Press "Enter" to skip to content

“Galerija” (pra)likova koji nose sav teret civilizacije

U Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“ otvorena je samostalna izložba skulptura “Homo Tribalicus” francuskog umetnika Nikole Buvea (Nicolas Bouvet). Postavku čine 22 skulpture rađene uglavnom od gvožđa, ali i u kombinaciji sa kamenom i drvetom. Reč je o svojevrsnoj “galeriji” (pra)likova, čudnih, zastrašujućih, a istovremeno dobroćudnih bića, koja svojim izrazom jasno govore šta osećaju. Izviru iz dubine umetnikovog unutrašnjeg sveta, plod su njegove mašte i kreacije koji, “zanatski” gledano, iziskuje izuzetno skulptorsko umeće. Izložbu je otvorila istoričarka umetnosti Marina Cvetanović, autorka predgovora pisanog za katalog koji prati ovu izložbu. Ona je naglasila da su je skulpture Nikole Buvea jako inspirisale i ganule i da je ovde reč o izuzetno kreativnoj sintezi materije, forme, značenja i smisla, a sve u svrhu kreiranja umetničkog puta i negovanja autentičnosti. Marina Cvetanović je kazala da je pred nama umetnikov lični doživljaj realnog sveta, doživljaj ljudi i civilizacije, gde on negde gromoglasno, negde sugestivno, navodi na simboliku ostataka prošlosti koje kombinuje sa modernim. Kako je rekla, svaka figura je pralik koji prethodno postoji u duši.

Izlozba-7
Sa otvaranja izložbe skulptura “Homo tribalicus” francuskog umetnika Nikole Buvea

Nikola Buve nam predstavlja lica onih koji nose sav teret civilizacije. On daje subjektivni doživljaj sveta koji je prepun dilema, slutnji, besmisla, ali tako da podrazumeva i duhovno učešće posmatrača. U centru pažnje autora je čovek, kojim se on opet obraća čoveku. Svaki od njih je sa izrazom koji oslikava lepotu, ravnodušnost, užas ili bol.

“Pred nama su izuzetno privlačne, oslikane arhitektonske skulpture. Skulpture su takve kao da ih je naslikao, one su od čvrstog materijala, ali prosto imate utisak crteža, slike, imate utisak arhitekture zbog te stamenosti materijala od kog su nastale. Ali, one nisu privlačne u smislu lepote, već u smislu snage i energije koja je u njima sakupljena. Nezavisno od svake konkretne vremenski ili prostorno naznake, lica se nižu i sugerišu vreme iz kog dolaze sa opasno jakim impulsom vizuelnog naboja. I ovo vizibilno brujanje proticanja vremena opominje ovim okamenjenim bićima, van vremenskim ili ovovremenskim. Sve je ovde u intonaciji trenutne dramatike života modernog čoveka, ali odmah zatim postaje i opšte”, rekla je istoričarka umetnosti Marina Cvetanović otvarajući izložbu.

Izlozba-03
Sa otvaranja izložbe skulptura “Homo tribalicus” francuskog umetnika Nikole Buvea

Otvaranju je prisustvovao i autor izložbe, naglasivši da je mnogo srećan što u Internacionalnom umetničkom studiju prezentuje svoje radove i što ovdašnja publika ima priliku da ih vidi.

“Prvobitna motivacija za sve moje skulpture je da slušam svoj instinkt i pratim ga. Pokušavam da osećam stvari srcem, takođe i mozgom, ali najbitniji alat u mom izražavanju su moje ruke. Ruke su mi instrument koji omogućava da ostvarim viziju. U svojim radovima kritički se odnosim prema urbanom okruženju, životu u gradu, transformaciji čoveka koju mu diktira ta urbanost. Osvrćem se na problem prekida simbioze čoveka sa prirodom, koji mu je nametnut savremenim načinom života”, kazao je francuski umetnik Nikola Buve, koji sa svojom porodicom od već 15 godina živi u mirnom banatskom selu Miletićevu, gde je napravio atelje i posvetio se svom vajarskom stvaralaštvu.

Direktorka Internacionalnog umetničkog studija Mirjana Vojić zahvalila se autoru, njegovoj supruzi i sinu, koji su došli na otvaranje, a posebna zahvalnost upućena je Bogoljubu Arsenijeviću Makiju, našem Valjevcu, koji je Buvea povezao sa Studijom i koji je, kako je rekla Vojić, od srca učestvovao u organizaciji i realizaciji ove izložbe, koju će publika imati priliku da pogleda do kraja godine.

Izlozba-07
Nikola Buve (Nicolas Bouvet), francuski umetnik / Foto: Valjevska posla

Nikola Buve rođen je 1971. godine u Oranžu na jugu Francuske. Putovanja po Evropi, Africi i Severnoj Americi i susreti sa različitim kulturama, ljudima i običajima ostavili su snažan utisak na njega i dali mu širi izvor inspiracija, koje je kasnije primenio u svom specifičnom umetničkom izrazu. Nakon završene Akademiju likovnih umetnosti u Karpantri, pohađao je i Akademiju likovnih umetnosti u Avinjonu. Pored vajarstva, uspešan je i u obasti dizajna i pozorišne scenografije. Sa svojom suprugom kreirao je trupu vizualnih predstava “Mailis”, gde je najpre radio samo scenografije, a kasnije se oprobao i u glumi. Od 1997. do 2006. godine radio je u scenografsko-tehničkoj ekipi za Festival In u Avinjonu. Nakon uspešne saradnje sa Ateliers Artefact, preselio se sa porodicom u Srbiju, u mirno banatsko selo Miletićevo, gde ima svoj atelje. Iako živi u Srbiji, u periodu od 2016-2019. godine realizuje, kao unutrašnji dizajner, novu radionicu “Artfer” u Francuskoj. U selu Vilovi, Opština Nova Varoš, 2020. godine započeo je novi projekat “Park skulptura”, koji još nije završen. Učesnik je brojnih likovnih kolonija i kolektivnih izložbi. Živi i radi na relaciji Avinjon-Miletićevo-Vilovi.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *