarevac.

Voda i uzrok diskriminacije
Počela je i nova školska godina, ali u razgovoru sa romskim mališanima shvatamo da se oni ne raduju ovom početku. Svako od njih, kako nam pričaju, doživljava neki oblik diskriminacije u školi. Velikom broju izostanaka uzrok je upravo problem s vodom, jer često dođu prljavi i neokupani u školu, pa naiđu na nerezumevanje kod druge dece, zbog čega se povlače. Paradoksalno je i to što ova deca u školi uče da je čistoća pola zdravlja, da naš organizam voda čini 75 odsto, da nam čista pijaca voda pomaže u radu naših organa i koncentraciji mozga, a da je oni nemaju ni za piće!

Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google YahooWebSzenario
 

Komentari  

 
+2 #1 BAKI 14-09-2012 21:35
Romi su druga nacija u Srbiji pa s tim predstavljaju potencijalno i veliki broj glasova.Nazalost samo tad ih se i sete kad treba da se glasa, pa onda politicari gledaju bas ona najsiromasnija naselja da ih lazu i mazu. Zalosno je sto njima treba samo ono osnovno za zivot, al toliko su zauzeti svojim "velikim" problemima kad zauzmu stolicu da nemaju vremena ni da pokusaju da pomognu svojim sunarodnicima
Citiraj
 
 
-1 #2 saveta 14-09-2012 23:00
Nikad se nije vise pricalo o humanosti, ravnopravnosti, demokratiji, pa zaboga , 21. vek je, a ovo je nasa stvarnost. Znate kada ce se ovakvi problemi resiti? Kada na politicku scenu dodju ljudi, a ostali nauce svoju decu da postoji neko kome treba pomoci i da nemaju svi iste mogucnosti u zivotu.
Citiraj
 
 
+1 #3 BAKI 15-09-2012 01:08
Tako je to kad treba ljudima voda za pice onda se za to nema para!!! Proletece brzo cetiti godine, a doce maca na vratanca sigurno...da su pametni da sledeci put kad im neko od politicara puni glavu za glas da ih tako najureee i proteraju...kad dodje vreme da se nesto uradi onda su toliko zauzeti da nemaju vremana ni za poziv, a kad treba da se jure glasovi onda imaju vremena da idu od kuce do kuce
Citiraj
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

 
Poslovi u Valjevu od: Jooble
INFOSTUD poslovi
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja