Press "Enter" to skip to content

Akcija “Tvojih 15 minuta”

U susret lokalnim izborima 2. juna, Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) pokrenula je kampanju za motivisanje glasača da izađu na izbore. U saradnji sa partnerskom organizacijom Lokalni odgovor iz Valjeva, u petak, 24. maja, od 11 do 14 časova organizovaće uličnu akciju “Tvojih 15 minuta” u Valjevu. Na platou Centra za kulturu aktivisti ove dve organizacije razgovaraće sa građanima o njihovim motivima za izlazak na izbore.

Tvojih-15-minuta-NKD-Lokalni-odgovor-Valjevo

“Prema istraživanjima, glasaču je potrebno samo 15 minuta da ode do biračkog mesta da iskoristi svoje pravo. Vaših 15 minuta, naših 4 godine. Neki kažu da je to obaveza birača. To nije njihova obaveza, to je njihovo pravo i apelujemo na glasače da to pravo iskoriste”, smatra koordinator kampanje Uroš Tasković.

Kampanja, koja je započela akcijom u Nišu, trajaće do održavanja lokalnih izbora 2. juna u 88 gradova i opština. Osim Niša i Valjeva, volonteri NKD-a i partnerskih udruženja razgovaraće i sa građanima još šest gradova gde će se takođe održati lokalni izbori: Užice, Subotica, Bujanovac, Aleksinac, Novi Sad, Svrljig.

“Lokalni odgovor od nastanka motiviše građanke i građane Valjeva da učestvuju u javnim raspravama, da prate javne prezentacije i da budu aktivni. Jedan od osnovnih načina participacije u javnom životu jeste izlazak na glasanje i izražavanje stava o tome kako građani vide situaciju u društvu, gradu, koliko su time zadovoljni ili nezadovoljni”, smatra Đorđe Petković, predsednik Lokalnog odgovora.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) je udruženje građana koje se zalaže za promenu aktuelnog izbornog sistema, kao i da svi građani imaju jednake uslove za život bez obzira da li žive u Beogradu, ili nekom manjem mestu u Srbiji. Lokalni odgovor je udruženje građana iz Valjevu, koje je usmereno na zaštitu životne sredine i podsticanje građanske participacije.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *