Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resort
Početna stranaValjevske vestiPozitivaMladiKulturaSportBlogFoto danaNa kafici saOglasiAdresarKontakt
Pratite nas preko Facebook-a  Pratite nas na Twitteru  Rss
Divcibare Ski Resort
Divcibare Ski Resorr
ZLATNE STEPENICE VIOLINISTE DRAGANA SREDOJEVIĆA
ponedeljak, 09 januar 2017 23:55
fotoLepota će spasiti svet, reči su Dostojevskog.  Ličnost izuzetnog  umetničkog talenta koju poseduje jedan od najperspektivnijih violinista Evrope, Valjevac Dragan Sredojević, svakako je  potvrda sna  ruskog pisca. Skroman u stavu, raskošan u interpretaciji, Dragan i muzikom i rečju iskazuje čoveka u kome vlada jaka unutrašnja harmonija, posvećenost najvišim sferama stvaralaštva, ali i jednostavnost , kreativnost i ljudskost koji su uvek obeležja onih najvećih. Od malih nogu, posvećen violini i muzici, ovaj mladi umetnik je kroz život sledio put svog talenta. Započevši školovanje u valjevskoj muzičkoj školi, odmah je prepoznat kao izuzetno nadareno dete koje je svoje dalje obrazovanje nastavio u Beogradu, najpre  u MŠ „Mokranjac“ u klasi prof. Vladimira Markovića i na FMU u Beogradu, u klasi prof. Maje Jokanović. Dalje studije su ga odvele u Moskvu, na  konzervatorijum „Čajkovski“ , na kom se  školovao u klasi čuvenih profesora  Marine Jašvili i Eduarda Graha kao jedini srpski muzičar. U toku dosadašnje karijere održao je na stotine koncerata širom sveta, saradjivao sa najpoznatijim orkestrima i muzičarima današnjice,  a trenutno je prva violina jednog od najprestižnijih muzičkih kolektiva na svetu, orkestra Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu. Svakako je veliku pažnju srpske javnosti  privukao maestralan nastup Dragana Sredojevića na otvaranju prošlogodišnjeg BEMUSA i još jednom podsetio na pomalo tužnu činjenicu da naši najbolji uglavnom odlaze iz zemlje i povremeno osvetle naše podijume kao inspiracija onima koje magija umetnosti i muzike  tek počinje da privlači.

 Ipak, najbolji, medju kojima je svakako i ovaj umetnik, spremni su da u svojoj zemlji podrže inicijative kojima je cilj da umetničkim stvaralaštvom odrede i ulepšaju domaću stvarnost, te će  Dragan Sredojević u maju mesecu ove godine svojim solističkim koncertom  i prisustvom na festivalu „ZLATNE STEPENICE“ , ulepšati  valjevske majske  dane rezervisane za klasiku i dati svoj doprinos inicijativi valjevske muzičke škole da muzička umetnost postane jedno od onih lepših i prepoznatljivih  lica Valjeva.

O sebi, muzici, Valjevu, snovima i entuzijazmu idealista, za UGRADU.INFO Sredojević govori sledeće:

fotoTvoji prvi muzički koraci napravljeni su upravo u tvom rodnom gradu. Dragan Sredojević kao dete puno snova i Dragan Sredojević kao umetnik kome su se mnogi snovi već ostvarili.Da li su oba Dragana i dalje dva ravnopravna dela tvoje sadašnje ličnosti?

Smatram da jesu, jer bih se u suprotnom osećao kao stranac u sopstvenoj koži. Možda je upravo u tome ključ umetnosti življenja, u savršenom balansu odrasle osobe i deteta u nama.

Na više stotina koncerata je iza tebe. Glamurozni nastupi, profesija koja zahteva izuzetnu disciplinu i posvećenost. Koliko misliš da mladi muzičari koji stasavaju u Srbiji, u ovom trenutku imaju pravu procenu svega što se u muzičkoj umetnosti dešava u svetu? Jesmo li usamljeno  ostrvo ili se po doživljaju i negovanju kulture i umetnosti možemo smatrati gradjanima sveta? Da li možeš da napraviš poredjenje mladih muzičara ovde  i  van granica zemlje?

Kada govorimo o kulturi kod nas, evidentno je da situacija nije idealna, ali imam utisak da se poslednjih godina ljudi bude i postaju svesniji važnosti kulture kao centralnog stuba svakog ozbiljnog društva. To je  dugogodišnji proces na kojem svi zajedno moramo sistematski da radimo, da bi mladima kod nas omogućili uslove za rad koje imaju zemlje u Evropi i svetu. Navešću vam samo jedan primer iz Rusije, gde školarci najmlađih uzrasta svake nedelje imaju takozvanu ekskurziju u Marijinskom teatru, na kojoj ceo dan provode sa obučenim pedagozima koji ih polako uvode u svet opere i baleta. Dakle, od najranijeg uzrasta, vi vaspitavate buduću intelektualnu elitu, kojoj je duboko usađena ljubav prema kulturi i pravim vrednostima.

Valjevac si. Koliko si upoznat sa svim onim što se dešava u tvom rodnom gradu po pitanju umetničke muzike i  šta je tvoja poruka  današnjoj deci koja bi da krenu svojim putem od zlatnih nota?

Moja saznanja su da se kulturni život u Valjevu kreće u dobrom pravcu i to me kao čoveka koji je tamo napravio svoje prve muzičke korake jako raduje. Mislim da je muzičko obrazovanje nešto što bi trebalo da bude nadgradnja svakog mladog čoveka, bez obzira da li odluči da se profesionalno bavi muzikom ili ne.

Valjevske „Zlatne Stepenice“ su festival nastao prošle godine kao jedan značajniji stepenik puta  kojim se kreće umetnička muzika u Valjevu. Kakvo je tvoje mišljenje o ovakvoj vrsti kreativne  inicijative i misliš li da umetnost može uticati na kreiranje imidža ovog grada?

Srbija je uvek bila veliki rasadnik talenata, a Valjevo je možda jedan od najsvetlijih primera toga. Sećam se da je muzička škola u Valjevu bila domaćin jednog lepog festivala flaute, tako da su „
ZLATNE STEPENICE“, još jedan korak unapred.  Ove godine ću imati zadovoljstvo da budem deo festivala i podržim ovu sjajnu inicijativu, koja će siguran sam, ostaviti jedan lep odjek medju našim sugradjanima i gostima iz regiona.

Smatram da Valjevci zaslužuju da imaju jedan perspektivan festival klasične muzike, koji vremenom ima sve mogućnosti da preraste u jedan od vodećih muzičkih festivala u Srbiji i na taj način približi ovaj grad kulturnim trendovima Evrope.Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google YahooWebSzenario
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži


 
 

Motorne sanke za sneg SKI DOO MXZ
Proizvodnja i montaža metalnih konstrukcija Metal Mont MD.Naša str ...
Previous Sledeća
  • 1
  • 2
BRAК USTVARI LJUBAV BRAК USTVARI LJUBAV
CENTAR ZA КULTURU VALJEVO VELIКA SALA 27.aprila u 20h ULAZ SLOBODAN КARTE MOŽETE PREUZETI NA BLA...
Detaljnije o programu
 BUBA U UHU BUBA U UHU
režija Ljubiša RistićNAJDUGOVEČNIJA SRPSKA PREDSTAVACENTAR ZA KULTURU 4.maj u 20hKARTE ...
Detaljnije o programu

 

Da li materijalno lošije živite u odnosu na prošlu godinu?

Red vožnje autobusa:

Valjevo - Lajkovac - Beograd

 

05; 06; 07; 08;  09; 10; 11.15; 12; 14.15; 15; 15.45; 18; 19

Valjevo - Ub - Beograd

05.30; 06.45; 7.45;  09; 10; 12.30; 13.30; 14.30; 16; 17; 16.50; 18; 19; 20

Valjevo - Novi Sad
07; 08; 09.15; 12.45 (izuzev nedeljom), 16.45; 18.40;

Valjevo - Niš
16; 17.30

Valjevo - Kragujevac
6; 8; 16;

 

Autobuska staica Valjevo 014/221482

Evropa bus 014/232 128

TAKSI PREVOZ U VALJEVU / TAXI STANICE

ALKO taxi  014/ 243 003 
HALO taxi  014/ 290 029
KULA taxi  014/ 290 290  
MAXI taxi   014/ 222 111  
PATAK taxi   9701
PINK taxi   014/ 29 29 29
RAVNOGORAC taxi  9704 
RADIO MOBIL taxi  014/ 215 000  
VALJEVO taxi  9702

Valjevo je ostalo bez Beovoza! Od 15. decembra u terminima u kojima je saobraćao Beovoz, sada na trasi za Beograd i Pančevo saobraćaju putnički vozovi. Trasa nije promenjena, međutim, od 1. januara 2014.godine  biće promenjena cena vozna karte, pa će putnici umesto 200 dinara, kartu do Beograda plaćati 372 dinara.

Železnička stanica Valjevo 014/221697

 
Staro Valjevo

Divcibare Ski Resort
2012 © Akter Design | Pravila korišćenja