Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr
NOĆ MUZEJA
nedelja, 20 maj 2007 23:53
 VELIČANSTVENA NOĆ VALJEVSKOG MUZEJA IMA LI SIJALICA U DOMU KULTURE, iliti, KAKO SMO JEDVA VIDELI IZLOŽBU NACIONALNE GEOGRAFIJE     KLARA SE DOGODILA U BUKVI

I JA POKLANJAM LJUBAV
RAZGOVOR SA SLIKAMA PREKIDI ( VALJEVSKE)  STVARNOSTI

VELIČANSTVENA NOĆ VALJEVSKOG MUZEJA


Sitna kiša, sumoran dan kao jesenji da je. Kvartet MISS sakriven pod tremom valjevskog muzeja i zvuk gudača kao najava svečanog čina. Nadežda Petrović pred nama, oživljena u liku Angeline Lukić, krotka, a hrabra, nežna, a jaka, slikarka kojoj je umetnost bila više od svega, a Srbija više od umetnosti. Dobošar najavljuje tajanstvenog posetioca. Revizor je među nama da izvaga svačije zasluge i svačija dela, šta smo ovom gradu dali, a šta oduzeli. Akademik Aleksandar Loma govoreći o Muzeju vraća nas u prošlost, u svoje dečačke dane i podseća da su muzeji bove koje čine da svačiji brod, pa i naš sopstveni u magli istorije i oluji budućnosti ne zaluta. Iščekivanje je veliko, a vala, dugo se i čekalo da Muzej otvori svoja zabravljena vrata. Čak su se i lipe pred muzejem uznemirile, a kamoli Valjevci pod njima. Došao je trenutak, kanap se spušta, koračamo ka trećoj dimenziji prošlosti. Sama od sebe vrata se otvaraju pred nama, kolena klecaju, prag je pređen, stvarnost ostaje za nama...

I JA POKLANJAM LJUBAVRAZGOVOR SA SLIKAMA

PREKIDI ( VALJEVSKE)  STVARNOSTINOC MUZEJA

NOC MUZEJANOC MUZEJA

NOC MUZEJANOC MUZEJA

NOC MUZEJANOC MUZEJA


Vladimir Krivošejev, direktor Narodnog muzeja u Valjevu za ugradu.info kaže:

Ne znam još uvek da li sam zadovoljan. Moram prvo da prespavam. Vidim da je publika zadovoljna što me čini srećnim. Poslednjih dana ceo kolektiv je radio od ranog jutra do kasno uveče, jedva da smo išli kućama da prespavamo, ali važno da smo ispoštovali rok. Stručne kritike tek očekujemo od strane kolega koji treba da dođu u Valjevo. Za sada, profesor muzeologije na katedri u Zagrebu, Tomislav Šola i savetnik Danskog savetnika za kulturu za muzeje, na osnovu CD i materijala koji smo mu poslali, nam je odgovorio da ako je postavka, iole, inovativna kao sam naziv i propagandni materijal - Valjevci svaka vam čast.

detaljnije ...

K.C.

IMA LI SIJALICA U DOMU KULTURE, iliti, KAKO SMO JEDVA VIDELI IZLOŽBU NACIONALNE GEOGRAFIJE

Za sve ljubitelje dobre fotografije na ovom svetu, National Geographic je aksiom iste - magazin koji 119 godina neprikosnoveno vlada područjem novinske fotografije. Ponajviše, jer je doživljava kao umetnost. Iako otvorena od strane Igora Rilla, urednika časopisa na srpskom jeziku, već u četvrtak 17. maja, izložba fotografija, koju je priredilo domaće izdanje National Geographic, je bez sumnje pravi dragulj u programu Noći muzeja.
 NOC MUZEJA
Valjevci su se, po prvi put  našli, oči u oči sa nekim od remek dela svetske fotografije, kao što je na primer portret devojke iz Avganistana. Ali...Morali su poprilično da škilje. Da foaje Doma kulture nije najsrećniji prostor za izložbu ovakvog značaja, sasvim je jasno. Ali jasno je i da Valjevo u ovom trenutku i nema adekvatniji prostor, na primer gradsku galeriju. Ono što nikom od posetilaca ove izložbe nije jasno, zašto panoi sa fotografijama nisu prikladno osvetljeni. Niko se nije setio?

U Domu kulture nema odgovarajuće rasvete? Nije bilo novca da rasveta uradi kako dolikuje? Bilo kako bilo, ne služi nam na čast. Utehu potražite na www.nationalgeographic.com

K.C. 


KLARA SE DOGODILA U BUKVI

Koliko je bilo interesovanje za monodramu „Klara, dogodilo se nešto neočekivano“, najbolje govori činjenica da su organizatorili morali da zaključaju vrata kafe galerije Bukve na samom početku predstave. Ovaj prostor bio je premali za sve zainterovane posetioce koji su hteli da u opuštenoj atmosferi Bukve, uživaju u dramskom izvođenju glumca Stefana Trifunovića, koji nas je uputio u nastanak jednog pozorišnog dela. Tekst Karela Čapeka nas je nasmejao do suza i uveo u problematiku stvaranja i realizacije pozorišne predstave.

NOC MUZEJA 
Na kraju niko nije bio siguran koliko je vremena predstava trajala jer smo je svi odgledali u jednom dahu i bez treptanja.

U nastavku večeri, uz pićence i priču, posetioci su mogli da uživaju u fotografijama koje je ustupila Brazilska ambasada u Srbiji i filmovima koji potiču iz zemlje najvećih karnevala i najboljih fudbalera. Posle projekcije dečijeg filma, na platno se premestila priča o teškom životu i kriminalu u siromašnim favelama Rio de Žaneira. 

D.D.P.


I JA POKLANJAM LJUBAV

U Galeriji 34 organizovan je program pod nazivom „I ja poklanjam ljubav“ namenjen mladoj publici valjevske Noći muzeja. Na panoima deca i mladi su ostavljali svoje ljubavne poruke, ljubavnu poeziju recitovali su mladi glumci,  plesači studia RMP plesali Rumbu i Sambu, a udruženje Naši snovi je imalo svoju malu prodajnu izložbu, koja je bila pravi ukras ovog prostora. Nažalost, zbog lošeg vremena astronomi nisu bili u mogućnosti da pronađu zvezde, ali zvezdica u očiju i pored toga je bilo na pretek.

Šareno i veselo...

NOC MUZEJAImage

NOC MUZEJANOC MUZEJA

NOC MUZEJANOC MUZEJA
K.C.

RAZGOVOR SA SLIKAMA

U Modernoj galeriji u Noći muzeja predstavljena je standardna postavka galerije, zbirka slika i crteža Ljube Popovića iz poklon zbirke, pojačana novom slikom Mihaila Đokovića-Tikala. Razgovor sa slikama za posetice upriličile su mlade polaznice Škole glume i kulture govora, koju vodi Katarina Vićentijević. Prigodna muzika je upotpunila atmosferu u Modernoj galeriji, koju je ovom prilikom iznova posetio veliki broj Valjevaca.

 NOC MUZEJA

K.C.

SRPSKA DUHOVNA MUZIKA U OKRILJU MEKSIČKE MODERNE

U Noći muzeja, Crkveni hor Hadži Ruvim je svoje mesto našao među lepršavim slikama Edgar Cano Lopeza, izloženim u Internacionalnom umetničkom studiju Trnavac. Pred oko 50 posetilaca i pod dirigentskom palicom prof. Dragana Vasiljevića hor Hadži Ruvim je nastupio u svom punom sjaju, pomognut odličnom akustikom galerije studija Trnavac. Meksički slikar, gost Valjevaca, je na licu mesta stvarao svoje novo delo kako bi upotpunio ovaj umetnički performans. Izuzetno veče za izuzetnu priliku. Nadamo se da nećemo morati da čekamo godinu dana na još jedno ovakvo muzičko dešavanje u ovom divnom ambijentu.

NOC MUZEJANOC MUZEJA

K.C.


PODSETI ME ŠTA TO BEŠE LJUBAV

Sinoć smo se ukrcali u vremeplov sa Lolom Novaković, Tanjom Bošković, Radetom Marjanovićem i Mišom Komnenićem.  Podsetili smo se kako je očaravajuće reći VOLIM TE nekom i kad se budi i kad je tužan... Čuli priče o prvim ljubavima, prvim čežnjama, svi pevali Podseti me što to biješe ljubav. Sećali smo se kako su izgledale večere generalnih direktora i letovanja preko sindikata, putovanja  Zastavom 750 (fićom). Bilo je osmeha, divnih pesama, nezaboravnih saveta, najneverovatnijih dogodovština, a i suza.

NOC MUZEJA

Razgovarali smo i sa Radetom Marjanovićem o dobrim starim vremenima.

Šta Vas vezuje za dobra stara vremena?

Priča o mom odrastanju, prijateljstvu, školovanju, letovanju, o svemu onome što čini jedan život. Ali način na koji sam pravio ovaj kabare jeste da ne pričam o tome kao o žalu za mladošću, već sam želeo da se igram sa tim vremenima sa ironijom, sa vrlo duhovitim pričama osvrnem na to vreme koje je iza nas i naravno sa hitovima tih godina a koji se slušaju i danas. Tako da taj spoj tih hitova 70-ih godina i priča koje su tada nastale a koje se i danas dešavaju je nešto što osvežava kabare Dobra stara vremena i što mu daje toliki polet i toliku radost.

Koji film po Vašem mišljenju najbolje prikazuje situaciju 70-ih?
Ima dosta filmova koji su vezani za taj period, od duhovitih pa do talasa crnih , kao što su fimovi Žike Pavlovića. Sa druge strane, tu su filmovi Gorana Paskaljevića, Duška Kovačevića koji su na drugačiji način govorili o tom dobu. Svaki period je imao neki film koji je obeležio to vreme.

A kultna pesma dobrih starih vremena?

Druže Tito mi ti se kunemo. Ali, to mi nije omiljena. Omiljena pesma mi je Dobra stara vremena, koja je i motiv ovog kabarea.

Valjevska publika važi za tvrdu publiku?

Ove priče i ova vrsta muzike svakog omekšaju. To su priče koje bude emocije i publika vrlo brzo prihvata to i pristaje da sarađuje sa izvođačima. Večeras je bilo zaista divno!
 NOC MUZEJA

Jelica i Nikola


PREKIDI ( VALJEVSKE)  STVARNOSTI

Koncert Kande, Kodže i Nebojše u sali Doma kulture, teško je posmatrati isključivo kao kulturni događaj. On je pre lokalni sociološki fenomen, marker naše stvarnosti, koji ukazuje na ozbiljnu metastazu  svesti kulturno - političkih poslenika. Dijagnoza: Drastičan hirurški rez je neophodan, da bi se sačuvalo mlado zdravo tkivo.

Pre 7 godina, posle koncerta KKN u okviru kampanje Vreme je, rastali smo se sa Oliverom Nektarijevićem sa rečenicom –Vidimo se uskoro u Domu omladine. Niko tada nije ni slutio da će svoj dug prema omladini, akteri političke scene zaboraviti brzinom munje, i da će jedini gradski prostor namenjen mladima i 2007. biti zaboravljen i besmisleno prazan. U međuvremenu stasale su nove generacije, bez mogućnosti da u ovom gradu vide, čuju ili dožive bilo šta iz šarenolike ponude srpske muzičke scene. Koncert KKN u okviru Noči muzeja bio je performans neprilagođenosti, pre svega institucija mladim ljudima, a zatim i mladih institucijama. Svirka bez binskog monitoringa, večita potraga za kablovima koji nedostaju, kašnjenje od pola sata, zbunjenost zaposlenih u Domu kulture i paranoja izazvana navalom klinaca željnih dobre svirke. Sa druge strane, mlada publika ogorčena na ambijent u kom se našla, molbe da ugase cigarete, spuste noge sa stolica, ili pak, siđu sa istih. Da li će KKN zapaliti pozorišnu salu? Ali bukvalno. Preživelo se, konstatovali su i muzičari i uprava i publika. -Intersantno iskustvo,- kažu članovi benda, -ovo je prvi koncert na kom nismo pušili i pili na bini.-

{Ali nije to bio razlog što je koncert trajao samo sat vremena, već zahtev direktorice. –Ovo se nikada nije desilo u Domu kulture, - kaže ona dok organizatori skupljaju flaše, konzerve i pikavce.- i neće više nikada.-  I ne treba, dodajemo mi. Ali gde treba?

NOC MUZEJA

-U holu Doma kulture, -uglavnom su konstatovali ljudi koji su došli na koncert. –Hol nije dovoljno veliki da primi oko 500 ljudi koji su bili na koncertu, bina je premala za ozbiljan bend, akustika očajna.-, konstatuje organizator Noći muzeja.

-Ma, dobro je bilo. Svašta smo mi videli svirajući po Srbiji. Naša rok scena propada, jer ljudi ne umeju da organizuju koncerte. Mnogi koji se time bave hoće da zarade 1000 evra na  Kandi, Kodži i Nebojši, i ne mogu da im objasnim da to ne ide tako. Onda kad uvide i sami, odustanu od organizovanja koncerta ove vrste. Ovaj posao mora da se radi iz ljubavi, ali profesionalno, a to je retkost.- kaže Zlatko menadžer KKN. –Nama je važno da nas ljudi čuju u Valjevu i da im se svidi svirka. Bend je svirao stvari sa starog albuma Igračka plačka i novog,  Prekidi stvarnosti i mislim da je publika dobro reagovala. To što nije smelo da se puši i pije u Pozorišnoj sali, nije neki problem. Na zapadu je uobičajeno da se ne puši u salama za koncerte ovog tipa. Uostalom, u Sava Centru se niko ne žali na takve stvari, a i tamo nastupaju mnogi bendovi, Beogradski sindikat na primer.- dodaje Zlatko, jedan od menadžera prošlogodišnjeg EXIT festivala.

Oliver Nektarijević -blic intervju:

KKN su uspeli da prežive na našoj umirućoj rok sceni. Kako?

Vampiri

Zašto si se vratio iz Amerike?

Vukodlak

Opšta klima u Srbiji?

Globalno zagrevanje mi ne smeta. Meni smeta kad je kiša i hladno, kao danas.

Image 

Vaša publika, da li se podmlađuje?

Ima sveže krvi. To su naša deca, to je porodica. Kad šetam gradom poludim od razne šabanije. Kad dođemo na naš koncert i vidimo te klince u publici, razmišljam gde se oni inače  kriju. Svi su oni maksimalno pozitivni, ekipa na nivou, zapitam se kako uspevamo da ih sakupimo takve, kakvi su.

K.C.


Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google YahooWebSzenario
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja