Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saOglasiAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr
ZAJEDNIČKIM SNAGAMA DO REŠENJA VIŠEDECENIJSKOG PROBLEM
sreda, 05 decembar 2018 15:41
Jedna od glavnih tema poslednjih dana u Valjevu je aerozagađenje i kako rešiti višegodišnji problem vazduha treće kategorije. Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović sastao se danas sa predstavnicima Agencije za zaštitu životne sredine u cilju što hitnijeg rešavanja ovog problema koji muči građane Valjeva u toku grejne sezone.
Na konferenciji za novinare koja je održana nakon stastanka, gradonačelnik je istakao da grad Valjevo ima višedecenijski problem sa lošim kvalitetom vazduha i da ova gradska vlast neće gurati probleme pod tepih već će ih rešavati kako bi sugrađanima omogućila što bolji kvalitet vazduha.
„ Loš kvalitet vazduha posebno je izražen u zimskom periodu i dominantno je vezan za individualna ložišta koja su nažalost u većini slučajeva uzrok svih ovih nevolja sa kvalitetom vazduha ali i sa nepovoljnim metereološkim uslovima. Na poslednjoj gradskoj skupštini usvojili smo zahtev opozicije o održavanju javne rasprave o kvalitetu vazduha i o nivou zagađenosti vazduha u Valjevu. Ova tema faktički predstavlja početak ozbiljnog rešavanja problema od strane gradske vlasti i uz pomoć i podršku svih republičkih institucija koje nam stoje na raspolaganju. Razlog je naravno briga o zdravlju građana, koji imaju pravo na zdravu životnu sredinu i na kvalitetan vazduh. De fakto je da su individualna ložišta problem koji je pre svega finansijski i socijalni ali problem i u volji građana da prevaziđu to da se priključe na Toplanu. Isto tako problem je vezan i za saobraćaj. Valjevo je grad koji ima oko 20.000 dizel automobila i emisija štetnih gasova iz motora je prilično velika, ne samo u zimskom periodu nego i u svim drugim periodima godine, ali to je nešto što prati modernu civilizaciju i nešto što je svakodnevica ne samo u Valjevu nego i u svetu. Ono što smo dogovorili na današnjem sastanku kada smo pričali o merama koje ćemo preduzeti, jer problem se ne može rešiti ad hok, jeste pre svega povećanje broja priključaka na Toplanu ali isto tako i njen prelazak na gas, kao i priključenje javnih ustanova Toplani. Očekujemo i nadamo se da će biti smanjenje cene grejanja i upravo su te javne ustanove target- meta nekih naših aktivnosti koje su vezane za njihovo priključenje na Toplanu pre svega u samom centru grada ali i u širem centru, što se nadam da ćemo postići u nekom vrlo bliskom narednom periodu“, istakao je gradonačelnik i naveo primer Nemačke kao države u kojoj je ovaj problem regulisan zakonom.Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine rekao je da grad Valjevo ima punu podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine i svih republičkih institucija koje su uključene u rešavanje ovog problema.

„Naime devet od deset stanovnika planete Zemlje suočava se sa zagađenim vazduhom. Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije aerozagađenje je jedan od najvećih izazova savremene civilizacije. Situacija je takva da nažalost ni grad Valjevo nije isključen sa tog spiska. Ono što jeste dobro je to da je u toku prethodne godine vazduh bio bolji u šest gradova u Srbiji i da Vlada Republike Srbije u sklopu svoje politike stvori što više radnih mesta i da investira u čitav sistem i životnu sredinu. Najbolji pokazatelji su formiranje resornog ministarstva, investicije u elektroprivredi Srbije i investicije u novu topionicu u Boru, a sve je to doprinelo boljoj slici vazduha u Srbiji. Sada je pred nama rešavanje problema u Valjevu. Jasno je da grad Valjevo ima podršku Vlade Republike Srbije i da je resorni ministar zainteresovan da u svakom smislu pomogne Valjevu. Ono što je takođe važno je to da smo na terenu zatekli gradonačelnika, koji je sa dozom entuzijazma i povišene odgovornosti pristupio rešavanju ovog problema u želji da ga što skorije reši. Problem postoji decenijama, ali se niko ranije nije bavio njim. Danas imamo i resorno ministarstvo i gradonačelnika koji će se baviti ovim problemom. Na današnjem sastanku smo pre svega prošli ono što je i uradila radna grupa za smanjenje aerozagađenja a to je detektovanje mera koje su neophodne da bi se promenilo stanje kvaliteta vazduha. Te mere su često vrlo skupe, zahtevaju velika finansijska ulaganja i promenu svesti o onome o čemu je pričao gradonačelnik i uzeo za primer države zapadne Evrope. Ono što će biti prva mera nakon ovog sastanka je to da ćemo izvestiti resornog ministra šta smo uradili i tražiti da se pomoć realizuje tokom naredne godine i da se pomogne Gradskoj upravi u prelasku na alternativna sredstva grejanja. Nakon toga kroz razne vidove finansijskih instrumenata iznedrićemo mehanizme koji će finansirati energetsku efikasnost koja je vrlo važna, jer su u Srbiji kao i u Valjevu najveći izvor zagađujućih materija u vazduhu individualna ložišta. Svedoci smo da su neke države poput Austrije i Mađarske, ne samo smanjile zagađenje nego i 2008. godine prevazišle Svetsku ekonomsku krizu tako što su investirale u energetsku efikasnost. To znači da ćemo na taj način stvoriti više radnih mesta u Valjevu ali i smanjiti zagađenje,“ rekao je Radović.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine dodao je da je ovo dugačko putovanje ali da svako putovanje počinje običnim korakom: „Mi smo danas napravili početni korak i verujem da ćemo ako budemo nastavili ovim kontinuitetom i zalaganjem, pre svega gradonačelnika i Ministarstva u narednom periodu prevazići ovaj problem.“

Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google YahooWebSzenario
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 


 Valjevo - Lajkovac - Beograd
05;  06;  07;  08;  09;  10;  11.15;  12;  14.15;  15.45;  18;

Valjevo - Ub - Beograd
05.30;  06.45;  7.45;  09; 10;  12.30;  13.30;  14.30;  16; 17;  16.50;  18;  19;

Valjevo - Novi Sad

07; 10.;  12.45 (izuzev nedeljom),  18.50;

Valjevo - Niš

16;  17.30

Valjevo - Kragujevac
08;  16;
 
Autobuska stanica Valjevo 014/221482
Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo-Beograd Centar (Prokop)
4,35;  06,00;  09,06;  12,27;  17,007;  19,59;

Valjevo-Beograd
05,04;  18,24;

Valjevo-Bar
10,47;  22,48;

Železnička stanica Valjevo   014/221697

 
Staro Valjevo

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja