Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr

VALJEVSKO BLOGOVARANJE

Прекаријат

Objavljen od Boško
Boško
Boško još nije napisana biografija
Korisnik je trenutno offline
na utorak, 30 avgust 2016
in POLITIKA 25 Komentara

Сваког Првог маја, неко се сети радника. Том приликом се изанализира стање у ком се налази радничка класа, поброје се проблеми, којих ни сами радници нису свесни. 2014 год. за Први мај Драгана Пејовић пише:
Наслов: „Празник нестале класе“
Поднаслов: „Простор радничке класе у Србији (додајем: Не само у Србији .) заузима „ПРЕКАРИЈАТ“ класа очајних. То су људи који немају посао, они који га имају су непрекидно у страху и неизвесности, да ли ће им уговор бити продужен па се плаше од немогућности новог ангажовања.“
Треба знати да су радници у Чикагу 1886-е иступили са захтевон да се дефинишу као „Радничка класа“ Сандра Петрушић за први мај 2012 год. Пише: „Тада радници постављају услов познат као три осмице. Осам сати рада, осам сати одмора, и осам сати културне надоградње“. Она још каже: „ „Век и неколико деценија касније овакав захтев изгледа као научна фанстатика. Радници данас углавном траже посао, док они који га имају желе да им рад буде плаћен, а културну надоградњу нико и не спомиње“.
Културну надоградњу је објаснио Стиг Дагерман: „ Како је могуће, на пример понашати се са једне стране као да на свету ништа осим књижевности ( или културе) више нема важност, док са друге стране је немогуће не видети да се људи око нас боре против глади, принуђени да мисле за њих најважније колико ће примити на крају месеца“. (Додајем: и да ли ће примити?)
Ипак радници данас све више и више постају свесни, да је капитализам велика шарена лажа и да су обећања : „ Капитализам је рај, у њему је живот мед и млеко “ била само једна превара да се се све оно што се стварало десетинама година распрода и створи једна класа тајкуна. (богаташа) који су марифетлуцима, крађом помоћу државе постали богати на рачун радника.
Са новом законом о раду радници постају практично речено робови.
Данас радници у Србији не знају колико им је радно време, кад и да ли има одмор, зашто је отпуштен и колика му је плата и кад ће је добити. Француска због овог закона ври, док код нас се ствари дешавају некако стидљиво. У почетку, понеки радник одсече прст, неки изврши самоубиство, неки опет штрајкују глађу. Има и оних који пребију директора па иду у затвор, где их храна и починак не кошта, а има и оних који леже на прузи. Један радник себе је окарактерисао: „ Осећам се као овца пуштена у планини, а не припадник радничке класе. Други: „ Сачувао сам осећај класне припадности, коју не могу да назовем радничком, „већ класом погнуте главе.“
Евидентно је да у Србији не постоји снага која би покренула решавање проблема и тако нешто променила.. Синдиката има много који не могу да се договоре око основних ствари због којих синдикати и постоје. Срби као религиозан народ не познаје своју религију а још мање мисли својих светаца. На пр. Владика Николај: „Народу није проблем путовођа, него је проблем што их је много“. Такође радници у јавном сектору имају боље плате, и губе интерес за било каквом променом.
Овог сефера је доста, а на крају: „Пролетери свих земаља уједините се“.
Ključne reči: Nema ključnih reči

Komentari  

 
+5 #1 R.Pecelj 31-08-2016 12:55
Da pomognem drugu Bošku :

http://pescanik.net/prekarijat/

http://impulsportal.net/index.php/razgovori/intervju/3290-prekarijat-intervju-sa-autorom-knjige-prekarijat-guy-standingom
Citiraj
 
 
-6 #2 bosko 01-09-2016 06:32
Друже Пецељ не треба мени помоћ, а нисам је ни тражио. Она потребна радницима, да смогну снаге и да се супроставе (политичком борбом) угњетачима.
Citiraj
 
 
+7 #3 Trivun 01-09-2016 09:45
Citiranje bosko:
Друже Пецељ не треба мени помоћ, а нисам је ни тражио. Она потребна радницима, да смогну снаге и да се супроставе (политичком борбом) угњетачима.


Kakva bre politicka borba. Drug Marks je jasno rekao: revolucija. A posle toga diktatura proletarijata. U ovom slucaju prekarijata.
Citiraj
 
 
-10 #4 bosko 01-09-2016 11:07
Ne lupetaj.
Citiraj
 
 
+8 #5 Trivun 01-09-2016 11:44
Citiranje bosko:
Ne lupetaj.


Jel s ti cito druga Marksa?
Citiraj
 
 
+11 #6 R.Pecelj 01-09-2016 12:09
Citiranje bosko:
Друже Пецељ не треба мени помоћ, а нисам је ни тражио. Она потребна радницима, да смогну снаге и да се супроставе (политичком борбом) угњетачима.


Druže Boško, kaže se : hvala gospodine Pecelj, niste trebali !!! :lol:
Citiraj
 
 
-10 #7 bosko 01-09-2016 19:20
Слажем се са тобом друже али "hvala gospodine Pecelj, niste trebali" ово се каже кад се помоћ (или што друго) прими.
Citiraj
 
 
+7 #8 R.Pecelj 02-09-2016 16:34
E da osta Kraljevina posle rata, došlo bi do daljeg razvoja kapitalizma, sindikati bi ojačali a radnička klasa bi uživala kao u Nemačkoj i zapadnoj Evropi i bila zaštićena i sa svim pravima.
Jedino što bi moralo da se radi.... :lol:
Citiraj
 
 
+7 #9 Pitanje 02-09-2016 19:16
Citiranje bosko:
Слажем се са тобом друже али "hvala gospodine Pecelj, niste trebali" ово се каже кад се пмоћ (или што друго)прими.


Dobro, ajd nam reci kako treba da se rekne kad ti neko nesto najljubaznije ponudi a ti iz baksuzluka to odbijas?
Citiraj
 
 
+8 #10 Englez 03-09-2016 16:46
Marks je rekao radi kliko hoces u uzmi kolko ti treba.To je upravo bilo kod komun ista.Oni koji su bil clanovi SKJ,nisu radili nista,jer su tako mislili,a uzimali kolikosu mogli,a ostala gologuzija je radila onoliko koliko mora.E da je ostala kraljevina,gde bi nam bio kraj,je li tako druze Bosko?
Citiraj
 
 
+9 #11 pomoc 03-09-2016 20:41
Das slepcu kobasicu on kaze kriva.
Citiraj
 
 
+5 #12 Omladinac 04-09-2016 14:49
Čika boško, što se ne upišete na ovaj kurs lepog i pravilnog ophođenja kod ovih stručnjaka. Vidite da kažu da je uspeh zagarantovan !!!

Citiraj
 
 
+5 #13 Istina 04-09-2016 19:47
Žao mi je, ali ništa se ne dešava povodom vaših pisanja na blogu.
Niko ne daje ni 5 para.

Nema pomaka ni u pogledu kulture, infrastrukture, socijalnog stanja građana Valjeva... Nema naroda ni na ulici, parkovima, šetalištima, kafanama, kafićima... Narod je ubijen.

Socijalna razlika je sve veća. Sve više kapitala se sliva u ruke malog broja pojedinaca, jel oni misle da im više treba? Da će sa velikim bogatstvom postati besmrtni?

Hajde da se orgabizujemo i da probamo nešto menjati. Ulice nam rupljave i vitopere, nestručno urađene kao i svetlosna i horizontalna signalizacija...Fasade su strava i užas, roditelji dižu kredite da kupe deci knjige za školu... Pa šta se to dešava, zar pojedincima trebaju tolike pare da ne može ništa da se popravi u ovom jebenom društvu najgore i najgluplje nacije na svetu, ili je to sve zbog sistema vrednosti?

Usput, gologuzija je išla svake godine po tri nedelje na more, dobijala stanove, a ko je hteo pravio i vikendicu, a danas? Šta je to danas?
Citiraj
 
 
-2 #14 bosko 05-09-2016 06:54
Истино, потпуно си у праву. Некада су се на овом сајту водили озбиљни разговори. Ови који се овако понашају су моји пријатељи, којима је само стало до зај...нције па се онда церекају како су на пр. Бошка навукли, на неку дискусију, а ја им по неки пут учиним задовољство, и прихватим њихов манир.
Ономад сам прочитао један врло интересантан чланак о "Глупостима". Па ћу изнети неке глупости које карактеришу неколико садашњих коментатора. Онда има и велики број деце која не разумеју живот, али воле да се чује њихов глас и то под ко зна којим именима.
Што се тиче саме теме она је преозбиљна да би се збијале шале. На пр. Пецељ ставља линкове, али увек изостане његово мишљење.
Citiraj
 
 
+7 #15 onako 05-09-2016 08:32
Vrlo ozbiljna tema, u jako ne ozbiljnoj drzavi.
Citiraj
 
 
+4 #16 R.Pecelj 05-09-2016 11:13
Opet ja kriv ? :lol:

Prvo sam hteo da pomognem sa ona dva teksta vezanih za temu, pa to izgleda nije valjalo.
Onda sam u komentaru #8 izneo svoje mišljenje ali drug Boško misli da se ja sprdam ?
A valjda je svima jasno da po drugi put počinjemo sa kapitalizmom i da je to kod nas , a i kod drugih je tako bilo, tzv. "divljači kapitalizam" sa bezbroj mana .
Kad se pogreši , posledice uvek budu bolne.

Što bi reko drug ATEISTA, pozdrav brez ljutnju !!! :lol:
Citiraj
 
 
+7 #17 U2 05-09-2016 16:41
Niste ni Vi Bosko imuni od zajebancije.I Vi to voli te.Setite se samo onog stiropora.........a za nekog tema o sportu je vrlo ozbiljna.
Citiraj
 
 
-5 #18 bosko 06-09-2016 10:46
У2, грдно се вараш. То са стиропором је жива истина. Ја лично не могу да схватим да теме о спорту могу бити важније од тема које су битне за нашу егзистенцију. Такве теме спадају (по мени) у домен "фарме", "парова" и осталих сличних програма, које скрећу пажњу од много важнијих тема.
Citiraj
 
 
+4 #19 sportista 06-09-2016 13:42
Nekome je i sport izvor egzistencije.I to bitan izvor.
Citiraj
 
 
+5 #20 bosko 06-09-2016 14:05
Тачно Спортиста.
Citiraj
 
 
-2 #21 U2 07-09-2016 11:27
Citiranje bosko:
У2, грдно се вараш. То са стиропором је жива истина. Ја лично не могу да схватим да теме о спорту могу бити важније од тема које су битне за нашу егзистенцију. Такве теме спадају (по мени) у домен "фарме", "парова" и осталих сличних програма, које скрећу пажњу од много важнијих тема.


Ako sta mrzim u zivotu, to su plagijatori .. a ovaj lik, od stotina milijardi pseudonima koristi moj, zaboravljajuci da ja sa Boskom ne polemisem vec odavno, sto moze i on sam da potvrdi ...
Citiraj
 
 
-5 #22 bosko 07-09-2016 17:56
Не знам који је прави, али мислим да би то Админ. могао да реши. Слажем се да не полемишемо па сам онако одговорио како бих био помирљивији.
То је сигурно или Пецељ или РВ. О њима сам говорио да воле да направе збрку па се онда церекају ко онај на брашно. Уосталом не треба се чудити. а још мање секирати, јер су они пропале демократе, а крила им слаба па не могу да прелете на неку паметнију позицију. ))))
Citiraj
 
 
+3 #23 R.Pecelj 07-09-2016 18:24
Druže ATEISTA, pomagaj !!!
Ovaj tvoj prijatelj i partijski drug me na pravdi Boga ocrni pred čaršijom, samo tako.
Ne može me oprati ni Kolubara, mislim kad se pusti on Brana.
Još me vređa i politički a kao njegovi dobro stoje. Uvukli se, da ne kažem gde, samo da su u vlasti. Ne smeta im ni prostakluk , ni lažna obećanja.....
E da mi je onaj tvoj pendrek.... :lol: Znao bi ja dobro šta bi sa njime !!!
Citiraj
 
 
+4 #24 Vladika Rade 07-09-2016 19:54
E jeste Pecelj,svaka ti je ka Njegoseva.
Citiraj
 
 
+1 #25 АТЕИСТА 15-09-2016 11:17
Citiranje R.Pecelj:
Druže ATEISTA, pomagaj !!!
Ovaj tvoj prijatelj i partijski drug me na pravdi Boga ocrni pred čaršijom, samo tako.
Ne može me oprati ni Kolubara, mislim kad se pusti on Brana.
Još me vređa i politički a kao njegovi dobro stoje. Uvukli se, da ne kažem gde, samo da su u vlasti. Ne smeta im ni prostakluk , ni lažna obećanja.....
E da mi je onaj tvoj pendrek.... :lol: Znao bi ja dobro šta bi sa njime !!!А јеси опро шајбу?

Поздрав брез љутњу :-x
Citiraj
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja