Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr

VALJEVSKO BLOGOVARANJE

IV TRKA PREŽIVLJAVANJA

Objavljen od Administrator
Administrator
Administrator još nije napisana biografija
Korisnik je trenutno offline
na sreda, 10 oktobar 2012
in RAZNO 2 Komentara

Autor: WILD SERBIA

PRIPREME

Izbor lokacije za IV po redu Trku Preživljavanja “pao” je na područje opštine Krupanj. Kao i proteklih godina lokacija na kome će se trka održati bila je tajna do pet dana pred trku. Utisak je da je malo ko od učesnika očekivao baš ovaj deo Srbije.

Krupanj, mesto bogate tradicije i istorije još od vremena Rimljana. Za Srbe naročito značajan u prvom svetskom ratu kada se na prostoru Mačkovog kamena vodila jedna od velikih bitaka. Prva asocijacija i pogled na reljef karte okoline Krupnja govore da teren nije toliko strm i surov kao pojedini iz ranijih godina. Međutim, kao i svaka avantura, i ova je imala svoje osobenosti i iznenađenja. Pokazalo se po kao ko zna koji put da NE POSTOJI LAK TERENJ.

Obilazak terena i pravljenje maršute, otkrili su nam sve lepote i specifičnosti ovog kraja. Izuzetno šumovit predeo za koji kažu da daje najbolju bukvu u Evropi, ispresecan potocima i jarugama glavne su karakterisitke Jagodnje I Boranje, planina na kojima se prostirala trka. Na sve strane šumski putevineucrtani na karti (često preko grebena i trigonometarskih tački), vlake za izvlačenje drva koje slute na put i samo se izgube bili su faktori teške orijentacije za one manje iskusne... Trudili smo se da takmičare držimo dalje od makadamskih puteva i sela(nažalost mahom napuštenih) tako da je izbor vodio kroz potoke i divljinu. Za razliku od orijentacije na terenu, hrana i voda su bili plus u celoj priči. Na svakom koraku mogli su se naći čisti potoci i izvori bez industrije i sela. Hrane je bilo dovoljno za one koji su je tražili. I pored velike suše bilo je tu svega: jabuka, kupina, grožđa, šljiva, oraha, krušaka, krompira ...

Za učešće u ovogodišnjoj trci prijavio se rekordan broj ekipa i takmičara. U Opstanak kategoriji čak 45 timova i 108 takmičara, dok je u Avantura kategoriji prijavljeno 12 timova i 32 takmičara.

Staza je u ukupnoj dužini iznosila negde oko 74km u Opstanak i oko 35 u Avantura kategoriji.

Start trke i kamping mesto za sve koji su to želeli bio je na lokalitetu Zmajevac, 5km severozapadno od varošice. Omiljeno izletište Krupljana bilo je odličan poligon za šatore kojih je noć pred trku bilo preko 30.

STAZA

Kao i obično posle zajedničkog fotografisanja svih učesnika i organizacionog odbora trke, od 8:30 usledio je pretres takmičara. Timovi su nastupali po rednim brojevima prijave i jedan po jedan prolazili karantin zonu spremajući se za start. Nakon pretresa, dve ekipe su kažnjene sa 10 poena zbog zaboravljenih upaljača i GPS uređaja.

U 9:00 je startovala prva ekipa. Dobili su mape i činilo se lak zadatak:” Kuda plovi ovaj brod, a još svinjski?” ... Rešenje ove zagonetke – Svinjski brod, bio je toponim koji je trebalo pronaći i dobiti uputstva od kontrolora za dalji tok staze. Međutim, određeni broj ekipa je krivo shvatio poruku što ih je omelo sa pravog puta i još na startu udaljilo od dalje borbe. Za one više uspešne i koncentrisane, staza je vodila preko Košutnje stope 939m(najviši vrh Jagodnje) i Crnačke šume do kontrole koja se nalazila u potoku Velike reke. Ovde timove čeka iznenađenje u vidu specijalnog zadatka. Najbrži tim koji izađe na Mačkov kamen(923m) dobija 20 bodova, ostali proporcionalno manje prema ostvarenom vremenu. Visinska razlika i uspon od 400m za mnoge su bili nepremostiva prepreka. Na Mačkovom kamenu novo iznenađenje: otpevaj narodnu pesmu po svom izboru za dodatna 3 poena J. Ovaj deo trke je bio zaista zabavan, iako iscrpljeni od prethodnog “brzinca” timovi pokazuju duh i talenatJ. Otkrićem novih pevačkih zvezda, Mačkov kamen prodakšn preti da ugrozi neprikosnovene “Dane estrade” u Donjim Ćukarićima.

Osokoljeni pesmom, timovi nastavljaju ka ušću Velike i Male reke. Ovde dobijaju zadatak da idu na sever preko trigonometra Opeci 565m -”Opeci pa reci deci...”, Smajinog brda 789m i Raskršća do Šarene bukve. Kontrolna tačka Šarena bukva, predstavljala je raskrsnicu između dve kategorije. Ekipe iz Avanture su se odavde uputile ka Zmajevcu- cilju trke dok su velike dečake i devojčice iz Opstanka čekala nova iznenađenja.

Većina timova noć provodi na potezu između Mačkovog kamena i Šarene bukve. Za ovo doba godine noć je bila nezabeleženo topla, u 5h ujutru izmereno je 20 stepeni.

Od planinarskog doma na Šarenoj bukvi uputstva kontrolora vodila su u Borinsku reku, gde su na potezu između tačaka Ai B takmičari trebali da pronađu kontrolore za dalji nastavak. Nastavak kaže:” Izađi na Pravce 635m. Pošto nema trigonometra, fotografiši naslagana drva. Odavde ideš na LOM. Na koti 526m slikaj kamen na kome pise latinicnim slovima LOM. Takođe na tom grebenu se nalaze ostaci kamenog temelja stražare. Sa Loma idite nizbrdo u Borinsku reku do izvora Kraljevac (ozidan sa spomen pločom). Fotografiši se i napij hladne vode(ne preterujJ). Odatle idite na Sugreb(slikanje pored trigonometra), dalje na šumarsku kuću(iznad Bukovskog potoka), zatim na Lokve 467m. Na Lokvama fotografišite stubove koji nose sajlu. Put vas dalje vodi na Stražilo, slikajte se sa trigonometrom. Sledeća uputstva pronađite kod kontrolora u Bukovskom potoku između tačaka C i D. „ Ovaj deo staze pokazao se teškim za orijentaciju, naročito za ekipe koje su ovaj deo prelazile noću. Uspeh svake trke pored fizičke spremnosti, zavisi i od taktike. Pokazalo se da je i taktika specifična na različitom terenu. Ekipe koje su izabrale da put nastave noću podnele su žrtvu i uglavnom nisu završile trku.

Za one malobrojne koji su stigli do kontrole između C i D, uputstvo je vodilo ka Roguljskom potoku i novoj kontroli:” Slikajte se pored trigonometara: Rnjakovac 492m, Lipici 594m. Pravac na Zmajevac. Fotografišite se pored kazana sa gulašem i pasuljem.“Nakon 30 sati na terenu kroz cilj trke na Zmajevcu prva prolazi ekipa Ugi Modžo, nakon njih još 4 ekipe uspevaju da kompletiraju celu stazu.

Bodovanje ekipa realizovano je na samom kraju trke. Takmičari su foto aparatima, koji su na startu proveravani, dokumentovali pređenu stazu, paljenje vatre, prikupljenu hranu i bivak koji su u toku noći pravili. Najveći broj bodova nosio je najbolje napravljeni bivak. Sve ekipe koje su završile trku na cilju je čekao i zadatak za dodatne poene - paljenje vatre u ograničenom vremenu od 10 min.

 

Pobednici Trke 2012.

Karakteristika ovogodišnje Trke u odnosu na prethodne godine bila je nešto teža orijentacija na terenu, naročito u drugom delu staze i kategoriji Opstanak. Šumski teren ispresecan putevima i vlakama za izvlačenje drva, jaruge i hiljade potoka i njihovih pritoka bili su razlog povremenog gubljenja i najiskusnijih ekipa.

Ispostaviće se na kraju da je Krupanj kao lokacija opravdao sva očekivanja. Verujemo da će se mnogi od učesnika na ovaj teren rado vratiti da voze bicikl, šetaju ili jednostavno provedu kvalitetno vreme u prirodi, a ono što će organizacioni tim sigurno pamtiti jeste nesvakidašnje gostoprimstvo žitelja ovog malog grada

.

Pobednici u kategoriji Opstanak:

1. Ugi Modžo iz Beograda, u sastavu Igor Vuković i Nenad Mojsilović, 183 bodova

2. Megacarevi iz Beograda i Niša, u sastavu Bojan Dragutinović i Uroš Smiljanić, 150,80 bodova

3. Uredski štakori u niskom startu, u sastavu Zlatan Kadragić, Tanja Stojanovski, Miljan Mimić 130, 38 bodova

Trku su još završile i sledeće ekipe:

4. EST iz Beograda , u sastavu Marko Nikolić i Nikola Jović 128,23 bodova

5. Vlaole Xtreeme iz Beograda, u sastavu Dejan Avramović i Aleksandar Damjanović 117,70 bodova

Ekipe koje su prošle 6 kontrolnu tačku u Borinskoj reci, podelili su plasman od 6. do 12. mesta: Zli turci iz Beograda, Hobiti iz Beograda, Ime ekipeJ iz Beograda, Asovi divljine iz Beograda, Sinovi šume iz Valjeva, Deka i Isić iz Valjeva i Mountain Brothers iz Zaječara.

 

Pobednici u kategoriji Avantura:

1. Hipnotisana gomila iz Kragujevca, u sastavu: Andreja Kostić, Blagojević Nemanja i Kostić Nikola 76,39 bodova

2. K9 iz Beograda i Rume, u sastavu: Tadija Popović, Stefan Zdravković i Aleksandar Jovan 60,79 bodova

3. Vojplan –Železničar iz Novog Sada, u sastavu: Ankica Malinović, Dr Slobodan Lalić- Dele, Petar Panić- Pera i Zvonimir Kočiš- Zvonko 57.93 bodova

 

Avantura kategoriju pored navedenih završile su i sledeće ekipe:

4. Flajka iz Beograda, Novog Sada i Užica, 47,95 bodova

5. Spartanci iz Valjeva i Lazarevca, 45,36 bodova

6. Dječaci iz Brčkog i Bjeljine, 44,48 bodova

7. Tri spadala iz Beograda, 43,58 bodova

8. Poslednji mohikanci iz Beograda, 42,95 bodova

9. Petar i Dragana iz Zrenjanina i Prokuplja, 40,09 bodova

10. Čačkalica iz Čačka, 10,51 bodova

Zahvalnost

Koristimo ovu priliku da se zahvalimo ljubaznim domaćinima Krupnja: ekološkom društvu „Ecobike“ iz Krupnja i svima onima koji su nam nesebično pomagali oko priprema I realizacije same trke. Posebnu zahvalnost organizacioni tim duguje studentima Poslovnog fakulteta Singidunum iz Valjeva za doprinos u organizaciji. Takođe zahvalnost i Opštini Krupanj koja je manifestaciju pomogla u logističkom i finansijskom pogledu.

Zahvalili bi se I turističkoj organizaciji Srbije koja je prepoznala I podržala manifestaciju.

NAGRADE I SPONZORI

 

Pokrovitelj nagradnog fonda u kategoriji Opstanak

Prodavnica outdoor opreme IGLUSPORT www.iglusport.rs

Pokrovitelj nagradnog fonda u kategoriji Avantura

Robna marka EXPEDITION www.expedition.rs

 

 

 

Ključne reči: Nema ključnih reči

Komentari  

 
+5 #1 Buducnost pusta 12-10-2012 13:10
Bravo za ljude iz Wild Serbia!
Citiraj
 
 
-1 #2 boško milosavljević 05-11-2012 12:11
мене занима како могу да отворим свој БЛОГ на адреси УГРАДУИНФО
Citiraj
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja