Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr

VALJEVSKO BLOGOVARANJE

VOJNA PRUGA VALJEVO-PRIČEVIĆ

Objavljen od Pecelj
Pecelj
Pecelj još nije napisana biografija
Korisnik je trenutno offline
na utorak, 24 jun 2014
in STARO VALJEVO 24 Komentara

(Prilog obeležavanju 100 godina od početka I sv.rata)

Vojna pruga Valjevo - Pričević i pruga Valjevo - Loznica nisu baš mnogo u vezi sem što su građene na istom pravcu.
Pruga Valjevo - Loznica je planirana i građena kao važan deo državne železničke mreže po svim standardima javnih železnica. U "verziji" pre I svetskog rata projektovana je za kolosek 0,76 m jer je vezivala pruge tog koloseka.
Međutim pruga Valjevo - Pričević je vojna poljska železnica provizornog karaktera koju je gradila srpska vojska za snabdevanje svojih jedinica i prevoz ranjenika sa kolosekom 0,60 m. Ona je položena po državnom putu Valjevo - Kamenica - Loznica do iznad sela Zlatarić a onda je da bi izbegla velike uspone na ovom putu "spuštena" pored reke Obnice i išla tako sve do mehane u Pričeviću. Dakle trasa ove vojne pruge je imala provizorni karakter. Na ovoj pruzi je bilo nekoliko većih mostova preko Obnice i svi su bili drvene konstrukcije.

S obzirom da je ovo jedina prava vojna pruga koja je sagrađena na teritoriji Srbije trebalo bi joj posvetiti malo više pažnje.

Ovu prugu je nastavila da koristi Austrougarska vojska tokom okupacije, čak su je malo i dogradili. Prilikom povlačenja ovu prugu nisu rušili tako da je kraj rata dočekala u dobrom stanju (postoji zapisnik vojno.železničke inspekcije od 02.10.1919.). Uprkos tome veoma brzo je demontirna (1923. godine) iako bi očigledno bila korisna tom kraju. Moguće je da se očekivao skori nastavak gradnje "prave" pruge ka Loznici i da su je zato tako hitro uklonili.

Što se pruge Valjevo - Pričević tiče citiraću naredbu vojvode Živojina Mišića o otvaranju saobraćaja na njoj. Vojvoda Mišić je inače tada bio komandant I armije kojoj je "pripadala" ova pruga.

"Valjevo 7. jula 1915. u 11 i 10 pre podne

Komandantu Dunavske divizije II poziva

Nova poljska železnica u dolini Obnice od Valjeva do Pričevića gotova je i 5. ov. meseca predata saobraćaju za vojne potrebe.
Do daljeg naređenja ovu će prugu za sada koristiti samo Moravska divizija II poziva i Dunavska divizija II poziva i etapna komanda ove armije za prenos hrane, furaži i ostalih intendantskih potreba.
...................................................................................................................
Načelnik armiske intendature izdaće potrebna naređenja za pravilan i uredan utovar intendantskih potreba na valjevskoj železničkoj stanici te da vozovi bez odocnjenja tačno polaze sa početne stanice, a načelnik armiskog saobraćaja izradiće raspored i red vožnje za prugu Valjevo - Pričević i do 11. ov. meseca saopštiće ga armiskom intendantu, komandantima Moravske divizije II poziva i Dunavske divizije II poziva i komandantu armiske etapne komande, kao i regulisati sva pitanja pružnog i vozog osoblja koje do 11. ov. meseca mora biti na svojim mestima radi urednog redovnog saobraćaja.
Do početka redovnog saobraćaja 11. ov. meseca načelnik armiskog saobraćaja koristiće prugu Valjevo - Pričević za prenos građe za podizanje magacina u Pričeviću, kao i za prenos železničkog materijala potrebnog za dalje podizanje ove pruge.

Štab I armije komandant vojvoda Mišić"

To je interesantna priča. Kao i u ostalim evropskim državama početkom XX veka vojska ni u Srbiji nije očekivala dugotrajni rat. Mislilo se da će nekoliko velikih bitaka i brzi pokreti trupa za kratko vreme rešiti svaki ratni sukob. Ovako nešto se posebno očekivalo na Balkanu jer su I i II Balkanski rat upravo tako izgledali. Zato je i generalštab vojske Kraljevine Srbije tj. njegovo saobraćajno odeljenje punu pažnju posvetio prugama normalnog koloseka od kojih se očekivalo da omoguće brzo prebacivanje jedinica sa kraja na kraj zemlje i njihovu koncentraciju na određenim mestima. Logistički problemi tj. snabdevanje operativnih jedinica se uopšte nije smatralo velikim problemom. Zato železničke jedinice srpske vojske (Železnička komanda u Smederevu koja je na početku rata bila jačine bataljona) sem nešto kolosečnog materijala za skladišta nisu uopšte imale materijal i vozila za gradnju vojnih poljskih železnica. Međutim kako je rat odmicao logistički problemi su i ovde kao i na svim drugim frontovima  postajali sve veći i veći. Naročito teško je bilo snabdevanje jedinica na frontu na Drini jer zbog prekinutog saobraćaja na Savi nije bilo veze između valjevske pruge i pruge Šabac - Koviljača. Zato je početkom 1915. godine odlučeno da se izgradi "dekoviljska" vojna pruga od Valjeva prema zapadu. Materijal za ovu prugu je sakupljan po celoj Srbiji. Veći deo šina i vagoneti su dobijeni od "Francusko-srpskog društva za podizanje železnice i industriskih objekata", jedna lokomotiva je rekvirirana od rudnika uglja Dobra na Dunavu, jedna je donešena sa izgradnje pruge Zajećar - Knjaževac dok se trećoj ne zna tačno poreklo ali je u svakom slučaju bila negde na teritoriji Srbije.

Na ovoj karti se vidi trasa te vojne pruge iz 1915 :


Ključne reči: Nema ključnih reči

Komentari  

 
+2 #1 bosko 25-06-2014 07:04
Врло интересантно. Да ли постоји могућност провере, шта се десило са материјалом (шинама) са те пруге? Зашто ово питам? Ваљево се изградило колубарским шљунком, који су сељаци вадили из реке. У правцу садашње "Сточне пијаце) пронађено је приликом вађења шљунка десетине шина за узани колосек. Ове шине су се у главном употребљавале за међуспратне плоче. Ја и сад имам један комад који ми служи као наковањ. Ономад сам ишао до реке да видим направљену штету и на моје изненађење једна шина стоји готово вертикални у средини реке. Значи има их још. Ове шине је река донела али нисам знао одакле, и нисам знао шта су те шине радиле у близине реке ( сад закључујем) одакле их је река донела.
Узгред да напоменем да сточна пијаца није направљена на територији села Белошевац већ села Бујачић а сад тај део припада Ваљеву. Знам да је ово небитно за ову тему.
Citiraj
 
 
+9 #2 cestitke 25-06-2014 09:07
Gospodinu Radivoju Pecelju,cestitk e n a uspesnoj odbrani doktorske disertacije,i dobijanje zvanja doktora nauka.Cestitam
Citiraj
 
 
+10 #3 R.Pecelj 25-06-2014 10:30
Boško :
"Врло интересантно. Да ли постоји могућност провере, шта се десило са материјалом (шинама) са те пруге?"

Kako da ne druže Boško :
Pruga do Pričevića se koristila negde do 1922-23 godine.Tada je demontirana i sav materijal je prebačen u Crnu Goru za izgradnju uzane pruge 0.60m Titograd- Donja Plavnica .
Prugu Podgorica - Donja Plavnica je prvo napravila Austro-Ugarska vojska posle okupacije Crne Gore. Ali prilikom povlačenja krajem 1918. godine oni su je demontirali i evakuisali sav kolosečni materijal i vozni park.
Prugu po malo izmenjenoj trasi i sa potpuno novim staničnim objektima je ponovo izgradila železnička komanda vojske Kraljevine SHS 1924-25 godine. Šine za ovu prugu dopremljene sa demontirane pruge Valjevo - Pričević u zapadnoj Srbiji.

Inače Boško, da te obavestim da sam ovih dan odbranio Doktorsku disertaciju pred komesijom sa ovom temom postavljenom na Blogu. Doktorski rad ima 2 stane ali kao što znaš uvek su se male stvari cenile.
Jesam malo "kraduckao" od g.Rosića iz Beograda , ali on se ne ljuti jer njemu nije potrebno da doktorira a meni jeste, čisto radi tebe i onog tvog ATEISTE.
Preme tome ja sam sada Doktor istorijskih nauka do II sv.rata i molim da ubuduće vodite računa kako mi se obraćate.
Na jesen ću verovatno upisti i Bogosloviju jer tu sam tanak. Moram ići na Divčibare kod onog popa da me spremi za prijemni ispit.
Nauka u ovoj Srbiji mora dobiti svoje pravo mesto !!! :lol:
Citiraj
 
 
-1 #4 bosko 25-06-2014 13:10
Па Господине ДР. (да ли се Др. пише великим словом ) схватио сам твоју муку око доктората. Оно крадуцкао, као признање, пола се прашта и шта остане много је мало за кажњавање. Сад је крадуцкање доктората добило размере епидемије. Кад би из власти издвојио све докторе, власт би опет била народна.
Сад се опет питам, одакле је Колубара донела оне шине? Поред Дистрибуције па преко оне две нове зграде и дечијег вртића били су урађени бетонски стубови са неки мост. Не знам за где? Можда су ту негде биле и оне шине па их река разбацала које-куда. Опет је луди Србин шине које је купио поклонио Црној гори. Ала су се сви чешали о ову Србију. Мислим на бивше републике. Па сад кад република нема, дошли на ред лопови све са лажним докторатима.
Теологија се данас учи код Томе Николића, а код оног са Дивчибара иде се због економије.
Шта ти вреди докторат кад морам ја неписмен да те учим и усмеравам ка науци.
Citiraj
 
 
+10 #5 Premijer 25-06-2014 15:25
Citiranje R.Pecelj:
Inače Boško, da te obavestim da sam ovih dan odbranio Doktorsku disertaciju pred komesijom sa ovom temom postavljenom na Blogu. Doktorski rad ima 2 stane ali kao što znaš uvek su se male stvari cenile.
Jesam malo "kraduckao" ...


Znaci, brate, ministar uskoro. Nema ti druge.
Citiraj
 
 
+8 #6 R.Pecelj 25-06-2014 16:54
Boško :
" У правцу садашње "Сточне пијаце) пронађено је приликом вађења шљунка десетине шина за узани колосек. Ове шине су се у главном употребљавале за међуспратне плоче. Ја и сад имам један комад који ми служи као наковањ. "

Al se praviš..... 1968 je ukinuta uzana pruga prema Lajkovcu zbog izgradnje normalne. Došlo je do demontiranja šina i pragova ali se verovatno nisu odmah odnosili.
Ti i tvoji seljaci iz Bujačića ste noću dolazili i čorali te šine, vukli do Kolubare i tu bacali. Onda bi prešli na drugu stranu reke i to nosili kući.
Ništa mi ne kažeš šta ste radili sa pragovima ? Što vas tad ne pofataše . E moj druže Tito šta dozvoli ! :lol:

"Шта ти вреди докторат кад морам ја неписмен да те учим и усмеравам ка науци."
Nisi ti baš nepismen. Možeš i ti Boško da doktoriraš. Ima na onoj Megi za vas građevinske preduzimače otvoren poseban smer-"Međament u građevinarstvu". Samo moraš prvo da se upišeš u pravu partiju i onda nema problema. Šteta nema više one tvoje, al pitanje je dal bi pasovala.

I na kraju da te podsetim na ono kad me sretneš na ulici. Znači, bladi naklon, skidanje šešira do pola i ono -Dobar dan gosn. doktore. Moje poštovanje. :lol:
Citiraj
 
 
-1 #7 bosko 25-06-2014 18:03
Опет морам да те исправљам. Сељаци су те шине вадили 1950 год. па до забране. (Не знам које године је то забрањено) и то из дубоког копања. Већ 1965-е постојоле су бетоњерке па у њих није ишао шљунак из Колубаре. Већ то време је био популаран и најбољи шљунак из Мораве. А ако си некад палио инпрегнирано дрво ( незнам која је смеша употребљавана у те сврхе) знао би да тешко гори, и да нема шансе да га стружеш и цепаш. То сам имао прилике да видим у Соко бањи кад су демонтирали неку пругу у руднику. Из свих околних села најпоштенији су сељци из мог села. Питај кога год хоћеш рећи ће " из мог села". То питај првог пролазника, јер на селу их нећеш наћи. Сашли су у град.
Citiraj
 
 
+6 #8 R.Pecelj 25-06-2014 20:21
Uhhhhh, ocrni čoveka i njegovo selo na pravdi Boga. Ne vredi, moram ga častiti jednom lepom kriglom ladnog valjevskog piva. Doći će tu i "10 s lukom".
Nego Boško, ti ispade ko moj neki Mentor. Stalno me nešto ispravljaš i navodiš na pravi put. :lol:
Citiraj
 
 
+7 #9 @R.Pecelj 27-06-2014 09:50
Ako zavrsite bogosloviju,a zavrsicete,mora cete Boska odmah da privedete Bogu i da Vam se ispovedi.
Citiraj
 
 
+5 #10 R.Pecelj 28-06-2014 10:11
Sloboda nema cenu :Citiraj
 
 
+3 #11 R.Pecelj 28-06-2014 16:08
Sinoć smo gledali izvrstan austrijski film " Das Attentat ".
Predlažem da pogledate i "Poslednji valcer u Sarajevu" :

Citiraj
 
 
-2 #12 АТЕИСТА 29-06-2014 23:10
Citiranje R.Pecelj:
Sloboda nema cenu :


Свака част госпон-друг Др. Р.ПЕЦЕЉ, јест права ствар ота титула. Ал сам ја онда поред Др. и Мр. Ср. ,,,,,,,,и ко зна шта још.
Доказ: Doktorski rad ima 2 stane ali kao,,,
Ја сам докторирао пра 50 и неку годину јел де, мораш признати. Ја тога имам ни дизелка не би могла потегнути а камо ли стари Ћира.

СЛОБОДА НЕМА ЦЕНУ: Све похвале.
Citiraj
 
 
-4 #13 bosko 30-06-2014 07:15
Не могу више да гледам, а да вам не одговорио. "СЛОБОДА ИМА ЦЕНУ" а та цена су жртве, За слободу се жртве не броје али су ипак цена.
Чини ми се да је владика Николај рекао: " Власт нема тапију на земљу, већ они који су живот, као највећу цену дали за њу и чија гробља су посејана по целој земљи". Љубав према домовини је такође нека цена.
Љубав, шта то би? У мени оста само она према Србији а остале се узпут некако погубише.))))
Citiraj
 
 
+1 #14 cena 30-06-2014 08:28
Sloboda ima cenu,za ideale ginu [cenzurisano].
Citiraj
 
 
-4 #15 АТЕИСТА 30-06-2014 23:11
Чика Бошко слобода нема цену. Слобода је жртвеник на ком никад нико и неће никад избројати њене жртве.
Citiraj
 
 
-5 #16 АТЕИСТА 30-06-2014 23:15
Citiranje cena:
Sloboda ima cenu,za ideale ginu [cenzurisano].Жалосно, тужно,,,,,,,,, Уосталом то је тввој морал као и васпитање.
Citiraj
 
 
0 #17 cena 01-07-2014 09:27
Citiranje АТЕИСТА:
Citiranje cena:
Sloboda ima cenu,za ideale ginu [cenzurisano].Жалосно, тужно,,,,,,,,, Уосталом то је тввој морал као и васпитање.

Pa sto tvoj Tito nije poginuo za ideale.
Citiraj
 
 
+4 #18 R.Pecelj 01-07-2014 16:07
Ja znam da kad sam bio mali i kad smo se igrali, najubedljivija zakletva nam je bila " Tita mi". :lol:
Citiraj
 
 
-10 #19 АТЕИСТА 01-07-2014 22:11
Citiranje cena:
Citiranje АТЕИСТА:
[quote name="cena"]Sloboda ima cenu,za ideale ginu [cenzurisano].[/qu
Жалосно, тужно,,,,,,,,, Уосталом то је тввој морал као и васпитање.

Pa sto tvoj Tito nije poginuo za ideale.
Тито није мој. Тито је био наш. А није ни био ДЕЗЕРТЕР као Петар II Карађорђевић а и његов чукун деда Карађорђе Петровић. Уосталом то им је морал, хрброст, патриотизам,,,, ,,,,,,, .
А твоје је:
Жалосно, тужно ,,,,,,,,,,,,Уос талом то је твој морал као и васпитање,( да се исмеваш мртвима.)
Citiraj
 
 
+2 #20 cena 02-07-2014 08:16
Ne znam ko se ismeva mrtvima,da li pobijenim po pasjim grobljima na petom puku,ili logorasima Golog otoka.Jedni su bili za kralja i otadzbinu,a drugi za majku Rusiju i tatu Staljina,i svi se borili za slobodu,a streljali komunisti.A da li je Tito bio dezerter,to je istorija rekla.Moj Tito nikada nije bio,ja sam Srbin,bio i ostao.
Citiraj
 
 
+1 #21 @admin 02-07-2014 09:28
Stihove ,,ZA IDEALE GINU [cenzurisano],, napisao je nekadasnji pomocnik ministra kulture,Borisav Djordjevic,na kultnom albumu ,,MRTVA PRIRODA,,koji se i danas mogu cuti na radio talasima i na TV,i nije cenzurisano nikada.Zasto bi bilo ovde cenzurisano?
Citiraj
 
 
-6 #22 АТЕИСТА 02-07-2014 20:42
Citiranje cena:
Ne znam ko se ismeva mrtvima,da li pobijenim po pasjim grobljima na petom puku,ili logorasima Golog otoka.Jedni su bili za kralja i otadzbinu,a drugi za majku Rusiju i tatu Staljina,i svi se borili za slobodu,a streljali komunisti.A da li je Tito bio dezerter,to je istorija rekla.Moj Tito nikada nije bio,ja sam Srbin,bio i ostao.


Онај ко не зна прошлост (историју) светлој будућности нек се не нада.
Citiraj
 
 
-4 #23 АТЕИСТА 02-07-2014 20:48
Citiranje @admin:
Stihove ,,ZA IDEALE GINU [cenzurisano],, napisao je nekadasnji pomocnik ministra kulture,Borisav Djordjevic,na kultnom albumu ,,MRTVA PRIRODA,,koji se i danas mogu cuti na radio talasima i na TV,i nije cenzurisano nikada.Zasto bi bilo ovde cenzurisano?Потпуно се слажем са тобом. У порту #14 cena 30-06-2014 08:28 није у том контексу писано.
Citiraj
 
 
+3 #24 U2 06-07-2014 12:47
Citiranje АТЕИСТА:
Citiranje cena:
Ne znam ko se ismeva mrtvima,da li pobijenim po pasjim grobljima na petom puku,ili logorasima Golog otoka.Jedni su bili za kralja i otadzbinu,a drugi za majku Rusiju i tatu Staljina,i svi se borili za slobodu,a streljali komunisti.A da li je Tito bio dezerter,to je istorija rekla.Moj Tito nikada nije bio,ja sam Srbin,bio i ostao.


Онај ко не зна прошлост (историју) светлој будућности нек се не нада.


A cemu se ti,nadas ?
Citiraj
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 


 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

 
Staro Valjevo

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja