Press "Enter" to skip to content

5. Internacionalno trijenale vizuelne i eksperimentalne poezije i Mail arta – događaj jedinstven u Srbiji!

„Kad kažemo vizuelna, eksperimentalna poezija i mail art, mnogima nije jasno o čemu se radi. To je, na primer, poezija pisana nepoznatim jezikom, kada pišemo pesmu ili dnevnički zapis na rukopisu koji smo izmislili i koji mi jedini možemo da prepoznamo. Primer za mail art je ako uradimo neku interesantnu razglednicu i pošaljemo je prijatelju koji živi u Japanu, a on doda neki crtež na tu razglednicu i pošalje je prijatelju koji živi u Španiji, a on je docrta i ostavi svoj umetnički pečat i pošalje nekom na Novom Zelandu i ona se nekako opet vrati prvom čoveku koji ju je poslao”, pojasnio je multimedijalni umetnik iz Valjeva Dejan Bogojević na otvaranju 5. Internacionlanog trijenala vizuelne i eksperimentalne poezije i mail arta u Muzeju zavičajnih pisaca.

IMG_20231205_191317

Internacionalno trijenale vizuelne i eksperimentalne poezije ustanovljeno je 2011. godine i od samog početka ima internacionalni karakter. Ove godine je na konkurs stiglo preko 450 radova 120 autora iz 30 zemalja, od regiona, do Australije, Japana i najudaljenih delova planete. Trijenale se ove godine realizuje u okviru projekta Festival „Interkulturalni dijalog kroz srpski i međunarodni umetničkiu izraz 8” koji je sufinansirao Grad Valjevo.

IMG_20231205_190828

„Suština ove poezije i njenog postojanja se može shvatiti kroz sledeći citat: „nije ono što gledate bitno, nego ono što vidite”. Reč je o jedinstvenoj umetničkoj manifestaciji, a ovo trijenale je jedino trijenale vizuelne i eksperimentalne poezije i mail arta u Srbiji, što Valjevo stavlja na kulturnu mapu. Broj pristiglih radova ove godine je rekordan, a učešće grupe najmlađih autora mu daje novu snagu i neophodnu svežinu. Ove godine imamo mali ali značajan jubilej, kako za autore, tako i za organizatore ove izložbe koju nije lako organizovati. Tri do četiri meseca dobijate radove iz svih krajeva sveta. Sve to treba prikupiti, napraviti selekciju onih koji će biti prikazani, uklopiti ih, a svi učesnici očekuju i povratne reakcije sa izložbe. Sve to zahteva puno rada, strpljenja i ljubavi prema ovom vidu umetnosti. Napraviti izložbu slika je mnogo jednostavnije” tvrdi Bogojević, osnivač trijenala i autor izložbe.

IMG_20231205_190734

U programu otvaranja izložbe su učestvovali učenici Valjevske gimnazije koji su čitali odabrane pesme, i učenici Muzičke škole „Živorad Grbić” sa odseka gitare.

IMG_20231205_185940

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *