Press "Enter" to skip to content

GOVORNICI SA 10. PROTESTNOG SKUPA „VALJEVO PROTIV NASILJA“ PORUČILI – NE SMEMO ODUSTATI!

Stihovima Desanke Maksimović „U ropstvu“ otpočeo je 10. protest „Valjevo protiv nasilja“ na kome su govorili novinar i publicista Hanibal Kovač, bard srpskog glumišta Milan Caci Mihailović i doktor kriminologije Aleksandra Bulatović.

IMG_20230817_192211

„Vi ste korifej slobode, vi ste čuvari vatre, branioci građanske svesti i savesti, prvi ste u Srbiji pored Beograda ustali i rekli NE tiraniji, krađi, hoštapleraju i nasilju“, poručio je Valjevcima okupljenima na Gradskom trgu kolumnista listova „Danas“ i „Podrinske novine“, čovek koji se svojim britkim perom bori protiv medijskog mraka u Srbiji i koji nikada ne posustaje u svojoj borbi za slobodu, novinar i publicista Hanibal Kovač.

IMG_20230817_192258

– Ja sam došao da vam se zahvalim zbog jedne stvari. Vi čuvate Srbiju od trovanja zemlje, imate taj nesrećni Euro Litijum koji rovari ovde, branite celu Mačvu koja je pod drinskom žilom. Ne zaboravite da u Gornjim Nedeljicama takođe žele da naprave zatrovano jalovište, a vi znate šta to znači za našu zemlju, plodne oranice i njive i za naš ekosistem. Dakle svesni ste šta rade, otimaju nam sve, a vi ste tu bili prvi da kažete ne i zaista sam došao da se zahvalim u ime mojih Šapčana, Lozničana, celog Jadra i cele Srbije! Vaša građanska svest i savest je čuvar vatre, a budite sigurni ova vatra će se tek ozbiljno razbuktati“, rekao je Kovač.

IMG_20230817_192900

Glumačka legenda, dramski umetnik koji je odigrao više od 140 uloga u različitim pozorištima, napisao nekoliko zbirki pesama i knjiga Milan Caci Mihailović izrazio je zadovoljstvo što je došao u Valjevo slavnih Nenadovića, Milovana Glišića, Vladike Nikolaja, Vojvode Mišića, Nadežde Petrović i Desanke, u Valjevo Katarine Petrović i Aleksandra Obradovića, u Valjevo svoga prijatelja, velikog srpskog pesnika Petra Pajića koji je odavno progovorio nezaboravnim gorkim stihovima „Ja sam bio u Srbjii, Srbija je na robiji“.

IMG_20230817_193856

On je ocenio da je nakon krvavih, 3. i 4. maja vlast ostala nema, odabravši da ne čuje vapaj naroda za pravdom, istinom i slobodom. Zato, poručio je Mihailović, „svi koji su protiv nasilja i nasilnika moraju biti glasniji i vidljiviji, a da ostali nastave da sede kod kuća i slušaju monologe o procvatu naših gradova i sela, o ekonomskom tigru, medu i mleku koji protiču našim ulicama“.

„A mi, naši dragi Valjevci, u preko 30 gradova širom naše Srbije, ne smemo da odustanemo, ni jedna žrtva bilo kakvog nasilja ne bi nam oprostila povlačenje. Nemamo prava da odustanemo, ni zbog Savamale, ni zbog helikoptera, zbog smenjenih tužiteljki, zbog krađa diploma i doktorata, ugroženih policajaca, zbog ogromnog broja žrtava u majskom užasu i ubijenih i zauvek unesrećenih, ni zbog sopstvenog obraza. Moramo da pokažemo svetu da Srbija nije zemlja poltrona, ulizica, lopova, podanika, udvorica, da je u toj Srbiji mnogo više časnih, čestitih, pravdoljubivih koji su spremni da se žrtvuju za istinu, pravdu i slobodu“, poručio je Caci Mihailović sa Gradskog trga u Valjevu.

IMG_20230817_193804

Doktor kriminologije dr Aleksandra Bulatović koja se u Gornjem Milanovcu u okviru Građanske inicijative TRN bori za prostornu pravdu, čist vazduh, vodu i zemlju, miran san, život, istakla je da glavni uslov za naše živote sprovođenje tranzicione pravde!

IMG_20230817_194020

„Ne može da se kopa litijum u Lukavcu, u Pranjanima, ne može da se pravi akumulacija kod Požege na Tometinom polju, ne može da se potapa Šalitrena pećina u Brežđu, ne može da se progoni policajac koji ne želi da dopusti da nekažnjeno prođe nečiji kum koji divlja po ulicama, ne može major policije Katarina Petrović da strada u Valjevu. I šta ćemo sad? Tranziciona pravda? Ne, to nije usmereno protiv režima, to je usmereno protiv svih onih koji su sistemski korumpirali naše društvo, bez kojih ni politička korupcija ne bi funkcionisala, to su šrafovi i šrafčići u javnoj upravi, lokalnoj samoupravi, u pravosuđu… Svi oni moraju biti procesuirani. Videli smo kako to izgleda, nije tačno da ne može, kad je pao Čaušesku, desetine hiljada ljudi su završile u zatvoru“, podsetila je doktor kriminologije Aleksandra Bulatović.

IMG-1b45724640c76663cd14a7fb9bae790a-V

Nakon protestne šetnje u kafiću „Laki Beut“ predstavljena je knjiga novinara i publiciste Hanibala Kovača „Kamo sutra“ na kojoj su pored autora, govorili i Draža Petrović, glavni i odgovorni urednik lista „Danas“ i Dragan Eraković, zamenik glavnog urednika „Podrinskih novina“.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *