Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
INTERVJU SA GRADONAČELNIKOM VALJEVA STANKOM TERZIĆEM
ponedeljak, 23 jul 2012 08:22
RADUJU ME USPESI MLADIH

Stanko TerzicNovoizabrani gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić ugostio je proteklog petka deo redakcije e-novina “Mladi u gradu” i razgovarao o problemima sa kojima se mladi suočavaju, kao i planovima vezanim za četvorogodišnji mandat koji mu je poveren.
Terzić je, kako kaže, dugo radio kao prosvetni radnik, bio profesor matematike i držao časove najvećim matematičkim talentima, te je zato upoznat sa mentalitetom mladih i njihovim potrebama. Najveća mu je satisfakcija i danas kada vidi neke od svojih djaka da su uspešni u svojim profesijama. U proteklom mandatu kao zamenik gradonačelnika bio je zadužen za društvene delatnosti koje podrazumevaju brigu o deci i mladima.
- U tom periodu uspostavili smo dobar kontinuitet rada i usmerili se najviše ka obrazovanju. Odgovorno tvrdim da je Valjevo jedan od gradova u Srbiji koji shodno svojoj ekonomskoj snazi najviše ulaže u obrazovanje. Postignuti su visoki standardi što se tiče tehničke opremljenosti i izgleda samih škola, stručnosti profesora i nastavnika. Sve je to rezultat i prethodnih vlasti, ali mi smo se trudili da nastavimo taj kontinuitet da se to stanje ne bi urušilo. Što se tiče škole “Milovan Glisić”, očekujemo finansijsku podršku ministarstva od 180 miliona dinara kako bi škola bila završena sledeće godine, a prostorije stare škole osposobićemo i ustupiti verovatno Centru za socijalni rad – kaže Terzić.
Govoreći o nezaposlenosti, kao trenutno najvećem problemu sa kojim se suočavaju svi u Srbiji, gradonačelnik je najavio da će Grad ponuditi veće subvencije za samozapošljavanje i podsetio da se planira 400 novih radnih mesta koje Gorenje treba da otvori do 15. februara sledeće godine. Na pitanje o prevazilaženju problema netransparentnosti i korupcije prilikom zapošljavanja u javnom sektoru, Terzić je odgovorio da je potrebno poboljšati uslove prilikom zapošljavanja:
- Znam da su mladi jako osetljivi na nepravdu i da su dosta nepoverljivi. Očekujemo podršku od Republike što se tiče departizacije i apelovaćemo da uslov za posao u javnim preduzećima bude isključivo stručnost, obrazovanje, materijalni položaj kao i dokazivanje na radnom mestu.
Grad izdvaja sredstva za talentovane i uspešne đake, pomaže im da odlaze na stručna usavršavanja i da se školuju na najprestižnijim fakultetima u svetu, ali se oni kasnije ne vraćaju u Srbiju, jer ih ništa ne obavezuje što se tiče stipendija, ali i nemaju siguran posao.

Stanko Terzic

- Radićemo na podizanju nivoa privrednih aktivnosti otvaranjem novih pogona i stvaranjem uslova za zapošljavanje mladih. Ključna je stvar da mladi imaju sigurnu egzistenciju kad završe fakultete i da mogu da se vrate u svoj grad. Mi do sada nismo želeli nikoga da sputavamo, time se bavila Fondacija za mlade talente, ali oni planiraju da studenti koji će od ove godine dobijati stipendije, budu u obavezi da se vrate, a na gradu je obaveza da im obezbedi uslove da se adekvatno zaposle – kaže Terzić.
Sport predstavlja jedan od ključnih stvari razvoja mladih i čini značajan deo njihovog odrastanja. Gradonačelnik Valjeva ističe da se moraju obezbediti ekonomski i infrastrukturni uslovi za život mladih u seoskim sredinama, među kojima bitnu ulogu igra upravo sport.  On podseća da su u Divcima i Dračiću urađene nove škole i moderne fiskulturne sale i najavljuje da je u planu izgradnja sportskih hala u Popučkama i Brankovini. Uveren je da će u naredne četiri godine svi seoski centri imati sportske sale. Terzić je najavio i izgradnju nove Hale sportova kod Poljoprivredne škole, za koju su već udareni temelji, ali se čeka pomoć države. Završen je projekat zatvorenog bazena, za koji su značajnu podršku pružili Vaterpolo i Plivački savezi Srbije, koji planiraju da Valjevo bude jedan od centara za plivačke sportove.
Gradonačelnik Valjeva najavljuje i rekonstrukciju Doma vojske, po projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji podrazumeva sanaciju krova, fasadne stolarije i izrade fasade, dok se sam enterijer neće dirati. Namena objekta još nije određena, ali nam je gradonačelnik istakao da bi prostor mogao biti iskorišćen za otvaranje Centra za kulturu, valjevskog univerziteta ili nekog drugog projekata za mlade.
Nakon formiranja vlade, gradonačelnik Stanko Terzić očekuje veliku podršku od vlade Republike Srbije i premijera Ivice Dačića koga će informisati o svim projektima koje je grad Valjevo pripremio, jer, kako kaze,  njegova podrška nam je sada neophodna.

Ljiljana Kostić
Foto: Nemanja Sofronić

Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google YahooWebSzenario
 

Komentari  

 
+57 #1 zoran 23-07-2012 10:01
Nas gradonacelnik u Valjevu poznat kao Cane OTPREMNINA,kios t nebi znao da vodi,uvek je bio na budzetu gde mu drugi obezbedjuje pare a on i njegova kamarila da trose, i sada kaze kako drzava treba da pomogne, njemu vise niko nemoze pomoci i tesko nama sa njim u gradu. Njegovi kompanjoni KAPLAR, POCUTA, SELKO DJOKEJ sve govore kuda ide ovaj grad.
Citiraj
 
 
-41 #2 Laza 23-07-2012 13:36
Pa sto se ti Zorane nisi kandidovao, napravio neko svoje udruzenje gradjana kada sve tako lepo znas. Svi znamo sta ne valja, ali bismo da nam neko drugi poturi ledja i radi za nas. Nekim ljudima u ovom gradu NIKO ne odgovara. Nekim ljudima u ovom gradu NISTA nije dobro. Neki ljudi u ovom gradu NE ZNAJU ni sta hoce ni sta nece.
Citiraj
 
 
+36 #3 Pule 23-07-2012 14:47
Kome odgovaraju ovi kaplarovi i pocutini taja je za posmatranje.
Citiraj
 
 
+15 #4 historijska izjava 23-07-2012 15:11
Na pitanje o prevazilaženju problema netransparentno sti i korupcije prilikom zapošljavanja u javnom sektoru, Terzić je odgovorio da je potrebno poboljšati uslove prilikom zapošljavanja:
- Znam da su mladi jako osetljivi na nepravdu i da su dosta nepoverljivi. Očekujemo podršku od Republike što se tiče departizacije i apelovaćemo da uslov za posao u javnim preduzećima bude isključivo stručnost, obrazovanje, materijalni položaj kao i dokazivanje na radnom mestu.
Citiraj
 
 
+21 #5 Buducnost pusta 23-07-2012 15:18
Zasto je nasem gradonacelniku potrebna pomoc republike da bi sproveo departizaciju? Moze da krene od toga da se za mesta direktora javnih komunalnih preduzeca u Valjevu rapise konkurs, a ne da ta mesta budu deo partijskog plena.
Citiraj
 
 
+26 #6 muzicar 23-07-2012 15:56
Diplomirani defektolog POCUTA,nastavni k matematike GOGIC KAMATA su prva postavljenja departizovane vlasti u Valjevu. Gradsko vece je Gradonacelnik Terzic predlozio, da podsetimo a tu su MARKO struja, Vlada umetnik grafike i narodnog folklora eksperti zajedno sa gradonacelnikom .NEMA STANKO PRAVO DA OVAKO PRICA.
Citiraj
 
 
+8 #7 djedo 23-07-2012 18:10
zbog toga sto nikada nije imao svoje misljenje, uvek je morao da pita kevu partiju (sks, sps...)!
Citiraj
 
 
+18 #8 historijska izjava 23-07-2012 20:05
departizacija u stvari znaci proterivanje tudje partije a uterivanje moje partije. u svakom slucaju nama gradjanjima uvek biva uterano. uterivanja ostaje samo se menja uterivac.
Citiraj
 
 
+2 #9 Prolaznik x 24-07-2012 07:35
Ova fotografija?! Potemkinova sela ...
Citiraj
 
 
-27 #10 POHVALA !!! 24-07-2012 08:24
Vecina komentatora bi, umesto sto ogovaraju i kude sve redom, mogli malo da pohvale divan tekst ove mlade novinarke !
Svaka cast ! Samo tako nastavi...
Citiraj
 
 
+15 #11 Manda 24-07-2012 11:18
Najbolje da pricate o haljinama sa slike, i to da hvalite, Vi ste gori od Pocute i Kaplara, kad tako skrecete temu.
Citiraj
 
 
-3 #12 Doca 24-07-2012 12:57
Copak je predugo u losem drustvu.
To neminovno ima negativne reperkusije na kardio-vaskularni sustav.
Citiraj
 
 
+11 #13 Gulin 24-07-2012 20:09
"Postignuti su visoki standardi što se tiče tehničke opremljenosti i izgleda samih škola, stručnosti profesora i nastavnika. Sve je to rezultat i prethodnih vlasti, ali mi smo se trudili da nastavimo taj kontinuitet da se to stanje ne bi urušilo".

Šta ovaj čovek priča? Kako ga nije sramota. Obrazovni sistem je urušen. Srpsko obrazovanje je medju najgorim u Evropi.

"Prema preliminarnim podacima studije o obrazovanju "pisa", koju je među više od 400.000 srednjoškolaca u 57 zemalja sprovela Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj, Srbija je na 41 mestu i statistički znatno zaostaje za prosekom OECD-a"

Ima li neko da ga obuzda? Da ga posavetuje? Ovo je zabrinjavajuća faza.
Citiraj
 
 
+2 #14 Pedja 25-07-2012 09:12
Citiranje Gulin:

Ima li neko da ga obuzda?


Vlast jedino narod motkama ;-) može da obuzda ali bojim se da je narod suviše lenj za tako nešto. :-x
Citiraj
 
 
+12 #15 Pripravnik 25-07-2012 11:58
Kad vec toliko zelite da izadjete u susret mladima, zasto za pocetak ne isplatite plate pripravnicima koji su poceli pre tri meseca da rade a ni jednu platu do sad nisu primili? Inace receno nam je da nam ugovori nisu bili uredu i da su morali da ih menjaju ali sadasnji gradonacelnik ne zeli da ih potpise uz objasnjenje da nisu zakoniti. Samo me interesuje kako su bili zakoniti dok je bio zamenik?
Citiraj
 
 
+5 #16 Manojlo 25-07-2012 16:59
Čujem da već sve puca po šavovima. Lepo sam upozorio da će drM i drK oterati ovog čoveka kod lekara i na bolovanje. Vrć ima teškoće u komunikaciji sa ovim dvojcem. Ode nam Gradonačelnik na bolovanje uskoro.
Citiraj
 
 
+3 #17 Obavešten 25-07-2012 18:22
Današnja Kadrovska komisija nije uspela, zbog nedolaska SNS-a (Mita,Zoka,Rsti ć)ponovo u petak ????? Opšta svađa u SNS-u, treba da se odreknu Pobede dr.Boba, NS-Marko,DSS Lučić, NS -Velja smenjuje Matića Katastar. Dragi građani ovako izgleda vlast u Valjevu!!!! Poćuta kontroliše radove Drobiše ?
Citiraj
 
 
-1 #18 Mrs-hm 25-07-2012 18:58
Ako se nastavi ovaj trend u gradu....kroz 10 godina, Valjevo ce biti grad 50+ sa jedne strane Kolubare, a sa druge fensi seljoberi i lopovi!
Citiraj
 
 
-3 #19 Kontrolor 25-07-2012 20:22
Ako su i drugi pripravnici nepismeni kao ovaj naš gore, onda i ne treba da primaju platu, kao i većina njih tamo u Opštini.
Naravno na čelu sa Cankom.
Citiraj
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

 
Poslovi u Valjevu od: Jooble
INFOSTUD poslovi
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja