Press "Enter" to skip to content

BOGOJEVIĆU KNJIŽEVNA NAGRADA „HADŽI DRAGAN“

Žiri u sastavu Milunika Mitrović, Branka Lazić i Milijan Despotović su odlučili da nagradu „Hadži Dragan“ za 2023. godinu dodele Dejanu Bogojeviću iz Valjeva za najbolju knjigu poezije „Nemušte jeze jezika“ i Žarku Milenkoviću iz Gračanice za ciklus pesama „Plavo nebo, prazno“.

Poleđina

Dejan Bogojević (Valjevo, 1971) je multimedijalni umetnik. Nagradu „Hadži Dragan“ je dobio za najnoviju knjigu savremene poezije „Nemušte jeze jezika“ koju je objavila „ART grupa AKT“ iz Valjeva. Ovo je jedna u nizu nagrada koju je Bogojević dobio za poeziju. Među nagradama su i Šumadijske metafore, Srpsko pero, Zlatni Orfej, Rade Tomić, Ravaničanin, Povelje Karađorđe za životno delo, Milan Rakić, itd.

Do sada, između ostalih književnu nagradu „Hadži Dragan“ su dobili i: Veroljub Vukašinović, Miroslav Todorović, Vladimir Jagličić, Milunika Mitrović, Bojana Stojanović Pantović, Slobodan Ristović, Petar Matović i drugi.

Književnu nagradu „Hadži Dragan“ dodeljuje žiri književnih novina „Svitak“ iz Požege. Ova nagrada je ustanovljena 2008. godine u čast Hadži Dragana Todorovića (1951-2008), pesnika, likovnog i književnog kritičara i jednog od osnivača književnih novina „Svitak“.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *