Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr

VALJEVSKO BLOGOVARANJE

Tešnjarske večeri manifestacija lokalnog karaktera..da li je to cilj…

Objavljen od tomic.dragic
tomic.dragic
tomic.dragic još nije napisana biografija
Korisnik je trenutno offline
na subota, 09 jul 2016
in KULTURA 34 Komentara

Tešnjarske večeri manifestacija lokalnog karaktera..da li je to cilj…


Analiza Tešnjarskih večeri


http://www.valjevo.rs/analiza-tesnjarskih-veceri/

Rezultati istraživanja o Tešnjarskim večerima stručnjaka Geografskog instituta „Jovan Cvijić“ Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i Prirodno-matematičkg fakulteta (PMF) iz Novog Sada


Autori su utvrdili da su Tešnjarske večeri manifestacija lokalnog karaktera i da je preko 90% posetilaca iz Valjeva i okoline.


Autori su organizatorima preporučili da posetiocima ponude više obilazaka turističkih znamenitosti valjevskog kraja, jer bi time produžili njihov boravak u Valjevu.

Preporuka je da se turističke agencije i trističke organizacije više uključe na promociji i da u svoju ponudu uvrste turističke obilaske Brankovine, manastira i prirodnih lepota valjevskog kraja u vreme trajanja Tešnjarskih večeri.

Jedna od preporuka je i da se tokom manifestacije organizuju predstavljanja starih zanata, čime bi se oživeli zanati, ali i obogatila ponuda kalitetnih suvenira.

„Naučni pristup najznačajnijoj gradskoj manifestaciji je pravi put da se analizira ono što je do sada urađeno i da se ukaže na pravce razvoja i unapređenja.

http://www.gi.sanu.ac.rs/en/publications/journals/pdf/065_2/gijc_zr_65_2_008_dimitric.pdf

Za „Tešnjarske“ Zorica Brunclik, Piloti i Neda Ukraden

http://patak.co.rs/za-tesnjarske-zorica-brunclik-piloti-i-neda-ukraden/

Tešnjarske večeri ove godine biće skromnije, jer je tako odlučilo novo rukovodstvo, a u budžetu za letnji festival biće do 800.000 dinara manje nego lane. Prošle godine Tešnjarske večeri su koštale 4,3 miliona dinara….

 

Pogledajte pozitivne primere analize manifestacije "Nušićijada":


OCENA KVALITETA NUŠIĆIJADE KAO TURISTIĈKE MANIFESTACIJE METODOM ANKETIRANJA

THE QUALITY MARK OF THE NUSICIJADA AS A TOURISTIC EVENT BY THE SURVEY METHOD

dr Svetislav Lj. Marković1) , Miloje Ostojić2) , Zoran Živković3) , Bratislav Stojiljković4)

http://www.cqm.rs/2013/cd1/pdf/8/02.pdf

Već prve godine obnovljena Nušićijada je dobila priznanje za najbolju tradicionalnu manifestaciju, „Turističku slagalicu“.

Naredne godine dobila je nagradu „Turistički cvet“ kao najbolji specijalni događaj u funkciji promocije turizma.

 

EVALUACIJA FESTIVALA NUŠIĆIJADA KAO TURISTIČKE MANIFESTACIJE

THE EVALUATION OF THE NUSICIJADA FESTIVAL AS A TOURISTIC EVENT

http://www.quality.unze.ba/zbornici/QUALITY%202013/086-Q13-094.pdf

 

 

Priručnik o aktiviranju zajednice kroz projekat

ILUSTROVANOM NA PRIMERU obnove i organizacije festivala Nušićijada u Ivanjici

http://www.nusicijada.rs/wp-content/uploads/2013/06/PROAKTIVNA-zajednica.pdf

 

Vodič za organizovanje festivala

http://www.dgt.uns.ac.rs/download/manifest_model.pdf

 

Komentari  

 
+20 #1 zivan 09-07-2016 09:10
nije to cilj. Cilj je da ne radimo nista, da primamo platu, a da ljudi ipak misle da se mi tu kao nesto trudimo. Tesnjarske su iste otkad znam za sebe, samo sto su siromasnije iz godine u godinu. Valjevski klinci idu na Sabacki letnji festival,Lake fest, Love fest cak su poceli da organizuju i ovaj Open minded, a mi smo zadovoljni kad nam dodje seljak iz Pocute da pojede pljeskavicu.
Citiraj
 
 
+9 #2 zivan 09-07-2016 09:11
I sta se desava sa sajtom? Jako dugo se ucitava, komentari nestaju pa se pojavljuju ponovo.
Citiraj
 
 
-3 #3 bosko 09-07-2016 10:46
Ти стручњаци веле: "Jedna od preporuka je i da se tokom manifestacije organizuju predstavljanja starih zanata". Све је некако "ТРЕБА". Волео би да ми неко објасни како представити поткивање волова. или како сејати и обрадити кудељу и од ње направити лажигаће. Постоје много ствари које би привукле публику. Не бих сад о томе, вакат ми је за пиво. Наставићу касније.
Citiraj
 
 
+18 #4 zantlija 09-07-2016 13:56
Ili kako od piva napraviti jecam.A od starih zanata,predstav iti najstariji zanat.Poseta bi bila ogromna,interso vanje jos vece,jer bi svi hteli da vide kako se to radilo nekada.
Citiraj
 
 
+10 #5 Sozontije Trandafil 11-07-2016 16:36
Ако човеку повежу очи и доведу га у неки од градова који има тзв. летњи фестивал, дај боже да би, гледајући само тачку на позорници, исти могао да погоди да ли се налази у Трстенику, Крушевцу, Шапцу, Смедереву, Бечеју... да не набрајам. Неки певач типа М. Илић, З. Брунцлик (ове године запала Ваљеву), Д. Цукић, Матићи, неки фолклор, изложба, позоришна представа, обавезан невероватно ОРИГИНАЛАН маскеМбал (најчешће са М), узмите све програме летњих фестивала и видећете да се карте мешају тако да тих педесетак програма као путујући циркус сваког лета у другој комбинацији путује земљом Србијом. Како сам накриво насађен, мислио сам да би СВАКО место са амбицијом летњег фестивала требало да има обавезна два-три програма који се не могу видети НИГДЕ ДРУГДЕ НА ТАКО ОРИГИНАЛАН НАЧИН већ САМО ТУ, У ТОМ ПРОСТОРУ, НА ТОМ МЕСТУ. Биће јасније ако се сетимо нечега што се зове Дани јоргована или тако некако, где је улаган велики труд у драматизацији доласка Урошеве жене Јелене Анжујске: витезови, комплетна костимографија, евокација тих давних догађаја на драмски или приповедни начин, то се могло видети САМО У ТОМ АМБИЈЕНТУ КРАЉЕВА И ОКОЛИНЕ, ГДЕ СЕ И ДОГАЂАЛО. Ја сам организаторима Т. Вечери дао скроман предлог из кога доносим један ОДЛОМАК, наравно да сам њихово вишегодишње ћутање схватио како ЈЕ ТО (још) ЈЕДНА ОБИЧНА БУДАЛАШТИНА, наравно с моје стране.
На основу мог увида, Ваљево као позорница догађања у књижевним делима (разних жанрова) јавља се у много случајева.
За нас је битно то што се СВЕ У ВЕЗИ СА ОВОМ ТЕМОМ МОЖЕ ПРИКАЗАТИ КАО ДРАМАТИЗОВАНА ГРАЂА, БИЛО КАО ПОЗОРИШНО, БИЛО КАО ФИЛМСКО ОСТВАРЕЊЕ.
Показаћемо ово мало ближе на примеру Протиних Мемоара. Из њих би се, по мом предлогу, могао представити део када Фочић ухапси Алексу и Илију (као и Грбовића). Све ово могло би да се игра испред Муселимовог конака, с тим што би позорница била представљена као подрум те грађевине. По мом схватању, недовољно је приказати само неведене сцене, као и каснији след догађаја (скупљање откупнине, одвођење на стратиште, погубљење...), већ за све ово треба и УВОДНИ ДЕО, КАО И ПАСУСИ У КОЈИМА ЈЕ ЧИСТО ПРИПОВЕДАЊЕ, ПОВЕЗИВАЊЕ ОНИХ СЦЕНА КОЈЕ СУ ПРИКАЗАНЕ У ДРАМСКОЈ ФОРМИ. Е, за ту намену, приповедачког сегмента, могао би сјајно да послужи материјал снимљене монодраме Љубе Тадића МЕМОАРИ. ДАКЛЕ,ТАЈ ДЕО БИ МОГАО ДА ИДЕ НА ВИДЕО БИМУ. Постоји и друга могућност: да се СВЕ СНИМИ И ДА СЕ ПРИКАЗУЈЕ КАО ФИЛМ, и да се емитује СВАКО ВЕЧЕ ЗА ВРЕМЕ ТРАЈАЊА ТЕШЊАРСКИХ ВЕЧЕРИ, испред Муселимовог конака. Мора се признати да је утисак о целом догађају знатно појачан свешћу сваког гледаоца да се то што посматра ЗБИЛО УПРАВО ТУ ГДЕ СЕ И ЕМИТУЈЕ ИЛИ ИГРА, свеједно.
Овде долазимо до онога што би ЦЕО ОВАЈ ПРОГРАМ ЧИНИЛО НЕЧИМ ПОСЕБНИМ: ДЕО ИЗ МЕМОАРА ИГРАО БИ СЕ ТУ ГДЕ СЕ И ДОГОДИО, ОДЛОМАК ИЗ ВРЕМЕНА СМРТИ ИГРАО БИ СЕ И СНИМИО У ЗГРАДИ ОКРУЖНОГ СУДА, где се и одиграо у јесен 1914, поједини делови Ваљевске болнице (из поменуте књиге Време смрти, али и из путописа и сећања појединих актера) из 1914. и 1915. играли би се и снимили на одређеним локацијама где се претпоставља да су се десили, Десанкини стихови и проза, у вези с Ваљевом могли би да се играју или емитују крај њеног споменика, Матијине љубавне песме и поеме у амбијенту Гимназије и њеног дворишта, у Карађорђевој улици, где је Вера живела и тако даље.
Додато касније: зашто се Ваљевска болница Крушевачког позоришта не би извела испред зграде Архива, где се, у Ћосићевом виђењу, све и одиграло. Зар то не би био доживљај за посетиоце Ваљева!
Citiraj
 
 
-2 #6 bosko 11-07-2016 17:34
Обећао сам да ћу наставити касније. Такође није велики проблем поставити и једну не-велику бину, па приказивати Глишићеве скечеве, два цванцика о осталих српских писаца. Не би био проблем, ни поставити једну шатру крај реке у којој би било постављено два три разбоја, па оспособити (ако их има) вуновлачару која би радила безплатно или на ујам, а све што уради ишло пред жене које би преле вуну, наравно са певањем песама са сеоских (некадашњих) прела и тако обезбеђивале материјал за разбоје. Проблем је како сачувати разбоје од хулигана. Жене би ткале мале "шустикле за столице или нешто слично и продавале а новац задржавале за себе.
Договорити се са Ужицем, Осечином Шапцом и осталим градовима о узајамној посети. Некада су Ваљево и Шабац имали своје посете где су подваљивали једни другимаи тако увесељавали публику наравно без предходног договора. Касније би са овим скечевима могло да се иде и по селима. Није тешко испред петничке цркве приказати одломак из "Први пут са оцем на јутрење". Као што видите идеја има на претек. У Ваљеву има паметних и способних људи. Има и оних других али они седе у општинској власти и не дирати их, јер су у стању да покваре све.
Citiraj
 
 
+24 #7 Srecko 11-07-2016 21:39
E ovaj Bosko predlog pred Crkvom ti je najbolji.Kako bi ti usao u Crkvu i u portu.Mogu te zamisliti u prvom redu sa sve popovima,kako se ljubis i krstis.Stvarno bi bilo prvi put na vecernjoj molitvi,a Milutin te blagosilja,dok se ti iskreno krstis i molis.
Citiraj
 
 
+19 #8 hobotnica 12-07-2016 09:38
Prvi red,Bosko a do njega prestolonasledn ik Aleksandar,patr ijarh Irinej sa sve svestenstvom SPC.Prava atrakcija
Citiraj
 
 
-16 #9 bosko 12-07-2016 10:47
Нисам сигуран да си прави Срећко а већ Сраћко то верујем. Боље ми је да седим са поповима, него да пузим пред краљевима (опет ми се омаче мало слово). Што се тиче Петничке цркве, па њу су правили и моји претци. Никад се не крстим а објекат је само доказ нечијих жеља, веровања и т.д.
Citiraj
 
 
+17 #10 dobar predlog 12-07-2016 14:39
Bosko,pljuje po svom predlogu,ili sam po sebi.Dobar je predlog Srecka,samo ga je malo prosirio,bas ono sto je Bosko predlozio.Ovo bi sigurno bili izuzetno poseceno,da li zbog Boska ili gostiju.
Citiraj
 
 
+19 #11 U2 12-07-2016 15:28
Posto moram da verujem da je u pitanju propagacija, ponovicu komentar koji se negde zagubio, a vezan je za ovu manifestaciju lokalnog karaktera ... ove godine pevaju nam dve babe, a ni kod baba, pogotovo ovih dobrostojecih nema dzabe ...
ne bude li opet mog komentara, potvrdice se moja teorija zavere ... :-*
Citiraj
 
 
-8 #12 АТЕИСТА 12-07-2016 17:17
#11 U2 12-07-2016 15:28
0 #10 dobar predlog 12-07-2016 14:39#8 hobotnica 12-07-2016 09:38#7 Srecko 11-07-2016 21:39#5
Све мој до мога. :P Некадашњи партиски, кој* ме кажњаваше сос* другарске критике, а саде седе у Црквени одабир, па се јоште и упрпили да ће им чика Бошко преотети функције. Знају как* се до њиха стже, из лично искуство. :cry:

Поздрав брез љутњу
Citiraj
 
 
+18 #13 nosce te ipsum 12-07-2016 21:00
Bosko je dao predlog,pa se on uprpio,da predlog ne bude odbijen.A bila bi velika steta,mali korak za Boska a veliki za Valjevo i veru.
Citiraj
 
 
+15 #14 Mladen 13-07-2016 07:45
I posle kazete da Bosko nije vernik.
Citiraj
 
 
+12 #15 Preletačević 13-07-2016 12:49
Citiranje АТЕИСТА:
#11 U2 12-07-2016 15:28
0 #10 dobar predlog 12-07-2016 14:39#8 hobotnica 12-07-2016 09:38#7 Srecko 11-07-2016 21:39#5
Све мој до мога. :P Некадашњи партиски, кој* ме кажњаваше сос* другарске критике, а саде седе у Црквени одабир, па се јоште и упрпили да ће им чика Бошко преотети функције. Знају как* се до њиха стже, из лично искуство. :cry:

Поздрав брез љутњу


Svaka čast ATEISTA !!! Najbolje ti je ono kad ovi gulanferi, što se ovde javljaju, za noć pređoše iz partijskih klupa u Crkveni odbor.
Bravo !!!
Citiraj
 
 
-8 #16 АТЕИСТА 13-07-2016 21:25
Паз* Бог те ,,бо та овђе на порту цео комитет СКЈ. :cry: Мого би сазват Конгрес!

@Preletačević
Извини морам те исправити, нисам написао одбОр(то је озбиљна функција) :roll: већ одабИр. :P
Црквени одабир му бидне као В.Д. помоћник заменика црквењака. Или ка*о ото саде веле Умни људи. ВОлонтер.(хуматинарни рад са надом у материјалну добит) :eek: Разбираш?

Поздрав брз љутњу
Citiraj
 
 
+20 #17 Laza djindjuvar 13-07-2016 22:09
Tipican vaser sa panadjurom.Od grdske manifestacije ni slova.
Citiraj
 
 
+16 #18 Poredjenje 15-07-2016 13:29
Leto 2016:
Valjevo, Tešnjarske večeri, gosti: Zorica Brunclik, Piloti, Neda Ukraden,...
Šabac, Letnji festival, gosti: Van Gogh, Bajaga i instruktori, Hladno pivo, Zvonko Bogdan, S.A.R.S,...
Užice, Park fest, gosti: Riblja čorba, Orthodox Celts,...
Gde ćete ići?
Citiraj
 
 
+11 #19 Rozomir 15-07-2016 17:07
Citiranje Poredjenje:
Leto 2016:
Valjevo, Tešnjarske večeri, gosti: Zorica Brunclik, Piloti, Neda Ukraden,...
Šabac, Letnji festival, gosti: Van Gogh, Bajaga i instruktori, Hladno pivo, Zvonko Bogdan, S.A.R.S,...
Užice, Park fest, gosti: Riblja čorba, Orthodox Celts,...
Gde ćete ići?


ja idem na crvenu žabu !!! :lol:
Citiraj
 
 
+18 #20 zna se 15-07-2016 17:39
Ovi od Valjeva kod Zorice.Da ih neko natera da slusaju Corbu,pola bi pomrlo ili slogirali.Ovi iz Valjeva zna se,sigurno ne kod Zorice.Ali sta vredi,oni se ne pitaju
Citiraj
 
 
+12 #21 kulov 16-07-2016 09:48
ja kod Zoke
Citiraj
 
 
-22 #22 Milenko 16-07-2016 11:30
Zorica Brunclik je vrhunski umetnik. Ima pesme visokog kvaliteta, kako tekstova, tako muzike i aranžmana.
Citiraj
 
 
+12 #23 Uroš 19-07-2016 01:14
Složio bih se sa svim kritikama, Tešnjarske su sve gore i gore, prošle godine su potpuno izbačene pozorišne predstave na otvorenom koje su bile duša gradske manifestacije, a muzički program što se forsira je krajnje stereotipan, tako da malo po malo festival gubi i nivo i smisao. Pa nije valjda cilj da svi šetamo u krug i blenemo u roštilj i pivo.
Citiraj
 
 
+6 #24 Gosn.Sima 20-07-2016 11:04
Vrlo upečatljivo i sugestivno !!! :lol: ;-)
Od miline da mi poteku sl......

https://www.youtube.com/watch?v=L7bHgpaHukQ
Citiraj
 
 
+7 #25 znatizeljan 22-07-2016 12:55
Zna li iko koliki je budzet Tesnjarskih veceri?
Citiraj
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja